Lijkt me een ellendige gedachte. Kan niet juist zijn.

Maar een bericht in de Telegraaf *) bracht mij twijfel. Daarin staat dat Duitsers massaal protesteren tegen de nieuwe terreurwet.

Vergelijk dit met de schaapse houding waarmee in Nederland geaccepteerd wordt dat de soevereiniteit wordt prijsgegeven.

Zie onderstaand bericht. De Duitsers denken aan de consequenties op het gebied van privacy, en in Nederland lijkt het alsof iedereen maar alles over zich heen laat glijden. De Duitsers zien kennelijk nog een schending van de waardigheid van de mens. Speelt dat in Nederland dan helemaal niet? In Vlaanderen zullen ze het wel te druk hebben met hun eigen federale problemen? Of niet.

Kunnen we wat doen? Willen we wat doen? Gaan we wat doen?

——————————————————————————————————
*) Massale klacht tegen Duitse terreurwet
KARLSRUHE/BERLIJN – Zo’n 30.000 Duitsers hebben maandag een gezamenlijke klacht ingediend bij het Federale Constitutionele Hof in Karlsruhe. Zij willen dat de hoogste Duitse rechters een nieuwe antiterreurwet ongedaan maken die dinsdag in werking treedt.
De wet voorziet in de opslag van gegevens over het telefoon- en internetverkeer. Telecombedrijven moeten zes maanden lang van alle burgers gegevens bewaren over wie wanneer met wie gebeld of gemaild heeft. De wet moet dinsdag in werking treden; de klagers willen dat het BVG de inwerkingtreding in kort geding opschort.
Critici voelen zich door de wet herinnerd aan totalitaire praktijken in de DDR en tijdens de nazi-dictatuur. Ook maken zij zich zorgen over de vertrouwelijkheid van bronnen van journalisten, zoals klokkenluiders, en de privacy van suïcidale mensen die hulplijnen bellen.
Volgens de klagers is de wet een schending van de waardigheid van de mens, de hoogste waarde in de Duitse grondwet. Elke burger wordt zonder aanleiding als potentiële crimineel behandeld. De klacht wordt gesteund door politici van de oppositie, van de Groenen en van de liberale FDP.

22 REACTIES

 1. Nederland is een zwak aftreksel van Duitsland, in alles, zelfs de taal!

  Vermoedelijk zullen Nederlanders dit protest dan ook gaan nablaaten.

 2. [1] Ik ben benieuwd of ze het gaan opvolgen. Het gekke is dat meestal alleen de slechte dingen nageaapt worden.

 3. Duitsland?nederland verhoud zich als grote en kleine broer.
  Zie ook het voetbal. Nergens moet Nederland zo wanhopig van winnen als van Duitsland. Helaas voor Nederland lukt dat maar weinig.
  Zodoende ook het na-apen, gedrag van grote broer is veel intressanter.
  Maar toegeven, dat nooit.

 4. Het achterlijke bananenmonarchietje Medeland heeft geen Constitutioneel Hof. Burgers hebben NIETS in te brengen.

  Wellicht dat een blokkade van Den Haag werkt; ik vermoed dat de ME het feestje direkt zal verstoren.

 5. Mijn mening over Duitsers is dat ze zich meer en ‘verstandiger’ verdiepen in politiek. Vaak volg ik vraaggesprekken op tv en merk dat Duitsers meer over een eigen mening beschikken, natuurlijk zijn hier ook uitzonderingen.
  NLers irriteren mij in discussies en gesprekken. NLers zijn napraters en durven niet de vinger op de zere plek te leggen en wegen constant hun belangen af. NLers willen (moeten??) rekening houden met gevoelens van anderen, anderen die m.i. juist een ontiegelijke schop verdienen. Ook is reetkruipen een grote hobby van NLers en is het geven van diplomatieke antwoorden chiquer en verstandiger. Pas op hoor!! Want anders hoor je niet meer bij de groep meelullers en gaat je kop rollen. Lef en kloten missen ze, ja behalve op straat of in voetbalstadions daar gaan ze te keer als halve gekkenhuizen.

  Duitser begeven zich makkelijker op glad ijs. Waarschijnlijk hebben ze geen last van een soort calvinistische achtergrond zoals dat bij NLers wel het geval is.
  Ik mag graag met Duitsers praten, juist over politiek hebben ze vaak leuke en duidelijke dingen te melden. In wezen heb ik een hartgrondige hekel aan de zwetsende NLers.
  Misschien wel omdat ze te veel en te vaak om de hete brij draaien en meer met de ellebogen werken of oppervlakkig praten of juist weer krankzinnig diep willen roeren in een of andere onbelangrijke strontpot.
  Stond laatst nog met een NLse ‘kakdame’ in Duitsland te praten die vond dat Zalm en Bos de NLse economie zoveel goeds hadden gebracht! Maar het arme mens moest wel haar bestelde portie eten delen met haar man en zoon. Lult zo’n NLse ook nog eens tegen beter weten in, terwijl ze geen nagel had om de reet te krabben. Ja, ja Zalm en Bos geweldig hoor!! Donder op achterlijk NLs volk, denk ik dan. In het buitenland blijf ik vaak uit de buurt van NLers en de NLse media wil ik al helemaal niet volgen. Dat zijn voor mij de ontspannende momenten.

  De Vrijspreker is natuurlijk een uitzondering!!! …….ja, ja ik ben een echte slijmerige huigelaar!

 6. ‘wij’ hebben op deze blog al veel en vaak over die privacy geschreven.
  Maar bijkbaar behotren wie niet tot de zwijgende meerderheid, maar de denkende minderheid.

 7. ik hoor wel eens iets over gebrek aan privacy en dat ze op je letten, en eerlijk gezegd zalhet me’n reet roesten, ik zwaai naar camera’s en ze mogen me ook in de gaten houden……..want ik ben er toch niet,vooralomdat ik het te duur vind, en elders is het ook beter weer.

  (ik kom af en toe als er wat te verdienen valt)

 8. Nl is sinds de EUSSR grondwet toch een Duitse provincie geworden net zoals pakweg Nordrein Westfalen??

  Het probleem lost zich dus vanzelf op als de Duitsers het IQ-niveau hier komen optrekken?

  Sorry mensen een sarcastische bui denk ik 😉

 9. Nederlanders leven graag in de schaduw van een ander en doen tegelijk alsof ze zelf de zon blokkeren.

  Volgens mij is lafheid onderdeel van onze cultuur sinds de teloorgang van het VOC tijdperk. NL’ers zijn daar zelfs trots op, we noemen het tolerantie.

 10. [5] Een goede vriend van me die vaak erg in zijn werk opgaat en ongevraagd met voorstellen naar de directie stapt vertelde dat toen hij ooit in een Duitse bank werkte en ideeen had over hoe het werk anders kon (gepaard gaande met drastische kostenbesparingen a.g.v. personeelsreducties) er in alle openheid en eerlijkheid naar hem geluisterd werd. Men was het niet steeds met hem eens en indien wel dan kon wegens interne burocratie uitvoering van zo’n plan wel eens lang duren, maar of het gebeurde of men bedankte hem voor zijn betrokkenheid en stimuleerde hem om te blijven meedenken over zaken die zijn dagelijkse werkzaamheden overstegen.
  Toen hij later echter in een Nederlandse bank werkte, werden zijn plannen al gauw als bedreigend ervaren en dus speelden allerlei persoonlijke belangen (m.n. van de minst productieve collega’s) om hem z.s.m. te liquideren. Geen argument? Dan werden ze wel verzonnen. Hij werd van vanalles vals beschuldigd tot het ontslag erop volgde.

  Nou goed, het gaat om slechts 2 maal 1 ervaring, dus wellicht was het niet representatief. Maar het past wel in het beeld wat jij en ik kennelijk op andere gronden al hadden van Nederlanders en Duitsers.

 11. … Geef het Volk Brood & Spelen en die krijgt het plebs, maar brood is lang niet meer zeker voor iedereen..

  Wannes

 12. NL is op dit moment hooghartig, ik zie het en ik hoor het dagelijks om me heen. NLers lijken niet meer stuk te kunnen. In Duitsland bijv. zie ik hoe de huizen m.i. geprijsd zijn op een meer acceptabel niveau. In NL zijn prijzen van huizen, onacceptabel hoog gestegen. Maar als je vraagt aan NLers wat ze daar van vinden. Dan klinkt steevast dat het in NL allemaal wel meevalt en de prijzen op een aanvaardbaar hoog niveau zijn. Zelfs banken, ik sprak ooit een directrice van een bank die verantwoordelijk is voor hypotheek verstrekking, dat ze de prijzen van huizen geenszins te hoog vond. Oké zou allemaal zo kunnen zijn, maar wat mij stoort en opvalt is die vanzelfsprekendheid bij NLers en daarbij zijn ze gewoon ronduit arrogant geworden. Volgens mij zijn banken en mensen in Duitsland daarin iets genuanceerder, zeker weten doe ik dit natuurlijk niet. Maar de conservatievere aanpak van de Duitse banken lijkt me niet verkeerd! Met Duitsers kan ik hier beter over praten dan NLers. Eigenlijk bedoel ik te zeggen dat de NLers de zin voor realiteit lijken kwijt te zijn, hebben bijna allemaal een à la Amerikaanse-mentaliteit! Ik vind Duitser gewoon realistischer en menselijker, en dat merk en hoor ik telkens weer als ik daar kom. [11]

 13. De Duitsers hebben het nazisme nog in herinnering. Het maakt ze achterdochtig als het gaat om een overheid die zich teveel bemoeit met haar onderdanen. Kennelijk zijn ze in staat iets te leren van de geschiedenis. Petje af!

 14. Deze mentaliteit is toch ook grotendeels gecreëerd door de overheid?
  Voor Pim was het toch überhaupt niet mogelijk om ook maar iets te zeggen over een allochtoon, niet dat dat nu wel kan zie Slotervaart.
  Maar je zult je burgers eerst toch serieus moeten gaan nemen, ze zijn geloof ik 100 dagen door het land gaan toeren om ‘naar de mensen te gaan luisteren naar wat er moet veranderen/verbeteren.
  nou ik weet niet naar wie ze dan geluisterd hebben maar ik hoor iedereen om mij heen klagen maar niemand doet onder het mom van ‘de politiek luistert toch niet naar ons, je bent hier toch maar een nummer en meer van dat soort kreten.

  @IIS
  ik weet niet met wat voor mensen jij omgaat maar ik ken in mijn directe omgeving die de huizen prijzen hier in NL laag vind, sterker nog de meeste kunnen het niet eens betalen.

 15. "maar ik ken in mijn directe omgeving die de huizen prijzen hier in NL laag vind"
  Ja, die ken ik ook!

  "sterker nog de meeste kunnen het niet eens betalen."
  Die ken ik niet!
  Zelfs een bedelaar kan tegenwoordig bij de bank een lening krijgen. In Amerika hebben ze reeds velen aan een ‘eigen’ huis geholpen! [15]

 16. [16]

  Ja, en de gevolgen daarvan zijn nu wel op een heel pijnlijke manier zichtbaar geworden. Voor ¤100.000 (ja, een krot waar je aan blijft verbouwen) kun je NL geen goed huis kopen je hebt minstens 2á3 ton nodig en dan heb je eigenlijk nog niks, daarvoor heb je in de rest van Europa een riante villa.

 17. Es Geht Voran!!
  Is de wereld vooruit gegaan? Als ze voor zes jaar terug ons hadden verteld dat, de door ons gekozen oplichters, de helft van onze geld zouden pikken! Hadden we dat dan geloofd?
  Als ik zeg dat ze nog meer gaan pikken! Zal ik dan worden uitgelachen??
  [17]

 18. [5] Ben het helemaal met je eens..Heb zelf enige jaren in het buitenland gewoond..en begon mij soms diep te schamen..voor als ik mijn landgenoten zag brallen-te veel zuipen en denkende van alles beter te weten..
  Het zijn net onvolwassen pubers..die vaak niets meer (kunnen/durven ) te zeggen vanuit een zelf bedachte eigen mening.
  gegroet Beatrix

 19. Nederlanders zijn niet dommer dan Duitsers. Volgens de laatste onderzoekingen zijn Duitsers en Nederlanders tezamen met Polen en Italianen) de intelligentste blanken met een IQ van 104. Intelligenter zijn alleen Koreanen (108) en de askhenazische Joden (115), die om die reden de dominante groep zijn in het Westen.

  De Nederlanders hebben alleen minder ruggegraat dan de Duitsers, om de eenvoudige reden dat ze minder hebben meegemaakt dan de Duitsers. Nederlanders zijn zondags-duitsers.

 20. Ik woon al enkele jaren in Duitsland en kan u zeggen dat ik meer en meer van Nederland begin te walgen:( Een Nederlander heeft de neiging om oneindig te blaten over iets totaal onzinnigs, terwijl hij zich kompleet van achtere laat uitwonen door een stel achterlijke kut ambtenaren! Ongeloofelijk! Het grote verschil hier in Duitsland is dat zij niet alleen minder belasting betalen, maar ze werkelijk politici afrekenen die enkel al over belastingverhoging praten! Daarnaast is een enorm verschil dat een Duitser ook echt wel veel betaalt, maar daar ook iets voor terug wil hebben… (ja..dat is iets wat ze werkelijk zijn vergeten in nl) Ik geloof dat er per Duitser 3-maal minder politie is, echter liggen de criminaliteit verder onder het Nederlandse peil. Ach, ik kan oneindig dingen opnoemen waarover ik mij werkelijk positief verbaast heb hier in Duitsland. Minder bureaucratie (ja echt, minder!) efficientere overheid, overheidsinstanties die je als klant behandelen ipv domme melkoe, geen triljard semi-overheden die via wetgeving een monopolie hebben en je van die lekkere dikke facturen toesturen voor een af andere kutdienst waar je niet eens op zit te wachten maar schijnbaar wel moet afnemen! Nee, laat mij maar mooi hier! Wel vind ik het diep treurig om te zien hoever ons land is gezonken..
  Uiteindelijk hebben de Nederlanders de mogelijkheid de hele klerezooi weg te stemmen..maar ze doen het simpelweg niet! Laten we eerlijk zijn, dan wordt er toch gestemd of voor de hypotheekaftrek(CDA/VVD) of voor de oeuijtkering/huursubsidie (pvda/sp/groen links) Zo hypocriet, bah!

Comments are closed.