‘Miljoenen gepompt in dictaturen Afrika’

‘Sputterende ambassades gepasseerd’Uit een recente evaluatie van het ministerie van Buitenlandse Zaken – waar het departement waar Ontwikkelingssamenwerking onder valt – blijkt voor de zoveelste keer dat er met miljoenen gesmeten wordt zonder dat helder is waaraan het geld wordt besteed.

“Het exacte doel van algemene begrotingssteun of de voorwaarden waaronder deze wordt verleend, zijn niet duidelijk bevonden”, aldus het zoveelste evaluatierapport.

Al meer dan twintig jaar wijs ik erop dat ontwikkelingshulp verdeeld wordt door een stel politieke en ambtelijke dwazen die weigeren in te zien dat het anders moet. Den Haag zit vol met volksverlakkende idioten en niemand rekent ze af op hun misdadige financiële beleid.

Terwijl de overheid de burger steeds meer beroofd van zijn of haar inkomen en diezelfde burger iedere cent aan de overheid moet verantwoorden gaat de Haagse politiek maffiose ongecontroleerd door met het wegsmijten van gemeenschapsgeld. Dit misdadige beleid wordt vooral veroorzaakt en in stand gehouden door de linker CDA-vleugel en de PvdA-aftreksels die het Haagse pluche bevolken en topfuncties bekleden binnen de diverse ministeries.

Zijn we het alweer vergeten?! 1 januari 2007 was er alleen al bij het ministerie van Buitenlandse Zaken 5, 7 miljard euro zoek.

Kom op burgers van Nederland www.telegraaf.nl/binnenland… kom op andersdenkende politici. Hoelang pikken we dit nog, hoelang blijven nog als schaapskoppen langs de zijlijn staan?

Opheffen dat fraudecreërende departement van Ontwikkelingssamenwerking.

Weg met de al ontwikkelingsorganisaties, de Novib, ICCO, Coraid, Pax Christi, IKV, Max Havelaar, Fair Trade etc.
Weg met al die politieke en dik gesubsidieerde wereldreizigers die zich de koning te rijk voelen en in binnen en buitenland rondstrooien met het door de overheid geroofde gemeenschapsgeld.
Weg met Eveline Herfkens, voormalig minister van Ontwikkelingssamenwerking en huidig in opspraak geraakt VN-diplomaat.
Weg met Jan Pronk, voormalig minister van ontwikkelingssamenwerking en huidige voorzitter van Pax Christi/IKV.
Weg met Pronk’s nazaat Bert Koenders, voormalig bestuurslid van de subsidieverslindende Evert Vermeer Stichting en huidige minister van ontwikkelingssamenwerking.
————————————————-
Ingezonden door Peter Siebelt

7 REACTIES

 1. Dat ze maar eens "onwikkelingshulp" gaan geven door landbouw en export subsidies af te schaffen. Op gelijke voet deelnemen aan een markt van 750 miljard ¤ ontwikkeld heel wat meer dan af en toe een aalmoes ontvangen.

 2. Besef wel dat dit "weggegeven gemeenschapsgeld" even makkelijk door de staat wordt terugverdiend in de vorm van directe en indirecte invoerheffingen. Verschillende onderzoeken hebben allang aangetoond dat de netto kapitaalstroom loopt van ontwikkelingslanden naar ontwikkelde landen en niet omgekeerd.

  Zoals Ewt schrijft: als de staat stopt met landbouw – en export subsidies, en ook stopt met invoerheffingen, is er helemaal geen ontwikkelingshulp nodig.

  Het probleem is dat bepaalde "special interests" in het westen helemaal geen zin hebben in een vrije markt en concurrentie met collega’s uit ontwikkelingslanden.

 3. Hoezo geven invoerheffingen een kapitaalstroom van de ontwikkelingslanden naar ons?

  Ik zou zeggen dat ze een kapitaalstroom creëren van ons naar de overheid. Die heffingen vind je immers terug in de prijs. Het zijn dus gewoon verkapte belastingen.

  Het effect op de ontwikkelingslanden is dat ze minder winst maken. Bijzonder vervelend voor hen natuurlijk, en een zeer slechte zaak. Maar je kunt het toch met de best wil van de wereld geen kapitaalstroom noemen van hen naar ons.

 4. [3] "Hoezo geven invoerheffingen een kapitaalstroom van de ontwikkelingslanden naar ons?"

  Je hebt gelijk dat die kapitaalstroom die ik noem niet -direct- wordt veroorzaakt door invoerheffingen. Die kapitaalstroom wordt veroorzaakt door (rente op) leningen van ontwikkelingslanden bij westerse banken.

  Als er geen invoerheffingen, landbouwsubsidies en exportsubsidies bestonden, hadden die ontwikkelingslanden zich veel beter kunnen ontwikkelen en veel minder (misschien wel niks) hoeven te lenen van het westen. Dus -indirect- kun je zeker wel stellen dat die kapitaalstroom van ontwikkelingslanden naar ontwikkelde landen is veroorzaakt door beleid van westerse overheden.

 5. [3] "Ik zou zeggen dat ze een kapitaalstroom creëren van ons naar de overheid. Die heffingen vind je immers terug in de prijs."

  Niet noodzakelijk voor 100%. Als een producent in een ontwikkelingsland toch graag wil verkopen in het westen, kan deze er ook voor kiezen om de heffingen (deels) zelf te betalen en de lonen laag te houden. Zo zie je dat de (soms zeer) lage lonen in ontwikkelingslanden niet het resultaat zijn van "de vrije markt" maar ook deels van beleid van westerse overheden.

 6. Ontwikkelingssamenwerking is maar een klein, klein postje in ons enorme nationale budget. Het zou geweldig zijn als de schizofrene overheid de boel fundamenteel aan zou pakken en orde op zaken zou stellen bij EZ en LNV om e.e.a. recht te zetten. Dat stuit echter op ongelofelijke nationale en internationale verzetten. In de tussentijd, ook al komt niet al het ontwikkelingsgeld goed terecht, of misschien wel een groot deel niet goed terecht, kan ik vanuit de praktijk zeggen dat er ook een hele hoop goed gedaan wordt en er een hoop mensen WEL geholpen worden door nederlandse ontwikkelingshulp, al is dat niet zo’n populair standpunt in deze bloeitijden van anti ontwikkelingshulp propaganda. Zolang de overheid geen alternatief biedt in de vorm van structurele veranderingen in de relaties tussen noord en zuid, vind ik het een slecht idee om die schamele 0.8 procent van ons BNP dan maar te schrappen. Het stoppen van hulp veroorzaakt echt geen kentering in de structurele oorzaken (waarvan economisch en landbouwbeleid slechts enkele zijn) van de problemen in ontwikkelingslanden.

  R. Hartman (NI) [7] reageerde op deze reactie.

 7. @Lisette [6]: Dus omdat het een ‘relatief klein bedrag’ is vindt je het geen punt om miljarden afgeperst belastinggeld weg te pissen?

  Als ik jou dus vraag om gewoon even 500 euro te pinnen en vervolgens in de fik te steken heb je daar geen enkel probleem mee? Dat is namelijk precies hetzelfde… Misschien zelfs nog wel beter: je hebt dan niet bijgedragen aan de nieuwe vloot Mercedessen van Mugabe, om maar eens wat te noemen.

Comments are closed.