Altijd als ik er over hoor, word ik weer kwaad.
Ik zal het maar eerlijk zeggen:” heb ik niet’.

Komt omdat toen ik in eind 2004 naar Thailand ging, dat toen nog niet was ingevoerd; ik kom regelmatig terug, profaan, maar ik had geen zin om zo iets aan te vragen, eigenlijk weiger ik dat ook, want waarom moet ik me in een vrij land identificeren bij de eerste beste hulpagent/dienstklopper die niets te doen heeft?

Rijbwijs bij me in de auto, verder heb ik een NS kortingkaart, daar staat ook alles op, en die laat ik zien aan de conducteur NS als hij er om vraagt.
De controle moet natuurlijk boeven en terroristen opleveren die zo toevallig tegen de lamp lopen:”

Mijnheer wat zit er in die tas? ff kijken, o.k. een bom, goed, mag ik dan nu even uw ID kaart zien zodat we weten wie u bent?’
Ik vrees dat alleen ouden van dagen,kinderen van 14 jaar en ‘vroeg uitgetreden medewerkers’ die over straat lopen (en zwervers) gevraagd worden naar hun ID pas door een agent die zijn controle quota moet halen.

Als ik iets belachelijk en onjuist vind, is het zo’n ausweiss, het slaat nergens op, het werkt niet om schurken te vangen en het is nog een aantasting van de privacy ook.
Ik ben er volgende maand weer en ik laat helemaal niets zien anders dan mijn rijbewijs, en dat alleen als ik me in of rond en auto bevind.
Het is (weer) bedacht om de mensen geld uit de zak te kloppen.
———————-
Ingezonden door Anno Zijlstra

P.S.: in Arnhem wist een politiek vijandige dienstklopper van mijn situatie ,hij heeft met een agent uren buiten Dudok/Arnhem gepost om me te ‘betrappen op het niet bijmehebben van’, ik zag ze staan na een uitdagend stuk in de krant daags daarvoor.
Als het goed is staan ze er nog.

26 REACTIES

 1. Maar goed dat je dit niet op de site van de telegraaf hebt gepost.
  Dan waren de reacties van regels zijn regels niet van de lucht geweest.

  De kans dat je een grote crimineel pakt mbv de identificatieplicht is verwaarloosbaar.

  Een kleintje? Misschien.

  Een heeeeeeele kleine? (de burger zonder aussweiss) zeker weten!

  Het wordt steeds moeilijker om niet een of andere regel te overtreden.

 2. Bij mijn weten mag de politie niet zo maar vragen om een ausweis. Dus zo’n dienstklopper die buiten staat te wachten staat daar om redenen die aan te vechten zijn. Maar dat is wel zonder van je tijd. Een echte vent wordt geen agent.

 3. Voor zover ik mij kan herinneren is er bij de invoering van de ID plicht een voorwaarde verbonden waaronder het "vragen naar" mag plaatsvinden.
  Het komt er op neer dat de betreffende ambtenaar naar het ID mag vragen indien daar een aanleiding toe is.
  Het zo maar vragen naar de legitimatie mag dus niet.
  Nu is dit waarschijnlijk bij veel burgers/ambtenaren al lang vergeten maar feitelijk is het zo.
  Ik ben zelf nooit zonder aanleiding naar mijn ID gevraagd maar wil dat toch wel eens meemaken. Ben benieuwd wat er dan gebeurd en voor wie je allemaal mag verschijnen.

 4. Volgens mij is het inderdaad zo, dat er een aanleiding moet zijn eer men erom mag vragen. Maar ja, ook in een democratische rechtsstaat is een aanleiding zo gevonden, te snel rijden, vermoedelijk deugt de auto niet, u heeft iets te veel gedronken naar onze mening, enfin, u kent het wel. Ergo: de ID plicht is een maatregel die bij een dictatuur thuis hoort, maar die onze zichzelf goedvindende demoncratische politici in NL. ook maar even hebben ingevoerd.

 5. ik moest in de binnenstad van Arnhem laatst wat ophalen, 6 maanden geleden,dan kan je nog voor 10:00 uur bij een winkel komen met de auto (lekker makkelijk als het regent) een parkeerpolitie (afgekeurde buschauffeur vaak) wilde ook mijn ID zien, ik was niet in overtreding of hij moet zich aan een dure auto hebben geërgerd.
  Ik had toevallig mijn Thaise rijbewijs bij me,als ”buitenlander”liet ik dat zien,een echte van het Koninkrijk Thailand , heb ik een soort examen voor moeten doen, vond hij ook goed, ik denk dat hij er de humor wel van in zag.
  Iedereen weet dat je Bin Laden niet met een ID pakt behalve dan de bedenkers van deze ausweiss gekkigheid.

 6. [5] Maxim, de link die jij aangeeft handelt alleen over de zgn. BOA’s. De bekendste verschijningsvorm: de slapende mannen en/of vrouwen in de mobiele belastingkassa’s van landelijk verkeersofficier Koo$ $p¤¤.
  Als je echt alles over de ID plicht wilt weten kan ik de volgende link ten zeerste aanbevelen: http://www.id-nee.nl/

 7. Het enige voordeel van zo’n ausweiss is dat je eventuele illegalen (ongenode gasten op ‘ons’ grondgebied) direct kunt arresteren en kunt terug- c.q. opsturen naar Barbarije. Maar daarvoor hebben de oplichters het niet ingevoerd, natuurlijk.
  Overigens is dat vast verboden, want ‘illegaal’ is niet hetzelfde als ‘crimineel.’ Weet iemand toevallig wat het verschil is?

 8. Eigenlijk neem ik altijd mijn paspoort mee als ik weg ga. Ik heb dat, toen die maatregel van kracht werd, als standaardartikel in mijn tas gestopt en er nooit meer uitgehaald.

  Heb er wel eens over gedacht het gewoon thuis te laten, maar de angst voor een boete houd me tegen. Het is toch weggegooid geld. Kan me dat niet veroorloven. En dat is nou net waarom die maatregel kracht heeft en zovelen, net als ik, braaf gehoorzamen. De overheid teert op angstpolitiek!! Stupid eigenlijk dat ik daar aan toegeef.

  Na het bericht dat nu ook je vingerafdruk verplicht in je ID’s moet staan, vroeg ik mij af, waar ligt nou mijn grens? Wát sta ik nog toe?

  Met die vingerafdruk is mijn grens absoluut bereikt. Ik zal dan geen nieuw ID meer aanvragen!

  Als ik nu al weet dat ik dan zonder ID mijn leven voortzet, kan ik eigenlijk net zo goed mijn paspoort nu al uit mijn tas halen. Why not?

 9. De ID-plicht is slechts een toonplicht, geen draagplicht. Er moet inderdaad een aanleiding zijn om er om te vragen, maar zoiets kan een agent ter plekke uit zijn week geworden duim zuigen. U bent overigens niet verplicht uw ID uit handen te geven. En vergeet vooral ook niet om de dienstdoende agent naar zijn ID te vragen.

  Vorig jaar werden enkele actievoerende Nederlanders vastgezet in uitzet-centra, omdat zij hadden geweigerd hun identiteit bekend te maken. De politie vond dit een logische gang van zaken en hoopte de onbekenden op deze manier onder druk te zetten.

  Om ons ervan te overtuigen dat de overheid in staat is criminaliteit te bestrijden, gaat zij zelf een eenvoudig te bestrijden vorm van criminaliteit in het leven roepen. Zo machteloos is onze overheid geworden.

 10. [9] Beste Perspicere,
  Heb je je dan nooit afgevraagd hoe hoog de boete is als je je paspoort kwijtraakt?

  Waar je je grenzen stelt, hangt in grote mate af van wat je zelf wilt en wat je jezelf aanleert. Heb jij een paspoort nodig om te bewijzen dat jij bestaat?

 11. [11] Het klinkt als een verzetsdaad en dus ben ik geinteresseerd, maar ik ken de technicalities niet, dus zou je hier verder kunnen op ingaan?

  [12] Is die lager dan die op weigering te tonen? Je moet dan natuurlijk wel een nieuw exemplaar aanvragen en ook dat kost je geld.

  [10] Toonplicht, geen draagplicht. Niet uit handen geven … Hmm, ik voel dat we hier iets mee kunnen, maar zie het nog niet helemaal voor me. Heb jij wellicht een scenario voor wat te doen? Ben een en al oor.

 12. [13]Ragnar,
  De bedoeling is de lijnen en porieen te verstoppen, zodat er geen, althans geen betrouwbare, fingerprint wordt afgedrukt.

  Je kunt het ook met contactlijm proberen, dat geeft niet af. (Zinkpasta vervuilt het inktkussen, dus daar kun je nog problemen mee krijgen.)

  Kortom experimenteer thuis voor het beste resultaat.

 13. ik ga op een gebied van 250 bij 150 kilometer ongeveer waar ze lichtelijk krankzinnig zijn geworden niets laten zien of afgeven , geen pasjes nog vingerafdrukken, DNA profielen, voetafdrukken, een haar , irisprint van het oog, een kies, wangslijmmonster, een plas of drol NIETS !

 14. [13] Ragnar, een ID-boete kostte pakweg 50 euro, een verloren paspoort vervangen veel meer. Laten zien/tonen is niet persee hetzelfde als zomaar uit handen geven. Stel dat het een nep-agent is (en die zijn er)… een ID is niet jouw eigendom. Vraag de agent dus ook om zijn ID te tonen (de overheid noemde dat ooit ‘gelijk oversteken’).

  De Wet Uitgebreide Identificatieplicht bestaat nog, alleen is de politie eind vorig jaar op eigen houtje gestopt met het uitdelen van ID-boetes. Maar als oom of tante agent ongesteld is, dan mag je waarschijnlijk meteen mee naar het bureau.

  http://archief.om.nl/beleid

  Wat te doen? Niet er aan meedoen. Er zijn tal van manieren om aan te tonen wie jij bent. Daar gaat het om, verder niks. Men wil dat wij er aan wennen om een ID op zak te hebben. Zo creeert men draagvlak voor nog meer afhankelijkheid van regeltjes, die leidt tot een vorm van digitale onderdrukking. Overtuig zoveel mogelijk mensen ervan dat het niet vanzelfsprekend is om dagelijks met een gechipt reisdocument over straat te gaan. Zo leg je een tijdbom onder het draagvlak.

 15. [14] Interessante informatie Spynose, bedankt, dat lijm lijkt mij de beste oplossing.

 16. [16] ‘de overheid noemde dat ooit ‘gelijk oversteken”

  Voor zover ik mij kan herinneren, was die leus van een particulier initiatief. De agenten waren daar niet zo blij mee.

 17. linkje:
  http://www.volksopstand2008

  Op 17 mei dan wel 14 juni zou je naar de dam kunnen gaan om te protesteren tegen de oprukkende overheidscontroles en afnemende burgerrechten. Weet zelf niet of ik ga, ben niet zo’n protesteerder. Aan de andere kant, niets doen is ook een beetje slapjes. En als de burgerrechten in het huidige tempo uitgehold worden kunnen we nog maar enkele jaren met spandoeken rondhuppelen alvorens ook dat is afgelopen. TIP, als je gaat protesteren vergeet dan niet je PB!

 18. [12]
  Uhmmm.. bedoel je omdat je je paspoort bij je hebt? Tja, kijk… als een paspoort kwijtraakt of gestolen wordt, dan betaal je een boete bovenop de leges van de nieuwe aanvraag, plus de kosten van een nieuwe pasfoto. Al met al duurder dan een bekeuring, Maar…

  dat is dan doorgaans een 1-malig risico. Men let de volgende keer wel beter op, lijkt mij. (ik woon in een drukke grote stad… ben áltijd alert op mijn tas. Is een gewoonte geworden)

  Als je je paspoort consequent thuislaat, maak je elke dag "kans" op een boete van 50 euro als je perongeluk in een geniepige politiefuik valt. Dat risico van betalen ligt dus veel hoger.

  In mijn verhaal gaat het er feitelijk ook niet om dat ik een paspoort nodig heb om te bewijzen dat ik besta. Nee natuurlijk niet. Het gaat mij echt om het risico van die boete. Nogmaals dat vind ik veel geld, kan ik mij niet veroorloven.

  En als mijn paspoort gestolen wordt ofzo, Tja… dan is het einde verhaal. Dan vraag ik sowieso geen nieuwe aan, want ook die chip gaat over mijn grens. Dat ook. Ik heb er nu nog 1 zonder.

  En dat geldt ook voor de nieuwe OV-chip kaart. Dan zeg ik mijn abonnement af.

 19. [8]
  "Illegaal" wil alleen maar zeggen dat iemand geen recht op verblijf heeft. Illegaal verblijf is niet strafbaar gesteld en volgens de wet niet crimineel.

  In een libertarische maatschappij zijn overigens alleen die gedragingen crimineel die op geweldsinitiatie berusten. Zaken waar een slachtoffer bij aan te wijzen valt. De productie en handel in drugs zijn bijvoorbeeld niet crimineel, ook het uiten van je eigen mening is dan niet crimineel.

  Het verblijven in een bepaald land is uiteraard ook niet crimineel. Bovendien verblijven de meeste zogenaamde "illegalen" ook hier met toestemming van eigenaren hier. Ze huren bijvoorbeeld een kamer of ze bevinden zich met instemming van de eigenaar op een bedrijfsterrein om arbeid te verrichten.

  Een "illegaal" is pas crimineel als deze zonder toestemming van een eigenaar een huis betrekt of door middel van stelen in zijn inkomsten voorziet.

 20. [20]
  Nou of júist je ID thuislaten! Je protesteert er immers tegen.

  Het komt steeds vaker voor dat er met dit soort demonstraties politieagenten in burger (misschien nog te herkennen aan hun politieschoenen?) tussen de demonstranten gaan staan. ZIJ zijn het die rellen gaan provoceren, om hun geuniformde collega’s de gelegenheid te geven om in te grijpen. Ze hebben dan vrij snel een "zogenaamd gegrond" excuus om de demonstratie te verbieden.

  Ik ga.. absoluut. Het wordt in een rap tempo alléén maar erger. Het wordt je ook steeds lastiger gemaakt om voor je rechten op te komen. Het is nu de tijd om in opstand te komen. Meteen gaarkoken die overheid… niet meer laten sudderen!

 21. [24] **Nou of júist je ID thuislaten! Je protesteert er immers tegen**

  Beste Perspicere. Was natuurlijk ook cynisch bedoeld. Waar de nazi’s noch met inkt werkten op het PB gaat het straks digitaal. Leve de democratie!

  De voorkeur voor legerschoenen bij extreem links, extreem rechts en de politie is overigens frappant en vraagt om een vernietigende neo Freudiaanse analyse. Wie voelt zicht geroepen deze te schrijven?

 22. Het ultieme doel is natuurlijk dat iedereen (bij geboorte?) een chip ingeschoten krijgt, net zoals nu al bij m’n hond en kat is gedaan. In dit geval eigenlijk wel handig hoor….
  Tegen die tijd wordt deze chip door technische innovatie een enorme informatiedrager: Als je dan door het controle poortje v/d bieb loopt weten ze gelijk wat de kleur van je ogen (irisscan), je DNA profiel, je vingerafdruk en uiteraard alle eventuele “jeugdzonden/ foutjes in het verleden zijn.
  Techniek staat voor niets, maar in handen van grote broer, levensgevaarlijk voor privacy/individualisme….

Comments are closed.