Tot mijn verbazing heeft Jan Peter op het jaarcongres van VNO-NCW een bekentenis afgelegd die veel mensen de ogen zou moeten openen over de rol van de overheid.

Jan Peter Balkenende bekende dat “wij” zijn doorgeschoten in procedures voor het nemen van besluiten.
Hij kan daar alleen maar “overheidsprocedures en voorschriften en wetten” mee bedoelen.

“Wij” moeten onze besluitvorming redden uit de greep van de verstarring.
Zou het echt waar zijn dat een politicus als Jan Peter nu na decennia lang steeds meer voorschriften en wetten in te voeren, nu gaat inzien dat hij het verkeerd gedaan heeft? Zijn daden, onder andere het verkwanselen van de Nederlandse soevereiniteit aan de EU, wijzen in de tegengestelde richting.
Maar dat was wel voor die bekentenis. Benieuwd waar hij nu de volgende week mee komt.

Jan Peter zegt dat voor de noodzakelijke verandering “lef” nodig is. Dat klopt. Maar zou hij nu ook zoveel lef hebben dat hij de ratificatie van de Hernoemde EU Grondwet gaat verhinderen? Zoveel lef dat hij dat durft te vertellen aan zijn bazen in Brussel?

Een zwak punt in de bekentenis is dat Jan Peter zegt dat “het bedrijfsleven een verantwoordelijke mentaliteit moet ontwikkelen”. Gaat hij het daarmee afschuiven op het bedrijfsleven? De voorschriften, wetten, richtlijnen worden toch door de overheid gemaakt?
De vage opmerking dat het bedrijfsleven ook moet kijken naar de sociale gevolgen, nationaal en internationaal, opent de mogelijkheid de verantwoordelijkheid altijd af te schuiven op dat bedrijfsleven. En de mogelijkheid om daar weer talloze wetten voor te maken. Al wil ik daarmee helemaal niet zeggen dat het bedrijfsleven maar onverantwoord mag handelen

Samenvattend, wij zijn zeer benieuwd waartoe de bekentenis van de Premier dat de politici het land verstard hebben, toe zal leiden.

9 REACTIES

  1. Wat is het probleem met de verantwoordelijk verschuiven naar het bedrijfsleven? De verantwoordelijkheid moet toch ergens liggen, dus als je die wil weghalen bij de overheid zal die in eerste instantie waarschijnlijk bij het bedrijfsleven komen (waar hij nu ook al gedeeltelijk ligt).

  2. [1] Je hebt helemaal gelijk. Sterker nog, de verantwoordelijkheid hoort gewoon bij de dader te liggen. In deze context dus het bedrijfsleven.
    Maar nu is de dader niet vrij. Hij krijgt allerlei commando’s van de overheid die onder dwang uitgevoerd moeten worden.
    En als je dan zegt dat de verantwoordelijkheid nog bij de dader ligt, zijn daar wel de nodige kanttekeningen bij te plaatsen.

  3. [2]
    De collectieve verantwoordelijkheid voor wat in vredesnaam ? Wat is precies ‘het bedrijfsleven’ in deze context ?

    Volkomen belachelijk dit. Maar ja, wat kun je anders verwachten uit de mond van een leugenaar.

  4. [3] Inderdaad. Het gaat om degene die iets doet, de dader.
    Zelfs:"Collectieve verantwoordelijkheid bestaat niet, alleen een individu kan verantwoordelijk zijn".

  5. Ik heb allang niet meer de illusie dat wat Balkenende mompelt iets met waarheid of inhoud te maken heeft.

    Als hij de indruk heeft dat mensen bepaalde veranderingen willen, zégt hij daar even iets over en laat het hele probleem ( dat hij zelf met zijn makkers geschapen heeft) vervolgens rustig liggen.
    Dat heeft voor hem het voordeel dat hij, bij toekomstige kritiek, met een uitgestreken gezicht kan zeggen: "Toen en toen heb ik nadrukkelijk dat en dat gezegd."

    Het kletst en zwetst en ratelt en daast maar wat….. daar in Den Haag.
    Is er dan eens iemand die klaar en helder zegt wat hij vindt en waar hij ook inderdaad voor gaat, zoals Geert Wilders, dan blijken dit soort robotachtige volksvertegenwoordigers ( – verlakkers) ineens over een héleboel gif, rancune en jaloezie te beschikken.

    Afzetten van dit spul heeft – als dat al zou lukken in een links-gehersenspoelde samenleving als de onze – eigenlijk ook nauwelijks zin: ze komen uit een wereldje waar ( onder hen) nog weer honderden ( deels Nederlandse en deels buitenlandse) klonen van hen al klaarstaan om eventueel in hun plaats door te raaskallen en ons te bedonderen.

    Laten we de illusie loslaten, dat de overheid onze problemen zou willen oplossen.
    De overheid heeft onze problemen zelf geschapen en is daarmee zelf ons grootste probleem.
    Balkenende hoort daar zeer beslist ook bij en het zou dus zeer terecht zijn als iedere Nederlander zich gapend zou afwenden, als hij weer eens zomaar iets roept.

  6. Zelfkennis en visie komen bij politici meestal pas aan het einde van hun politieke carriere of zelfs eerst daarna.
    Ik kan me niet voorstellen dat Balkenende daar een uitzondering op is.

    Dit is een inleiding tot heel iets anders dan hij doet vóórkomen. Het heeft te maken met rechten afnemen van de burger en het bedrijfsleven om die toe te kennen aan de overheid. Daar is lef voor nodig, Of onbeschaamdheid?

  7. **Jan Peter zegt dat voor de noodzakelijke verandering "lef" nodig is.**

    WHAHAHAAAHA. En dit opgetekend uit de mond van lefgozer Balkenende.

    **Samenvattend, wij zijn zeer benieuwd waartoe de bekentenis van de Premier dat de politici het land verstard hebben, toe zal leiden.**

    Zie de eerste opmerking die in eruit gehaald heb. Valt het kwartje? Die bekentenis leidt tot helemaal niets omdat hij zelf aangeeft dat daar lef voor nodig is!

  8. [5] "Laten we de illusie loslaten, dat de overheid onze problemen zou willen oplossen.
    De overheid heeft onze problemen zelf geschapen en is daarmee zelf ons grootste probleem."

    Ja, om een verandering tot stand te brengen, en te BEHOUDEN, is het noodzakelijk dat veel meer mensen de libertarische principes leren kennen, begrijpen en toepassen.
    Zonder dat, is elke amdere oplossing waardeloos of niet "duurzaam"!!!
    Iedereen die wil, kan onze ideeen verder verspreiden, al is het alleen maar door meer bezoekers naar de Vrijspreker te verwijzen.

  9. [8] Niet DE overheid is ons grootste probleem, maar DEZE overheid. Allemaal
    oud koninkrijk flauwekul, al maken ze miljoenen wetten die niet worden uitgevoerd het werkt niet meer.
    Tijd voor weer de Republiek maar nu met de gekozen president. Eenduidig en efficiënt i.p.v. dat krom gekunsteld gedoe van nu.

Comments are closed.