Vorige week lag de website van de
Belastingdienst plat. Leuker
konden de dames en heren het u
niet maken om maar te zwijgen
van makkelijk.
Hoe komt het toch dat de overheid
zo moeizaam aanwezig is op internet
terwijl het aan de ruimschootse
middelen toch niet kan liggen ?

Het bedrijfsleven daarentegen had snel zijn draai gevonden op het wereld wijde web. Nieuwe bedrijfstakken floreren en vervangen oude structuren door lagere kosten, 24 uurs service en innovatieve technologie.
De enigen die op dit moment wijzer worden van de overheidsambities op het internet zijn de ICT leveranciers. Wereldwijd zijn er in de afgelopen tien jaar miljarden uitgegeven om overheidsdiensten op het net te zetten, het merendeel met pover resultaat.

Waarom lukt het de overheid niet om gebruik te maken van dezelfde voordelen als het bedrijfsleven doet ? Daar zijn drie goede redenen voor: het gebrek aan concurrentie, de neiging om het wiel opnieuw uit te vinden en een focus op technologie in plaats van op organisatie.
Zo moet bol.com het beter doen dan al die andere boekenverkopers op het internet om te blijven bestaan en vecht menige e-shop een ander de tent uit puur om de te besteden euro’s. De klant is zo vertrokken, vooral op het transparante net. De overheid heeft daarentegen geen concurrentie. Als de site van de Belastingdienst niet meer werkt, kan je helaas niet je belasting in Zwitserland gaan betalen.
Omdat de staat beschikt over een vrijwel ongelimiteerd budget opgebracht door een anonieme massa gaat men in de regel voor systemen die te duur zijn, teveel beloven en technisch overgeavanceerd zijn. Want dat is het voordeel van bureaucratie: als het mislukt dan gaan we toch niet failliet maar dan laten we er een mooi rapport over maken. Daarin staat meestal dat er meer tijd en meer geld in geïnvesteerd had moeten worden. En in het slechtste geval krijgt de verantwoordelijke elders een leuk baantje. Een voorbeeld hier is het computersysteem van het Britse National Health Service waar miljarden ponden en miljoenen dure uren zijn gespendeerd aan een systeem dat op zijn best zeer middelmatig werkt en op zijn slechtst patientendossiers laat lekken.

De ironie wil dat één van de e-overheden die wel succesvol is, te vinden is in Dubai. Maar daar zetelt dan ook een semi-feodale sjeik die welslagen toejuicht en mislukkingen afkraakt.

4 REACTIES

 1. Tja, dat krijg je met een ambtenaren apparaat waarbij "baat het niet, dan schaad het niet" mentaliteit heerst.
  De sheik van Dubai, heeft vast impopulaire maatregelen in petto voor de falende ambternaar.

 2. Nou, ik weet wel bedrijven die volledig naar de klote zijn gegaan door ‘vernieuwende’ software/computer shit.

  En soms wens ik dat ik mijn boek en tip-ex nog had , i.p.v. een computer-type erbij te moeten halen hoe ik mij kasverschilletje technisch recht moet trekken 😉

 3. Maar het maakt toch niet uit of ze nou wel of niet online zijn. Ze trekken je toch wel leeg.
  En dat geld gaan ze dan heel democratisch voor jou besteden in bijvoorbeeld Rwanda, Congo en Nigeria om daar de berggorilla te helpen overleven. Fantastisch toch dat de sinterklazen in Den Haag al die Bokkiewokkie landen geld sturen. Dus niet zeuren over websites die het niet doen. Dat heeft immers geen prioriteit. Berggorillas hebben prioriteit.
  Bukt u even?

Comments are closed.