De Britse journalist Nick Davies maakt
in zijn boek Flat earth news korte
metten met de journalistiek.
‘De hedendaagse massamedia zijn geen
betrouwbare bron van informatie en
de tendens om onze onwetendheid te
herkauwen is veel erger geworden
dan het ooit is geweest.’‘Uiteindelijk moest ik toegeven dat ik in een corrupte omgeving werkte’. Toen de gelauwerde journalist Nick David besloot om te breken met Fleet Street’s ongeschreven wet om zijn eigen collega’s te onderzoeken, ondervond hij dat het verslag doen van de waarheid langzamerhand vervangen is door massale domheid.

In opdracht van Davies onderzocht een team van specialisten aan de universiteit van Cardiff meer dan tweeduizend berichten in vijf Britse kwaliteitskranten. Tachtig procent van de berichten waren geheel of gedeeltelijk uit tweedehands materiaal samengesteld. Afkomstig van persbureaus, andere media, de politiek of uit de PR industrie. Bovendien bleek dat maar bij twaalf procent van alle berichten de gemelde feiten grondig geverifieerd waren.

‘Vroeger waren journalisten nieuwsverzamelaars’ zegt Davies, ’tegenwoordig zijn het meer passieve verwerkers van ongecontroleerd tweedehands materiaal, voornamelijk verzonnen door pr-mensen om een bepaald politiek of commercieel doel te dienen.’

In zijn boek het verhaal van een belangrijke zondagskrant die het de CIA en MI6 toestond om fictie in zijn columns te planten, de krant die uit routine verhalen over kleurlingen weigert, een gerespecteerd nieuwsblad die detectives omkoopt en een fraudeur inzet om sappige verhalen los te krijgen.
Davies noemt namen en ontmaskert de grote nieuwsfeiten die pseudo gebeurtenissen zijn, gefabriceert door de PR industrie. Hij laat de impact van dit zien in een wereld waar consumenten geloven in een stortvloed van verhalen die even waar zijn als de platte aarde.
Van de millennium bug tot massavernietigingswapens in Irak, bezoedeld door overheidspolitiek.
‘Het nieuws gebracht door de media is nooit perfect geweest. Journalisten hebben altijd te weinig tijd en zekerheid gehad; gehinderd door mediabazen, de overheid en wetten die de zoektocht naar de waarheid bemoeilijken.’
Meer nieuws over dit baanbrekende boek op zijn website.

2 REACTIES

  1. Wel, als je in NL de berichtgeving door de MSM bekijkt zie je dat veel berichten volledig identiek zijn, tot en met de laatste punt en komma. Zo van de Reuters of AP telex, klakkeloos overgenomen.

    Onlangs in diverse kranten op de voorpagina een grote foto van ‘Frau Antje’ die een (niet te tillen) stapel kazen droeg waarvan de bovenste ‘eraf viel’ en door twee handen ‘opgevangen’ werd. Bijschrift: foto Reuters. Overduidelijk gefotoshopped, en slecht ook. Maar geen enkel commentaar. De leutertekst erbij was letterlijk hetzelfde in bv. Telegraaf en AD.

    Journalistiek stelt niets meer voor. Loonslaafjes die waardevol papier waardeloos maken door het te bedrukken… Klinkt bekend, toch?

Comments are closed.