Boeren kunnen een fors hoger bedrag krijgen voor het opvangen van ganzen.

De provincies willen niet alleen de gewasschade volledig vergoeden, maar ook de gemiste inkomsten.

Dat heeft het Interprovinciaal Overleg (IPO) bekendgemaakt.

De provincies, sinds 2007 verantwoordelijk voor agrarisch natuurbeheer, komen zo tegemoet aan de klacht dat vooral boeren die veel doen aan ganzenopvang nu een te lage vergoeding krijgen.
In de nieuwe regeling wordt de maximumcompensatie voor gemiste inkomsten flink verhoogd. De provincies zeggen uit te gaan van het slechtst denkbare scenario. Taxatie achteraf bepaalt hoeveel inkomsten de boer is misgelopen. Ook de vaste vergoeding voor gewasschade wordt hoger.

Daarnaast is de mogelijkheid geschapen te wisselen van teelt. De huidige regeling voorziet daar niet in, wat tot problemen leidde omdat ganzenpakketten worden afgesloten voor zes jaar – een periode die samenhangt met het EU-subsidieprogramma voor plattelandsontwikkeling (POP).
Brussel moet de nieuwe regeling nog wel goedkeuren, maar het IPO verwacht daarbij geen problemen. De nieuwe subsidies gaan dan vanaf juni dit jaar gelden.
Bedrijven die niet deelnemen aan de opvangregeling, maar wel liggen in de ‘foerageergebieden’, kunnen schadevergoeding vragen bij het Faunafonds.
vedm.net/click2?l=64dk2&m=5…

Het wordt steeds idioter, je bent boer een populatie wilde ganzen strijkt op je velden neer eet de boel kaal en de belastingbetaler moet dat dan betalen!
Ik vind dat het probleem van die boer, dat is de natuur, de boer dient met een jachtgeweer de ganzen af te schieten, is meteen ook goed voor de handel/polier en zoek het verder maar uit.
Jij wilde boer worden en daar horen ook ganzen, vroege vorst en late winter bij of zo.
Wie wel boer wil zijn maar de natuur niet de baas kan moet postbode worden, of brugwachter of zo, maar geen boer! (van ons geld)

groeten vanuit mijn Thaise boerderij,
Anno

9 REACTIES

 1. Ze moeten boeren in het algemeen geen geld meer geven, want ze leven practisch op subsidie. Laat andere landen eens concurreren, dan zul je zien dat Afrika ineens meer gaat verbouwen en ook rijker wordt.
  De boeren hier gaan dan failliet, en daardoor worden hier ineens grote stukken land beschikbaar.

 2. En toch ben ik niet graag afhankelijk van dubieuze regimes in andere landen dan van onze eigen boeren die door onze eigen dubieuze overheid worden gesubsidieerd…

 3. Boomgaarden worden tegen vogels beschermd met netten, knallen en misschien ook al geluiden zoals ze die op schiphol toepassen om vogels weg te jagen bij start – en landingsbanen. Zoiets kan toch voor ganzen ook wel bedacht worden?

 4. "de boer dient met een jachtgeweer de ganzen af te schieten"

  Ja en dat mag dus weer niet. De roverheid maakt het de boer aan de ene kant steeds lastiger (regelgeving en wetten) en aan de andere kant wordt hij op de meest bizarre manier gecompenseerd.

  Fruitboeren mogen niet meer schieten of knallen met een gaskanon want dat is milieuvervuiling. Bijvoorbeeld de populaties kraaien en roeken zijn sinds het afschietverbod explosief gegroeid en inmiddels een ware plaag. Maar ho ho, niet schieten.

  Boeren hoeven voor mij niet failliet, dat is hun eigen verantwoordelijkheid. Maar ze worden wel steeds meer kapot gereguleerd. En ook nog eens van mijn centen. En dat moet maar eens afgelopen zijn.

 5. De overheid veroorzaakt zelf heel wat meer milieuvervuiling, alleen al het feit dat ze in grote getale aanwezig zijn zonder iets positiefs bij te dragen.

 6. "Ik vind dat het probleem van die boer, dat is de natuur, de boer dient met een jachtgeweer de ganzen af te schieten, is meteen ook goed voor de handel/polier en zoek het verder maar uit. "

  Deze dingt mee naar de domste reactie van het jaar?

  Er zijn gelukkig heel wat mensen die natuur wel belangrijk vinden. ganzen houden zich niet aan grenzen en als ik ze afschiert heeft een ander geen ganzen meer. Een groot algemeen hiaat in de libertarische filosofie.

  Een algemeen probleem, want het geld ook voor zaken als water, visgronden, grondstoffen, etc.

  Zaken waarvan het belang dat van een individue overschrijd moet je centraal regelen. En als een samenleving ganzen belangrijk vindt (*), is het logisch dat zij de individuele burger die schade krijgt schadeloos stelt.

  Krityiek is dus enkel mogelijk op de wijze waarop het ebsluit tot stand gekomen is, dat wij als samenleving ganzen beschermen. Niet dat dat zo is. Dat is enkel een persoonlijke subjectieve voorkeur.

  *) Het gaat namelijk niet om schade, maar dat bepaalde ganzen een beschermde diersoort zijn. De vergelijking met een boomgaard gaat daarom maar deels op.

 7. [6] Jij dingt mee naar de beste reactie van het jaar. Mijn complimenten.

 8. de subsidie en dieren/subsidie lobby wordt wakker, kom op zeg, er vliegen miljoenen ganzen te veel rond, de boer mag van mij schoon (schip) gans maken,pief paf poef,wat eten we vandaag ? Juist verse Gans !
  2000 Jaar gelden kon je een pijl in je bips krijgen als je bij de Romeinen (die waren toen de baas) kwam zeuren voor geld wegens ganzen in je veld.(als Germaanse boer)
  Ik wacht nu (niet) op subsidie voor het behoud van de kikker of de sloot of beiden.
  (of de wilde kruisbes)

 9. [1] Iemand die een patat zaak begint en het niet redt gaat failliet, krijgt niets.
  Het is volkomen doorgeschoten.(van ons geld )

Comments are closed.