Dit keer geen eigen stukje, maar een verwijzing naar twee artikelen die ieder vanuit een andere invalshoek de libertarische positie beschrijven. Artikelen die naar mijn mening iedereen zou moeten lezen. Roderick Long legt uit waarom er in de ogen van libertariërs maar één recht is, en Joshua Katz pleit er voor mensen niet te slaan.

5 REACTIES

 1. Inderdaad twee uitstekende stukken.
  En inderdaad zou iedereen die moeten lezen.
  Ze zijn echt de moeite waard.
  Dank je wel Martin

 2. Ik vind het stuk van Roderick Long niet zo overtuigend, om eerlijk te zijn.

  Ik vind het indrukwekkend hoe hij probeert de libertaristische logica te formaliseren, dat is echt bijzonder nuttig en inzichtgevend. Maar m.i. faalt hij er behoorlijk in. Een heleboel vragen blijven toch onbeantwoord.

  Hij oversimplificeert de werkelijkheid.

  Als je het libertarisme echt tot in zijn extreme zou doortrekken kom je altijd bij anarcho-kapitalisme uit. De meeste libertariërs verwerpen dit echter, omdat ze inzien dat dit wel een mooi ideaal is, maar in de praktijk nooit zal werken.

  De libertarische uitgangspunten kunnen dus nooit absoluut genomen worden. Dat beseffen de meeste libertariërs zelf ook, al is het soms slechts impliciet.

  Simplificatie is niet altijd verkeerd. Maar als je een gesimplificeerd systeem heel formeel gaat zitten doortrekken tot in het extreme, dan krijgt je redenatie iets surreëels. Zoals een discussie over hoevel engelen er op een speldeknop passen.

 3. [2] Als je het libertarisme gaat "doortrekken" kom je inderdaad uit op het anarcho-kapitalisme.
  De grens tussen die twee is echter flinterdun. Ik denk dat je het zelfs zou kunnen beperken tot de "Rechter in allerlaatste instantie".
  Alle andere zaken (conflicten) kun je waarschijnlijk wel in de vrije samenleving oplossen.

 4. [2]

  "Als je het libertarisme echt tot in zijn extreme zou doortrekken kom je altijd bij anarcho-kapitalisme uit. De meeste libertariërs verwerpen dit echter, omdat ze inzien dat dit wel een mooi ideaal is, maar in de praktijk nooit zal werken."

  Zou je kunnen toelichten waar het anarcho-kapitalisme faalt waar het minarchisme stand houdt.

 5. [4]Feit is helaas dat wat "geinstitutioneerde" Libertaisme genoemd kan worden nooooit tot stand kan komen… laat staan "stand houden". Enwel omdat het niets anders is dan een hele nacht durende NATTE DROOM …

  Alleeeen aspecten van individuele libertarische voorkeuren zijn op strikt individuele basis te verwezenlijken.

  Dat "libertarisme " oooooit een hele samenleving …(onverschillig waar) zou kunen "hervormen" is puuur een ILLUSIE …

Comments are closed.