donderdag, 21 februari 2008
Doorsturen Doorsturen   Printen Printen

Legeskosten = diefstal

Wat ik nooit heb begrepen zijn de leges kosten. De overheid heeft bepaalde doelen en we verschaffen de overheid hiertoe middelen.
Een groot deel van de overheidsdienaren voert voor de burger niet direct meetbare en merkbare activiteiten uit. Wanneer de overheid dit als uitzondering een keer wel doet, vraagt ze de burger vaak om geld.
Dit kan ik dus niet plaatsen.

Een voorbeeld is de afgifte van paspoorten, bouwvergunningen of rijbewijzen.
Dit is een monopolie van de overheid. Gebeurt in gebouwen die zijn neergezet van gemeenschapsgeld, en wordt uitgevoerd door personen die worden betaald uit gemeenschapsgeld. Waarom zou ik betalen voor een paspoort als ik al genoeg belastingen betaal om de gemeente, provincie en rijksoverheid in stand te houden?

Ik vraag niet veel terug van de overheid, echter ik kan ons landje niet verlaten zonder een paspoort, waarom moet ik daarvoor dan nog extra betalen? De overheid verplicht me als ik me verplaats in dit landje om me te kunnen legitimeren. In plaats van me dan gratis legitimatiemiddelen te verschaffen moet ik daarvoor betalen.
Ik heb geen keuze vrijheid en wordt eigenlijk gedwongen dit af te nemen. Er is sprake van een afname verplichting van een ongewenst edoch verplicht goed bij een zelfbenoemde monopolist.
Dus juist dit soort zaken horen gratis te zijn (en niet die schoolboeken!).
—————————————
Ingezonden

 
Waardering: 
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Door , topic: Belastingen
Reacties op dit artikel kunnen gevolgd worden op de RSS 2.0 feed.
Reacties
 1. Klaas Den Helder schreef op : 1

  De gedachtengang van de overheid is dat als het gratis is dat je er dan niet zo zuinig op bent.
  Dat je gebruik van diensten kunt beperken door er een prijskaartje aan te hangen.
  etc
  etc

  Om die reden en omdat de overheid al een groot deel van haar taken heeft geprivatiseerd zou de belasting flink moeten kunnen dalen.
  Helaas is de realiteit anders

 2. Frenkelfrank schreef op : 2

  Veel mensen maken deze fout: ze denken dat belastingen enige vorm van logica of eerlijkheid volgen. Dat is natuurlijk niet het geval; belastingen zijn er om dingen te bekostigen waar vrijwillig vermoedelijk nooit iemand een cent aan zou willen besteden (daarom worden belastingen ook afgedwongen).

 3. Klaas Den Helder schreef op : 3

  [2] Vandaar ook dat de overheid verminderde belastinginkomsten als KOSTEN ziet

 4. HoerenSloep schreef op : 4

  Laatst bouwverguning aangevraagd voor een puistje aan mijn huisje: een aanbouw van 4 bij 3. Allemaal erg eenvoudig, aansluiten op de bestaande bouw, geen afwijkend ontwerp of zo. Kosten leges waterschap 220 euro, leges gemeente 450 euro. Nog geen één steen op de andere ben ik al dik 1400 gulden kwijt. Daar zakt je pantalon toch van af?

 5. Ton schreef op : 5

  Bedenk wel (oh ambtelijke logica): Geen leges = minde inkomsten = minder ambtenaren c.q. andere overheidsbobo’s