De vraag is dan: Is er een fundamenteel verschil in presentatie?


Sorry, ik kan er niets aan doen, maar zo af en toe zie je een Afrikaans president wel eens afgebeeld in het uniform van een kolonel, generaal of zelfs maarschalk.

De beelden die ik dan op mijn imaginair netvlies krijg zal ik u maar niet onthullen want ze zijn niet erg vleiend voor het desbetreffende staatshoofd.

De voormalige ‘keizer’ ook kannibaal, Bokassa van de nu geheten Centraal Afrikaanse Republiek had er een handje van zich te presenteren als een generalissimo of i.d. Ook voormalig president van Oeganda en vroeger sergeant in het Britse leger, Idi Amin, had zich gezien zijn uniforme kledij verbazingwekkend snel omhooggewerkt.

Maar deze vreemde attitude is helaas niet beperkt tot Afrikaanse stamhoofden dan wel presidenten. Ik ga u letterlijk een stukje citeren uit het maandblad Quest ( maart 2007 ) waar boven een artikel de vraag afgedrukt staat:
“Prins Willem Alexander draagt steeds een ander uniform en lintjes. Hoe kan dat?”
( de vraag was van ene J.J.T. van den Broek uit Oss )

Dan de letterlijke weergave van het stukje redactie uit Quest:
Dat Willem-Alexander in verschillende uniformen verschijnt, komt omdat hij een rang heeft bij verschillende krijgsmachtonderdelen. Als staatshoofd houdt hij natuurlijk evenveel van alle militairen en dus hangt zijn kast vol met uniformen. Zo is hij commandeur der marine, reserve commodore van de luchtmacht en reserve brigade-generaal bij de landmacht. Als laatste werd hij reserve brigade-generaal bij de marechaussee. Zijn lintjes zijn vooral uitgereikt door zijn moeder, koningin Beatrix, en grootmoeder, ( wijlen prinses Juliana). Hij draagt steeds een selectie, anders ging hij letterlijk gebukt onder het gewicht. Het vaakst zie je WA met de orde van Nassau. Hij draagt ook geregeld de jubileummedaille van voormalig koningin Juliana en de inhuldigingsmedaille van zijn moeder. Ook heeft hij grootkruizen in Duitse, Deense, Noorse, Zweedse, Thaise en Japanse ridderorden. Maar zijn mooiste lintje ( vaak gedragen!) is toch wel die van de Elfstedentocht, die hij in 1986 uitreed.

Tot zover de exacte weergave.

Dat laatste lintje is waarschijnlijk het enige lintje wat hij écht zelf verdiend heeft.
Voor de rest is het letterlijk de ‘franje van oranje’ en een heleboel show, glamour en glitter wat niets, echt helemaal niets voorstelt.
Erger; het is een devaluatie van de echte onderscheidingen met gelijkluidende naam en bijbehorende onderscheidingstekens. Onderscheidingen waarvoor mensen, om het te ver- krijgen vaak hun leven voor hebben gewaagd. Of zij hebben zich jarenlang ingezet of op andere wijze ongekende moed ten toon gespreid.

Op de persoon, de mens, Willem Alexander heb ik niets op tegen, maar op deze piasserij van onderscheidingen, zoals ik dat ook vind en vond van de eerder aangehaalde Afrikaanse staatshoofden, maakt wel; dat de echte onderscheidingen zwaar aan het devalueren zijn!
Met geld kan het soms hard gaan, als het de weg van de devaluatie eenmaal gevonden heeft. Maar met onderscheidingen blijkt het nóg harder te kunnen gaan, getuige bovenstaande weergave.
—————————————
Ingezonden door Silvia Videler, 5 februari 2008
—————————————

11 REACTIES

 1. Ach dat hij qua rang al zo ver is gekomen verbaast mij niet.

  Ik bedoel zo moeilijk is dat niet. Er zijn maar een paar dingen die je moet doen bij Defensie om hogerop te komen:

  1. Alles dat stilstaat moet je verven
  2. Alles dat beweegt moet je groeten
  3. Je hoeft verder niets te doen maar dat moet je dan wel lang doen.

  Als je het dan ook bij al deze ‘bezigheden’ nog koud hebt en nat wordt, staat er verder niets een gunstig verloop van je carriere/loopbaan/kruipgang in de weg.

 2. "Erger; het is een devaluatie van de echte onderscheidingen met gelijkluidende naam en bijbehorende onderscheidingstekens. Onderscheidingen waarvoor mensen, om het te ver- krijgen vaak hun leven voor hebben gewaagd."

  Wat voor onderscheidingen dan?
  Voor het WEL respecteren van eigendomsrechten en dus het afzweren van de democratie en de multicul quatsch?
  Neen, zulke onderscheidingen zijn altijd een beloning voor voorbeeldig collectivistisch gedrag.
  Of dacht je dat Hub ooit een ridderorde zou ontvangen voor het openen van de ogen van de mensen middels zijn website?
  Tuulijk niet. Landverraders van het niveau Balkenende en Cohen zijn de types die lintjes en titels krijgen.
  Dus dat die zwaar devalueren is alleen maar leuk. Ik hoop dat ze zwaar gefrustreerd raken van het feit dat Prins Pils ze voor niets krijgt terwijl zijzelf jarenlang hebben moeten kontlikken.

 3. I am His Excellency President for Life, Field Marshall Al Hadji Doctor Idi Amin Dada, VC [‘Victorious Cross’], DSO, MC, Lord of All the Beasts of the Earth and Fishes of the Sea and Conqueror of the British Empire in Africa in General and Uganda in Particular, and Professor of Geography. http://www.thepeoplescube.c

  Zelfs de (onder)officieren v/d Nederlandse Mariniers die niet van de basis af te krijgen zijn, schuiven elkander in Afghanistan gratificaties en medailles toe, niet dan! Terwijl de gasten die stoempen niet eens een potje bier van ze krijgen.

 4. [1] Dit ben ik toch niet helemaal met je eens Rob. Over het algemeen zijn de militairen met een hoge rang bij defensie zeer competente mensen. Je kan het niet eens zijn met het werk wat ze doen, de grootte van de organisatie of de operaties die ze uitvoeren (ben ik ook niet namelijk), maar de mensen die er werken zijn over het algemeen goed opgeleid, hardwerkend en gedreven en, vooral in de top, intelligent.

 5. [1] Dit was echt een leuke reactie, ik heb me heus kostelijk zitten te vermaken om uw antwoord. Bedankt! Humor van de bovenste plank. [3] Grandioos Bep, in wezen dring je door tot datgene waar ik een punt mee wil maken! haha!

 6. Ik ga altijd spontaan een in een deuk als ik die kwakbol in zo’n operettepakje zie opdraven.

 7. [6] Ja, inderdaad zo iemand loopt compleet voor joker, maar het bijbehorende salaris en andere emolumenten zijn niet te versmaden, alleen jammer dat wij met z’n allen die operette voorstelling moeten betalen. En wat al helemaal de pest is: Ik hou niet zo van operettes!

 8. Loopt die gast nu echt waar rond met de inhuldigingsmedaille van zijn moeder?
  Heilige mozes.
  Dat hij nú zovéél mogelijk heeft gekregen van zijn moeder en oma kan ik mij indenken want hij kan ze straks moeilijk aan zichzelf geven toch?.
  Of toch wel?
  Óók net als het gemiddelde afrikaanse staats..uhh..dinges?

 9. [9] Sorry; Zijn Oma bedoel ik.
  (Ik kan ze ook zo moeilijk uit elkaar houden want zijn moeder ziet er nu een stuk ouder uit dan zijn oma toen ik die voor het laatst zag.)

 10. Er zijn een heleboel opmerkingen die ik wens te plaatsen, want er zitten een heleboel fouten in dit stuk. Zo draagt Z. K. H. de Prins van Oranje meestal het Ridder Grootkruis in de Orde van de Nederlandse Leeuw en niet die van Nassau. En hij mag zijn eldstedenkruis niet dragen op een uniform en hij heeft geen jubileumsmedaille van zijn grootmoeder, en de verschillende grootkruizen mogen niet samen gedragen worden. Alle onderscheidingen die hij heeft, heeft hij zelf verdient

Comments are closed.