Onderstaand bericht in de Telegraaf maakt weer eens duidelijk dat je in Nederland niet mag sparen zonder vergunning van de overheid.

Natuurlijk gaat het niet onder de naam vergunning of licentie.
Dat is ook niet nodig. Je moet alleen maar opgeven hoeveel je spaart, waar je het bewaart, hoeveel rente je er op ontvangt.

Met al die verplichte gegevens bepaalt de overheid dan het bedrag dat je moet betalen om door te gaan met sparen. En dat moet je elk jaar weer opgeven/vragen.
Big Brother vermoedt echter dat er mensen zijn die dat niet leuk vinden, of niet nodig, en die hun geld in België of elders in het buitenland parkeren. Maar dat vindt BB niet leuk en hij stuurt spionnen naar het buitenland om uit te zoeken welke auto’s met een NL-plaat er in de buurt van buitenlandse banken parkeren. Het zou immers kunnen dat die van mensen zijn die hun spaarcenten bij zo’n bank parkeren!
Een andere manier is te zorgen dat die buitenlandse banken de gegevens al naar BB doorsturen. Dat lukt al voor een deel. Voor het andere deel zal de nieuwe EU wel gaan zorgen dat dat ook wordt verraden.
Langzamerhand zijn we zover dat je nog een deel van je inkomen mag houden als je eerst een groot deel daarvan betaalt aan BB. Voor het gemak (en de zekerheid) moet de werkgever dat al van je inhouden, en rechtstreeks aan BB betalen.
Maar daarna moet je over elke euro die je uitgeeft, dan wel nog 19 % BTW betalen.
En helemaal schandalig is dat als je doodgaat, de overheid weer gaat speuren of je nog wat hebt kunnen overhouden voor je erfgenamen. En zo ja, dan moet ook daar nog eens over worden betaald.

—————————————–
TELEGRAAF 11 febr.
Geen bewijs tegen Nederlanders met geheime rekeningen in België
De zaak in Nederland tegen honderden “zwartspaarders” met geheime rekeningen in België lijkt te stranden. Dat staat vandaag in De Telegraaf. Volgens de Nederlandse krant zijn de bewijzen van de Belastingdienst onbruikbaar.
Het gaat om afschriften van rekeningen bij Van Lanschot Bankiers Luxemburg. Volgens juristen is onzeker of de afschriften echt zijn.
Sinds vorig jaar probeert de Belastingdienst te bewijzen dat Nederlanders voor miljoenen aan spaargeld achterhouden in België.

39 REACTIES

 1. We leven inmiddels in een land waar je bang moet zijn als je terugkomt van vakantie. Dat de douane vooral niet denkt dat je die videocamera misschien goedkoop in het buitenland hebt gekocht. Officieel dien je de originele aankoopbonnen mee te nemen om dat aan te kunnen tonen omdat ze de boel anders gewoon in beslag kunnen nemen. Hoe bezopen is dat? En als ie met de bon wordt gestolen kan je ook niet meer bij de verzekering terecht.

 2. Leuk dat je hier een artikel aan weidt. Ik krijg zo langzamerhand stoom uit mijn oren als ik weer eens doodleuk een vette heffing mag overmaken naar de heren van de belasting.
  Vermogenrendementsheffing!! Welk rendement? Zalm en Vermeend stelden dat men op jaarbasis makkelijk 10% rendement op jaarbasis zou kunnen halen uit vermogen. Maar een conservatieve spaarder haalt hooguit 4%! Lulkoek dus en een waardeloze regeling…..Waarom niet rendement afhankelijk? Waarom überhaupt belasting betalen over gespaarde centen?

  Toevallig vorige week een crematie geregeld van een dame die een klein vermogen aan een vriendin van mij naliet…..jammer dat de belasting meer dan de helft binnen haalt, zonder ook maar een helpende vinger uitgestoken te hebben. Mevrouw kreeg van ons nog enige zorg en aandacht (we wisten niets van een nalatenschap), uit pure menselijkheid hebben we deze mevrouw geholpen bij stervensbegeleiding…als klap op de vuurpijl toucheert de overheid meer dan 60%! Normaal had deze vriendin een leuke flat kunnen kopen, precies volgens wens van de overledene……nu mag de overheid het geld laten verdwijnen in een bodemloze put!

  Was het belasten van erfenissen of lijkenpikkerij niet een nalatenschap van Joop den Uyl? De man die voor de kleine eenvoudige man en vrouw was!! Ja, ja…

  http://www.erfwijzer.nl/ber

 3. [1]
  Die kan******ders staan regelmatig als een soort ontvangstcommitee voor de uitgang bij de bagagehal in Schiphol. Heb ik in Duitsland nog nooit meegemaakt.

  Over dat Big Brother: als je je kind een dag thuishoudt van school omdat je dat als ouder nodig acht, dan moet je vrezen voor een onverwacht controle-bezoek van de leerplichtambtenaar. De totalitaire staat is reeds in een vergevorderd stadium, terwijl Jan met de Pet al zwoegend van 9 tot 5 werkt om zijn schulden af te betalen.

  Waardeloos, dit.

 4. Maar waarom nemen mensen dan een rekening in België, dat heeft toch geen bankgeheim.

 5. [2]
  "Leuk dat je hier een artikel aan weidt"

  Eerst Backhuys met ‘geleidelijk’ en nu dit.
  misschien eens artikel over het gebruik van lange/korte ij/ei op vrijspreker?

 6. [5]
  Backhuys met ‘gelijdelijk’ bedoelde ik.
  Heb zelf blijkbaar moeite met fout spellen

 7. Lig sinds drie dagen met een heftige griep in bed, dat zal wel de oorzaak zijn……dacht ik zo, hoop ik! [5]

 8. [8]
  Het collectieve publieke onderwijs natuurlijk…
  Met mij is het dan nog redelijk goed gekomen al had ik ook liever prive onderwijs genoten van juffrouw Astrid.

 9. [2] "Waarom niet rendement afhankelijk?"

  Dat was de oude regeling. Echter toen die werd afgeschaft rijkten de bomen nog in de hemel en waren er zelfs reclame-spotjes die riepen ‘Volgens de fiscus maakt u maar 4% rendement. Bij ons veel meer.’

  Let wel, ik ben geen fan van de huidige regeling, maar het is een beetje vreemd om nu te klagen om een fictieve rendementsheffing nu de beursen het slecht doen, terwijl we allemaal onze mond hielden toen de rendementen hoger dan 4% waren.

 10. [4]
  Jazeker hebben ze in Belgie wel bankgeheim.

  [10]
  "..we allemaal onze mond hielden.. "
  Huh ?!?!

  Afgezien daarvan, al dan niet consequent gedrag jegens dieven rechtvaardigt nog steeds niet het gedrag van die lieden.

 11. Ik ben van meet af aan geen fan geweest van de heffing, mede omdat de overheid van een fictief rendement uitging en ik ook nog eens, min of meer, verplicht werd om met mijn geld te speculeren om dit beoogde fictieve rendement te behalen. En de huidige malaise heeft daar voor mij niets mee te maken, want ik speculeer niet.

  O.V.V.E.S. (onder voorbehoud van eventuele schrijffouten)[10]

 12. Het leven is pas leuk als je niets hebt en moet leven van de bijstand.
  Huursubsidie, zorgtoeslag, kindertoeslag en kwijtschelding van diverse aanslagen.
  20 uur zwartwerken voor het opkrikken van het inkomen en alles gaat top.
  Na 25 jaar buffelen heb ik ook eens mazzel.
  Ik laat me niet meer plukken door de Bea Clan.
  Sorry harde werkers….maar iemand moet een voorbeeld stellen.

 13. [11] Uiteraard, maar kritiek hebben op dat ze geld vangen is wat anders dan kritiek hebben op de wijze waarop. Jij hebt het over het eerste, ik over het tweede.

  Of je nu op een fictief of werkelijk bedrag heft is niet inherent beter/slechter. Dat hangt immers af van de omstandigheden. Een paar jaar geleden trok iedereen een lange neus naar de fiscus, en nu staan we sip te kijken.

 14. [15]
  Jij en ik zijn het er denk ik wel over eens, dat zowel de methode en de grondslag van de diefstal als de diefstal op zich immoreel zijn, want niet op basis van vrijwilligheid tot stand gekomen, niet ?

 15. [15] Fictief rendement is al bijna net zo erg als het uitgangspunt dat sommige beroepsgroepen een geschatte hoeveelheid fooien zullen ontvangen waarover ze belasting moeten betalen. Of ze die fooien werkelijk ontvangen hebben of niet. Of dat we kopieerheffingen moeten betalen ook al kopieren we niet. De overheid doet dit om het voor henzelf makkelijker te maken. Scheelt controles en ze delen het binnen te halen bedrag door het aantal potentiele slachtoffers.

 16. [16] Jazeker, als ben ik als klassiek liberaal niet tegen alle belastingen. Dus enige zeer lage heffing lijkt mij noodzakelijk. Daarbij echter lijkt mij heffing op consumptie beter dan heffing op kapitaal en inkomen.

  Echter los daarvan, als we de heffing zelf even als gegeven beschouwen, ben ik geen tegenstander (of voorstander) van een fictief rendement ipv een werkelijk rendement. Beide hebben voordelen en nadelen.

 17. Waarom zou je sparen?

  Een overheid die stuctureel méér uitgaven begroot (en ook uitgeeft;-)dan er binnenkomt, ken je niet van winnen en moet je dus volgen.
  En als je dood gaat met een paar miljoen schuld, schrappen ‘ze’ dat digitaal door een paar nulletjes te deleten.
  Niks aan de hand dus en heb je toch ook lekker geleefd?

  Met een miljoen plus op je doodsbed heb je met je eigen zelf per saldo dus veeel te weinig opgemaakt…. en da’s niet progressief.

 18. Oftewel…. je ken niet van ze winnen, maar ze kennen wel van je verliezen.

 19. [21]
  Snapt IIS niet dat die centjes volledig aan de euro zijn gekoppeld?
  Net zoiets als VVV-waardebonnen, of boekenbonnen.

 20. [23]
  Dom van mij te veronderstellen dat IIS hier iets serieus inhoudelijks had mede te delen.

 21. [21]
  Misschien een cliché?
  Waarom zou je de moeite nemen geld te drukken als de bank genoeg heeft liggen c.q. kan intypen op de computert?
  Zij moeten die centen tenslotte ook wegzetten.

  http://en.wikipedia.org/wik

 22. [2]
  Ik krijg, net als IIS ook onderhand stoom uit mijn oren van dit overheidsgedrag. Een vloek en een zucht. En walgelijk ook dat de overheid meer dan 60% toucheert van een erfenis. Ik spaar allang niet meer. Not me.

  Alles in mij protesteert inmiddels tegen deze vorm van ‘zogenaamd legale’ inquisitie! Ik ben het spuugzat. Die spionnen worden nota bene van ons eigen belastinggeld betaald.

  Ben zelf al een tijd ready voor protestactie(s) tegen deze criminele overheids plunderingen, geniepige achtervolgingen en zelfverrijkende onderzoeken van die zieke machtswellustige Balklulventjes en -truthoela’s. (even stoom afblazen inderdaad, een slok koffie helpt niet!)

  Maar ja, nu de rest van Nederland eveneens goed kwaad zien te maken, want in mijn eentje begin ik zo weinig op dat Binnenhof. En tja, dat is voorlopig nog hun kracht om ongehinderd door te gaan, want zoiets als écht kwaad worden heeft blijkbaar veel tijd nodig.

 23. [26] Huh,.. maak je niet zo drukkerig.

  Kijk om je heen, veel mensen hebben het toch (behoorlijk) naar hun zin? Is je familie gezond?
  Gewoon aanpassen en de staats-mores du jour volgen.

  Maar goed, als jouw emmertje overloopt, ga je gang.

 24. [27]
  Jajaja ik heb ook jarenlang veel dingen gebaggetelliseerd… en velen met mij. Vandaar dat de overheid nu zo’n vrijbrief heeft hè.. om het mensen die het toch nog (behoorlijk) naar hun zin hebben… ook fijn in te kaderen. Want zolang je het nog (behoorlijk) naar je zin denkt te hebben, denk je "ach laat ook maar". En die houding is dus PRECIES de toef slagroom op de cake die de overheid weghapt.

  En omdat het overheidsbeleid gedoseerd wordt toegepast (telkens een zogenaamd onbenullig vrijheidsbeperkend regeltje erbij), hebben velen niet eens in de gaten dat ze het telkens een klein beetje minder (behoorlijk) naar hun zin hebben.

  Ik mij aanpassen aan de overheid…? En braaf dat beleid accepteren?
  NO WAY Bep. Ik wil het niet "(behoorlijk)" naar mijn zin hebben… daar neem ik geen genoegen meer mee. Ik wil het helemaal lekker en goed (!) naar m’n zin hebben.

 25. De overheid trekt je een poot uit het lijf…..maar wat er ook gebeurt, altijd blijven lachen!

  [28]

 26. Wat ik nog steeds niet snap is dat niemand ziet dat we veramerikanieseren. In de zin van het kapatilsme. De rijken worden rijker, niemand vindt het erg om 1 miljoen belasting te betalen want de inkomsten die daarover stonden waren dus genoeg. En als je botweg weigert belasting te betalen, dan geven ze het na 4 jaar op onder het mom van Oninbaar. Totdat je je kop weer eens laat zien omdat je een paspoort hebt van de roverheid. Nee dan die hirsch, gauw franse nationaliteit of een andere aanvragen en doorleven met 2 paspoorten. Ook handiger bij banken in het buitenland. In de UK is het systeem wel zo dat wat Armin beschreef. Daar zijn dingen als drank en sigaretten duurder, maar daar kies je als burger dan ook voor, dat is "vrijheid".

Comments are closed.