Wouter Bos vertelt haast nooit aperte onzin. Gevaarlijk zijn z’n uitspraken echter vrijwel altijd. Al is het maar omdat het een rasechte sociaal-democraat is wier ideologie (alhoewel misschien niet meer expliciet in woord) inhoudt dat via overheidsinterventie uiteindelijk het socialisme bereikt zal worden door de instorting van het kapitalisme.
Het doel van de sociaal-democraat is dan een om elk sociaal, economisch of moreel ‘probleem’ aan te vatten voor het promoten van meer overheidinterventie. Langs deze meetlat is elke Nederlandse politieke partij sociaal-democratisch in daad (maar niet altijd in woord).

Aanleiding is dat Wouter Bos dé analyse van onze maatschappij in zijn broekzak heeft zitten. En in al die vochtigheid lijkt zelfs een beetje logica in te zitten. Het zit zo: de polarisatie van het stemgedrag van de lieve Nederlandse burgers komt niet door het graaien van topbestuurders in het bedrijfsleven, globalisering en (al dan niet tijdelijke) arbeidsimmigratie vanuit de nieuwe EU lidstaten. Het komt door het baggatelliseren van angsten en onzekerheden omtrent deze thema’s bij burgers door extreem-links en -rechts (waarschijnlijk doelt onze grote denker op de SP en PVV).

Of een en ander het gevolg is van decennialange overheidsinterventie op zowat elk sociaal-maatschappelijk en -economisch gebied neemt Bos voor het gemak even niet in overweging. ‘Opzienbarend’ is het natuurlijk wel dat het zittende kabinet wel de oplossingen kan bieden. Of zoals Elsevier het neertikt: “Volgens Bos brengen deze partijen [uiterst linkse en rechtse partijen – Arend] echter ‘simpele, eendimensionale waarheden: alles ligt aan het grootkapitaal, de islam, de regenten’. Nederland heeft meer aan het huidige kabinet, aldus Bos. ‘Dat houdt tenminste rekening met al die zorgen, maar laat zich er niet door leiden.'”

Maar er is nog een alternatief, niet dit kabinet of een overheid extra-large op zichzelf, maar zoals Mises het zo mooi zei en rechtvaardigde:

The much abused shopkeepers have abolished slavery and serfdom, made woman the companion of man with equal rights, proclaimed equality before the law and freedom of thought and opinion, declared war on war, abolished torture, and mitigated the cruelty of punishment. What cultural force can boast of similar achievements? (Von Mises, In: Socialism, p. 398)

Niet de overheid of de politiek in ieder geval…

3 REACTIES

 1. Het probleem met de stelling van Bos is dat er een kern van waarheid zit, net zo zeer als er een kern van waarheid zit in de bangmakerij van SP / PVV.
  Het zijn halve leugens / waarheden.

  En natuurlijk stoort het dat men steeds maar in termen van hierarchien en hybrides denkt. Omarm globalisme en stel mensen in staat zich aan te passen. Geef ze macht over hun eigen inkomen (belastingverlaging, geen / minder verplichte verzekeringen) en laat ze daarmee invloed uitoefenen op de ontwikkelingen. Nu kijken we allemaal lijdzaam toe. Maar de gedachte van autonome aanpassing, zo mooi verwoord door Hayek in "the use of knowledge in society", komt jammer genoeg bij weinig mensen op. Ongeacht of het gaat om de man op de straat, de media of de politiek.

 2. Hier nog even een bericht waarin hij geen poep praat;
  ********
  Bos hekelt begrotingsbeleid Frankrijk
  Uitgegeven: 5 februari 2008 16:11

  DEN HAAG – Minister Wouter Bos (Financiën) hekelt de manier waarop Frankrijk omgaat met de Europese begrotingsregels. In zijn wekelijkse gesprek op tv-zender RTLZ zei Bos dinsdag dat de Fransen "lak hebben aan de Europese regels".

  De Franse overheidsuitgaven en staatsschuld behoren tot de hoogste in de Europese Unie. Het wegwerken van de grote schuld en het begrotingstekort in Frankrijk vertraagde vorig jaar. De EU-lidstaten hebben samen afspraken gemaakt over het wegwerken van begrotingstekorten.

  Aanspreken

  Bos vindt dat de opstelling van Frankrijk echt niet kan. Hij zal zijn Franse ambtsgenoot daar volgende week op aanspreken tijdens een vergadering van de Europese ministers van Financiën.

  Dan ook wil Bos zijn collega’s nogmaals op het hart drukken zich niet uit te spreken over het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB).

  Vooral zijn Franse collega moet zijn mond houden, aldus Bos. De ECB is onafhankelijk en bepaalt het Europese monetaire beleid. Bos vindt dat politici "niet de indruk" moeten wekken dat ze daarop invloed willen uitoefenen.
  *********

  Alleen jammer dat de gewone man met een beetje gezond verstand dit al mijlenver zag aankomen toen landverraders Bos en Balkie ons uitleverde aan de EUSSR.
  We gaan nog veel plezier beleven aan de Euro die te grabbel gaat worden gegooid door de grote landen UK, Frankrijk en Duitsland.

Comments are closed.