Bij hoog en bij laag beweren sommigen, dat er niets aan de hand is. Business as usual. Vandaar ook dat Bush, aka Dubya, een effectief groeipakket snel en effectief geeffectueerd heeft, waarmee hij volgens eigen zeggen in feite een injectie in de arm heeft verstrekt [voor de kredietverslaafden..] teneinde de Amerikaanse fundamenteel sterke economie gezond te houden en te helpen om instabiliteiten in de huizenmarkt en de financiële markten te verhinderen om de economie als geheel af te remmen.

Hou je buurman voor de gek (of buurvrouw, al naar gelang) zou ik willen zeggen. Alleen een dikke plank voor je hoofd kan er voor zorgen, dat het slechte nieuws niet in de botte hersens binnendringt.

Neem dit nou bijvoorbeeld: investeerders uit de Golf-regio zouden Citibank, geen kleine jongen, niet willen redden. Citibank, ooit al eens op de rand van de afgrond en op het nippertje gered doordat ze in de creditcard business gingen, wordt geacht een bank te zijn die zo groot is, dat het niet kapot kan.

We gaan het meemaken, wellicht. Lees Bloomberg er ook nog even op na, voor de zekerheid. Je weet maar nooit, ten slotte; sommige gebeurtenissen zijn immers niet te bevatten.

Voor een uitgebreide lijst van de 232 (twee-honderd-en-twee-en-dertig, -kaching-) financiële instituten die belly-up zijn gegaan sinds eind 2006 (…) klik hier.

En als het je allemaal te veel wordt, raad ik je aan bij amazon.com het fantastische album van Supertramp aan te schaffen. Crises ? What Crises ?

16 REACTIES

 1. Als ik willem middelkoop mag geloven (van het boek als de dollar valt) moet de kredietcrisis nog echt beginnen.

  Het punt is dat, en dat baart mij pas echt zorgen, dat op top level (lees niveau nout wellink) men ook niet eens weet welke risico’s ons boven het hoofd hangen.
  Hoe kan dat? Dat komt omdat het financiele stelsel uitermate complex is en het dus moeilijk in kaart te brengen is en dus in te schatten wanneer iets heel goed misgaat. Het komt er dus op neer dat financiele instellingen een hele grote invloed en macht hebben dus op onze samenleving. Maar blijkbaar gaan ze daar dus niet goed mee om.

  En wij als simpele consument kunnen alleen maar afwachten.

 2. Ik geloof niet in dat crisisverhaal en die vernietingende geldcrash. Sommige libertairen zouden het maar al te graag willen als bewijs voor hun gelijk en om het fiatgeldsysteem te kakken te zien staan.
  Maar die crash die komt er niet. Volgens mij is goud als geld wel ethischer, maar geldtechnisch niet beter.

 3. Die afbeelding bij jouw artikel is heel goed gekozen! Doordat het stapje voor stapje ging, wende de bevolking telkens aan de nieuwe situatie. Ze hebben niet eens meer door dat ze feitelijk onder de rook van de "fabriek" in een smerige situatie zichzelf nog wat plezier gunnen op een grauw en onsmakelijk "strandje", omdat er (zowat) geen mooie plekken meer over zijn.

  Het is goed dat dit proces in een rapper en rapper tempo gaat. Daardoor bevatten steeds meer mensen, dat de rijke "elite" ~en de overheden die daaromheen hangen~ er slechts op uit zijn om vooral zichzelf te bedruipen.

  Laat het maar gebeuren. Het moet richting een climax. Want ZONDER dit proces is het onmogelijk dat de burgers wakker worden. Men moet het zélf zien en ervaren en dat kan alleen maar op deze manier. Anders gelooft de bevolking de mensen het eenvoudigweg niet.

  Steeds meer mensen bezoeken sites als de Vrijspreker en ageren tegen dit proces. Dit artikel is een uitstekende bijdrage!

 4. Citibank is geen kleine jongen. Als die omvalt volgen er meer.
  Is dit de trigger naar de grote meltdown??

 5. [2]
  Die crash komt er. Geen twijfel over mogelijk, zelfs geen grammetje twijfel!

  Het is een zorgvuldig geplande actie’s van de oude "elite", de steenrijke bankiersfamilies, die zo verschrikkelijk veel geld &goud hebben dat ze in 5 minuten een einde kunnen maken aan de ellende en de honger in midden Afrika. Maar het interesseert ze NIETS. Sterker nog, ze hebben dit zelf opgezet d.m.v. hun geldmonopolies. Ook oorlogen zullen ze blijven creëren. De door hen uitgevonden wapenindustrie is 1 van hun voornaamste inkomsten. Vrede levert niks op.

  Ja die crisis komt er… Veel mensen zullen hun (spaar)geld verliezen. De dollar vedwijnt en de Amero komt daarvoor in de plaats. Die actie levert miljarden op. De Rothschilds en Rockefellers etc. zullen nog rijker en machtiger worden… op weg naar de Nieuwe Wereld Orde met één banksysteem, één wereldregering, één geloof, één gezondheidsorganisatie, één leger en één gecontroleerde RFID-gechipte wereldbevolking. M.b.v. Hollywood (bv. de nieuwe James Bond werd in zijn arm gechipt en reageerde "blij") en de media worden we alvast "vertrouwd" gemaakt met dit systeem.

  Waarschijnlijk gaat dit, wat ik hier schrijf, er nu (nog) helemaal niet in bij je… maar in de loop van de tijd, misschien over een jaar(?), zal je gaan zien dat dit geen fictie meer is.

 6. De kredietcrisis zal de komende maanden verdiept worden door het financiële product "Credit Default Swap".

  Dan nog is het de vraag of de USA in recessie komt. Als hier sprake is van een eenmalig welvaart verlies, terwijl de boel daarna weer vrolijk verder groeit, dan zijn er Amerikaanse economen die beweren dat er helemaal geen sprake is van recessie.

 7. Die bankencrisis is een ding; nog veel groter is de aanstormende energie-crisis. Wie geloven er hier nog meer in de peak-oil theorie?

 8. [8] Ik ben er van overtuigd dat over tien – vijftien jaar zonne- en wind energie een belangrijke plaats innemen. Mss. heeft iedereen straks in de tuin of op z’n huis een zonnecel staan. Heb je te weinig energie ga je die ff halen bij de buren (ipv. van suiker 🙂

  Olie blijft wel belangrijk maar er zal zeker geen energie oorlog uitbreken. In 1980 ofzo reden er al auto’s op de zgn. blauwe energie. Alleen is het nooit echt goed verder ontwikkeld.

 9. ik zie het niet zo een crisis …..het is een bijstelling,banken gaan failliet mensen raken aan de bedelstaf,200 jaar geleden gingen ze dood van de honger en kou nu *krijgen ze eten,ik noem dit welvaart.

  (*niet overal in Afrika eten ze elkaar nog op geloof ik)

 10. [8]

  Peakoil is er nog niet volgens mij.
  Zeker wanneer we in een economische depressie komen zal het aanbod de sterk terugvallende vraag vrij gemakkelijk kunnen bebenen.
  Op langere termijn zullen er oplossingen moeten komen. Dan zal pas gebeuren als de olie per barrel boven pakweg 150$ komt.

  Zolang het nog mogelijk is om voor bv 29 euro naar Valencia of Rome te vliegen met Ryanair zie ik nog geen probleem.

 11. [1] Banken hebben de risicos niet goed in kaart gebracht om dat de risicos irrelevant waren. Als het gevaarlijk zou worden, staat de CB altijd klaar met de drukpersen om ze te redden.
  Eigenlijk hebben ze de risicos dus perfect in kaart gebracht.

 12. Once upon a time there was a wonderful financial cartel, so big it couldn’t sink. Everybody came aboard to enjoy themselves. It was named Titanic and they all died happily ever after.

  THE END.

 13. Allereerst de financieele kant van de crisis: ja die is er. Er vindt een geweldige economische herstructurering plaats: de naoorlogse ordening met de amerikanen in het midden staat weg te smelten als een ijsberg in de sahara. Het economisch zwaartepunt verschuift naar Eurazie, met Europa als verreweg de grootste economische macht. Een blik op de euro-dollar-koers zegt genoeg: vandaag op $1.53, recht-zo-die-gaat die afgrond in (volgens het vpro-schema zoals weergegeven in de documentatire ’tegenlicht’, zie vpro site). Einde oefening voor dat neo-Brazilie, waar nu meer dan 50% van de nieuwe borelingen derde-werelders zijn. En de oude regel luidt: de derde wereld is overal daar waar de derde werelders zijn, of dat nu ghana of californie is. Het verhaal van Amerika is over.

  [9] [12] Peak-oil. Volgens mij is dat NU. Ik denk dat de wereld nu op een productie-maximum zit dan 85 miljoen vaten per dag en daar nooit meer boven uit gaat komen. De komende jaren gaat dat met zo’n 2% per jaar omlaag en dat gaat al ras heel erg pijn doen, te meer omdat dat nog lang niet wil zeggen dat de beschikbaarheid van olie bv in Europa eveneens met slects 2% per jaar gaat afnemen; zodra het besef van peak-oil algemeen gaat worden (ik denk dit of volgend jaar) dan zal dat onmiddelijk repercussies hebben: de olie-producerende landen beseffen dat ze op goud zitten en zullen dat als goud gaan verkopen [*]. Even voor de duidelijkheid: de energie-inhoud van 1 vat olie (prijs nu 100$) staat gelijk aan lichamelijke arbeid van ca. 10 manjaar! Daar kunnen zelfs afrikanen niet mee concurreren. M.a.w. de prijsrek naar boven is zo enorm groot dat over een paar jaar de benzine niet meer te betalen zal zijn. Iedereen op dit forum rijdt over pakweg 5-10 jaar geen auto meer, mogelijk al veel eerder. Een nieuwe auto kopen anno 2008 is dan ook een dwaze handeling.
  .
  [*] – en dan laat ik de uiterst reele mogelijkheid van oorlog om de laatste oliebronnen nog even buiten beschouwing (irak was uiteraard al voor een groot deel een olie-oorlog).

 14. [13] Banken hebben zelf nooit goed zicht gehad op risico’s. Dat komt door de schulden carousel en de groffe speculatie van banken. Nout Wellink heeft dit gewoon toegegeven, het is te complex geworden. Ik vind dat schandalig, juist van banken mag zorgvuldigheid en transparantie verwacht worden. De gevolgen zijn gigantisch, sociaal, economisch politiek etc.

  Het klopt wel dat Centrale Banken een geldinjectie kunnen geven maar dat werkt alleen tijdelijk en niet bij structurele problemen. In Europa valt het wel mee. In de VS niet daar komt echt een recessie. En bij ons (lees Nederland) zullen alleen de koersen iets dalen en de vastgoedprijzen. Oftewel een zachte landing.

Comments are closed.