Wat is de overeenkomst tussen de KLM, ECB en Panama ? En het verschil ? Korte indruk van een reis naar het onbekende.

Veel mensen praten over vrijheid, en daar blijft het bij. Ondergetekende is één van de mensen die op onderzoek uit gaat, en dan heb ik het niet over een beetje lafjes surfen over internet (niet dat dat uitsluitend slechte resultaten oplevert overigens). Of zoals ze in Frankrijk zeggen: Action, verdammt noch mal.

Op Schiphol stonden drankjes en hapjes klaar vanwege de eerste direkte vlucht van Amsterdam naar Panama (1 van 5 nieuwe routes), een uitkomst voor mensen die in het direkte achterland van Islamsterdam wonen. Geen gezeik meer via de VS met hun TSA (Transport Screwup Administration) en Homeland Security baboons, doorgaans uitstekend gewapend met stempels en xray-vision.

Het Ron Paul boek in de seat pocket was direkt een hit bij mijn buurman van Duitse herkomst. Meer dan een paar minuten heb ik nog nooit nodig gehad om een andere anarcho-kapitalist te herkennen, zo ook nu weer. Vreemd ook, dat de touristenklasse vol zit met ondernemers; VN medewerkers reizen ervaringsgewijs op z’n minst in de business class. Maar dat terzijde.

Met mijn buurman, een mede-Ron Paul aanhanger die zich als pensionado vanuit Duitsland terugtrekt naar Panama, was de reis wel erg kort moet ik zeggen. Ergens tijdens de vlucht nog even verbaasd in FT Weekend gelezen dat de ECB 25 miljard 6-maands geld in de markt gaat injecteren, en in juli nog een keer, naast de injecties met 3-maands geld. Ondertussen wordt de schuld voor de inflatiestijging in de pleurozone, aangekomen op 3.3% en onderweg naar een record van zo’n 3.5% (officiële cijfers, achtung) afgeschoven op ‘stijgende energiekosten’ en maakt men zich druk dat dit boven het 2% doel van de ECB is, met in het achterhoofd de ongoing onderhandelingen in Duitsland over salarissen, plus duurder voedel en brandstof. De misvatting dat inflatie veroorzaakt wordt door prijsstijgingen, is errug hardnekkig. Gelukkig ziet Trichet in z’n kristallen ballen de inflatie in 2009 licht dalen, uiteraard zonder garantie en al helemaal geen verklaring. Moeilijk te bevatten dat een dergelijk persoon aan de ene kant geldontwaarding in de hand werkt door met miljarden tegelijk geld te creëren en aan de andere kant glashard durft te beweren dat de inflatie omlaag zal gaan. Nog even, en men wordt geacht in kabouters te gaan geloven.

Ondertussen in Panama aangekomen, alwaar allereerst het vliegtuig vanwege de eerste landing door de brandweer gedoopt wordt, en na een ontvangst met muziek, folklore en TV camera’s binnen de kortste keren door de immigratie en douane ben die niet moeilijk doen. Auto opgepikt, na wat omwegen het hotel gevonden, nog een paar uitstekende Panamese biertjes achterover gekiept, waaruit maar weer eens blijkt dat de EU niet nodig is om de kwaliteit van drank te garanderen. Onderweg geen camera gezien. Big Brother is vooralsnog niet voorbij de immigratie gekomen.

En de overeenkomst tussen de drie ? Geld. Panama lijkt zich in hoog tempo tot het nieuwe Zwitserland te gaan ontwikkelen; KLM speelt daar als bedrijf op in en komt op het lumineuze idee om er direkt op te vliegen; de ECB veroorzaakt door middel van hun geldontwaarding een verhuizing van mensen en kapitaal, en da’s goed voor KLM en Panama. ¡Salud!

8 REACTIES

 1. Ja, Panama staat ook hoog op de lijst van de Sovereign Society als aanbevolen land om naar te emigreren.
  We zijn dan ook benieuwd naar deel 2 van dit verslag!!

 2. Het is dat je het hier nu schrijft, maar even dacht ik dat ik echt gek begon te worden. Ben ergens wel (een) gek, maar zo gek? Maar ik las dat de ECB geld injecteert in de markt en aan de andere kant roept dat er een stijgende inflatie is die ze in de gaten houdt!?
  Het geld dat wordt geïnjecteerd is natuurlijk geld voor de banken die op miraculeuze wijze geld hebben weggetoverd richten creatief-schepper-van-oorlog USA….dus Trichet zal zich misschien daarom niet echt druk maken om de inflatie….het was (toch maar) geld wat er reeds eerder was, maar ook weer verdween en nu weer terug is van weggeweest…hocuspocus. Of je nu kwartjes in de markt tovert of miljarden, uiteindelijk maakt het volgens de heren niet uit……I.p.v. het uit te smeren over jaren, geef dan iedere burger in Europa gelijk maar een miljoen op de rekening. Zijn ze klaar met creëren van lucht, anders wordt het zo’n lang zeurderig en drammerig proces….

  Btw valt de vrijspreker ook onder lafjes surfen?…Ik verdedig niet de vrijspreker, maar voel me wel aangesproken. En waarom zou men letterlijk op onderzoek moeten uitgaan…niet iedereen kan zich dergelijk reisjes permitteren…mits je misschien ergens een leuke dame hebt wonen die lonkt….vertel eens iets meer over Panama, ben wel nieuwschierig wat je daar wilde doen? Doet eens concreet; wie betaald deze reisjes? Of zijn er vergoedingen voor onderzoekskosten? Of is u gewoon lekker voor u zelf begonnen?….te reizen..

 3. [2] Vergeet niet dat dat ECB-geld tegen een vrij hoge rente is uitgezet (beweert men), i.t.t. de vrijwel renteloze kredieten van de Fed.

 4. Voor iedereen die in Panama is geïnteresseerd en eventueel zou willen emigreren is hier een interessante site – met veel gegevens en je kunt je gratis op hun nieuwsbrieven abonneren, b.v. Panama Alert.

  http://www.isecureonline.co

 5. Goed dat je er even "(beweert men)" bij vermeld..Trouwens heb spijt als al mijn haren op m’n hoofd dat ik nimmer een bank ben begonnen! Geld laten verdwijnen en dan ook nog geld terug krijgen om de waardeloze bedrijfvoering (diefstal) weer vlot te trekken….Grrr, klootzak die ik ben…kan me wel voor mijn hoofd slaan. [3]

 6. Wonen er ook celebs…ik bedoel echte! Amerikanen? Ik wil natuurlijk wel opscheppen tegenover mijn paar waardeloze vrienden en familie. [4]

 7. [2]
  Dat zeurderige proces gaat eindigen in een drama genaamd totalitaire staat. Is al een aardig eind onderweg ook.

  Om even op je vragen in te gaan: Panama is een land waar veel mogelijkheden liggen voor ondernemers. Toerisme staat relatief nog in de kinderschoenen, het Panama kanaal wordt verdubbeld qua capaciteit en de financiële sector gaat alleen maar groeien gezien de onduidelijkheid rondom de toekomst van Liechtenstein en Zwitserland als tax haven. Verder hebben ze de intentie om aan kennisopbouw te doen.

  Een bedrijf dat overweegt te gaan exporteren kan eventueel soepsidie krijgen van Balkenbende en co, als je tenminste aan de voorwaarden voldoet en bereid bent om op voorhand plannen te maken met inbreng van o.a. KvK, Senter en etc. etc. Denk aan 50% van max. 15.000 pleuro. En als je dat niet wil of kan, dan moet je inderdaad zelf de knip trekken.

 8. "Gelukkig ziet Trichet in z’n kristallen ballen de inflatie in 2009 licht dalen, uiteraard zonder garantie en al helemaal geen verklaring"

  Verklaring: je moet blind zijn om niet te zien dat banken veel minder geld uitlenen.

  Laatst nog een schatting: banken zullen dit jaar (of het was volgend jaar, ff vergeten) 2 Trillion dollar minder aan krediet verstrekken.

  Wel eens nagedacht wat het effect hiervan is op de geldhoeveelheid?

  Die krimpt enorm. Want de geldhoeveelheid in de economie is veel kleiner geworden. Ook al lenen banken enorm van centrale banken. Het gaat er uiteindelijk om dat het geld door banken weer uitgeleend wordt.

Comments are closed.