Het is duidelijk dat er in China door de overheid mensenrechten worden geschonden. De persoonlijke vrijheid voor bvb Tibetanen is heel ver te zoeken.

Is het dan goed dat Nederlandse sporters met behulp van belastinggeld daar dan toch deelnemen aan de door die Chinese overheid georganiseerde Olympische Spelen?

Twee puntjes voorop.
In de huidige situatie waarin dit feest al jarenlang aan de sporters is beloofd, en waarin die sporters er heel hard aan hebben gewerkt, is het natuurlijk heel zuur om dan nu te zeggen dat ze niet mogen gaan of dat de financiering gestopt wordt.
Dat neemt niet weg dat er helemaal geen belastinggeld besteed hoort te worden aan de sport van sommige mensen ten koste van anderen die met hun geld iets anders hadden willen doen.

Los daarvan is hier echter de vraag of het argument juist is dat door de overheid vaak gebruikt wordt als excuus om alles gewoon door te laten gaan: “Wij mogen onze goede verhoudingen met de Chinese overheid niet in gevaar brengen!”. Zelfs al zijn het moordenaars en onderdrukkers.

Het is niet eenvoudig om deze verschillende facetten tegen elkaar af te wegen. Maar zeker is dat de vrees iets te doen dat die mensen onwelgevallig is, hen zal versterken om door te gaan met hun onmenselijke acties.
Dat dit bij een groeiende wereldmacht als China nog erger kwalijke gevolgen kan hebben, kan iedereen uit de geschiedenis leren.
Spijt over een onprincipiële pragmatische houding heeft dan geen zin meer.

31 REACTIES

 1. Geef het volk brood en spelen schijnt een of andere Romein uitgekraamd te hebben.
  Die tijd ,de meest bloedige en wrede vonden plaats ter voldoening van de eisen van het volk.
  Tegenwoordig is dat ook zo ,binnen en buiten de tent ,voor en na sluitingstijd.
  Niets nieuws onder de zon.
  Klote sport !!

  Bas

 2. Waarom zouden alleen de sporters moeten deelnemen aan een boycot. Laat ook het bedrijfsleven maar eens bijdragen aan e.e.a. Maar uiteraard zal dat dat niet gebeuren, bah…

 3. Als eerste moet ik vermelden dat ik een sportfan ben. Ik bedoel sport en geen spelletje zoals voetbal. Ik ben dus een beetje bevooroordeeld.
  Ik kan dus me wel enigszins verplaatsen in de atleten voor wie het vaak een levenstaak is om tenminste één keer aan de OS deel te nemen. Ze offeren een sociaal leven vaak op en moeten keihard trainen.
  En dan komt er zo’n linkse hypocriet als Erik van Muiswinkel die hun levenswerk wil afnemen voor eigen goede sier en politieke correctheid.
  Horen O.S. in de VS, de EUSSR, Arabische landen trouwens dan ook geboycot te worden?

  Daar staat tegenover dat ik de Tibetaanse zaak van harte steun. Tevens denk ik dat de O.S. voor de tibetaanse zaak juist goed kan uitpakken als ze het tenminste slim aanpakken.

 4. Die mensen daar zijn net wat meer slaaf dan wij. Ik ga toch ook niet weigeren om een brood te kopen omdat daar het bloed van andere Nederlanders aan zit (via subsidies).

 5. Laat de sporters zelf beslissen wat zij doen, zou ik zeggen.
  Men kan ook wegblijven bij de openingsceremonie: het meest opgeblazen onderdeel van de spelen, waarbij een land de wereldkijkerds wil imponeren door megalomaan, aan religie grenzend, vertoon.

 6. De sporters hebben geen inspraak gehad bij de keuze of het gehouden wordt in een land als China of een westers land. Die moet je dan ook niet straffen. Voor velen is dit event het hoogtepunt uit wellicht hun hele carriere.

  De organisatie heeft willens en wetens China uitgekozen. Daar zaten allerlei politieke motieven achter. Dan moet het IOC dan nu ook op de blaren zitten en dan maar tot vervelens toe uitleggen waarom ze die keuze gemaakt hadden.

  Ik sluit me dan ook aan bij

  [3]

  Die linkse hypocrieten laten zelf doorgaans namelijk niet staan. Pas als zij bewust hun hele aankoopbeleid China-vrij maken en zelf ook dingen opofferenm heeft men recht van spreke om het hele levenswerk van zo’n sporter te willen opofferen voor eigen morele bevrediging.

  Ikzelf zie overigens zelfs voor de mensenrechten deze spelen een goede zaak. Omdat de hele wereld naar China kijkt is men een stuk fatsoenlijker geworden. De manier waarop men nu wat aan luchtvervuiling probeert te doen was er waarschijnlijk anders niet geweest. Idem voor de manier waarop de protesten in Tibet aangepakt worden. Dikke kans dat het zonder die aandacht nog harder was geweest. Sterker nog, dan hadden we wellicht die protesten nauwelijks gezien.

 7. Je schrijft dat het duidelijk zou zijn dat de Chinese overheid de mensenrechten niet respecteerd.

  Welke mensenrechten dan ? Wie heeft deze opgesteld ? Waarom zouden de Chinezen er zich dan aan moeten houden ?

  En als iedereen die mensenrechten zou moeten respecteren, waarom wordt er dan nooit gesporken over het boycotten van de USA wegens Guatanamo ???

 8. mooi juist tijdens die spelen lekker aan de bel trekken, tatoo van Dalai Lama op de rug van zwemmers, hoofd Chinese leider op de billen en voor een publiek van 100.000.000 miljoen kijker tijdens een rechtstreekse uitzending je broek laten zakken,op straat debatten houden op het ""Rode Plein"" daar over vrijheid van meningsuiting en dat ze van Taiwan moeten afblijven en waarom hebben ze zo’n groot leger ?
  De Chinese overheid staat te trillen van woede maar kunnen er weinig aan doen.
  Deze spelen gaan ze nog lang heugen, tijdens de openingsparrade zou ik al toeslaan als sporter, de vlag van Amnasty snel aan de stok hangen en die van Nederland er af zo lang, stunt !!
  Dit zijn de spelen van de waarheid , China zal blij zijn als ze weer iedereen die niet doet wat ze zeggen rustig in de div. strafkampen kunnen stoppen nadien.

 9. Werkelijk niet te filmen dat hier stampij over wordt gemaakt, terwijl elders soortgelijke of ergere situaties bestaan, zoals bijvoorbeeld buitenlands geweld van meerdere landen (=samenzwering) in Irak en Afghanistan.

  http://www.lewrockwell.com/

 10. Ik vind dat olympische spelen ALTIJD geboycot moeten worden. Immers ook in pakweg Athene werden er op grote schaal mensenrechten geschonden.
  De spelen kostten nl. bakkenvol belastinggeld dat onder dreiging met geweld werd afgeperst van de Griekse belastingbetaler. De Griekse overheid heeft zich dus ZWAAR misdragen om ter vermaak van vnl. derden spelen te organiseren. Dat hadden we dus moeten boycotten.

  Zolang de spelen niet 100% privaat gefinancierd worden, zouden ze de ALTIJD geboycot moeten worden.

 11. [6]

  *Sterker nog, dan hadden we wellicht die protesten nauwelijks gezien.*

  Sterker nog, ik denk dat de Tibetanen weten dat de ogen van de wereld op de Chinezen gericht zijn en daarom bewust voor die demonstraties hebben gekozen.
  Als je je zaak voor het voetlicht wil brengen dan moet je het nu doen.
  Slim opportunistisch gedrag voor de goede zaak naar mijn mening.

 12. Laat die sporters lekker sporten.
  Dan kan Erik van Muiswinkel ondertussen lekker boycotten door niet te kijken. Gaat hij een boek lezen ofzo.

  Het is zo jammer dat men al die intelligentsia niet hoorde toen Mao nog aan de macht was. Toen was China nog communistisch, dus goed. Nu wordt China langzaam kapitalistisch, en dus fout, in de ogen van dit soort wereldverbeteraars. De enigen die een echte boycot verdienen zijn al die linkse eikels.

 13. Prima dat sporters lekker spelletjes willen spelen en dat de politiek sport een hart onder de riem wenst te steken. Maar waarom moet de belasting betaler die troep iedere keer weer ophoesten, met miljarden wordt er gesmeten richting sport. Voor mij zijn de gesubsidieerde sporters gewoon een stel overgewaardeerde imbicielen….

 14. imbicielen = imbecielen en alles wat daar nog meer vreet van mijn centen.

 15. [13] [14] [15] Mee eens. Blij dat nog iemand het zo ziet. Zie ook [10]

 16. Tja, waarom ook niet gelijk Joop van den Ende en John de mol subsidiëren? Die doen ook aan tweederangs volksvermaak. Alle computerproducenten kunnen we ook subsidiëren, want die houden het volk ook aardig zoet enz. enz.
  O ja, het heeft met gezond leven te maken….sport voor de buis is erg gezond….ja, ja.
  Ach, het is geen volksvermaak, maar volksverlakkerij van de bovensteplank. Hoeveel wolven verdienen met en aan sport geld? Mijns inziens te veel!![17]

 17. [7] <En als iedereen die mensenrechten zou moeten respecteren, waarom wordt er dan nooit gesporken over het boycotten van de USA wegens Guatanamo ???>
  Gedeeltelijk waar, in GBay zitten verdachten (wel of niet terecht, dit laat ik in het midden, het zijn in ieder geval geen lieverdjes) van terrorisme. Tibet is een land die al 50 jaar door China onder een greep wordt gehouden, daarnaast zitten talloze Chinezen in eigen land in kampen,omdat zij kritiek hebben op het beleid van China. Gisteren nog is een activist veroordeeld tot 5 jaar gevangenisstraf omdat hij 50.000 handtekeningen had verzameld om de regering van China te wijzen op de mensenrechten. Dat is nogal een verschil.

 18. [14] [17]

  Sport is de belangrijkste bijzaak ter wereld waar heel veel mensen plezier aan beleven dus daar is niks mis mee.
  Als we het over de centenkwestie hebben dan is het vaak zo dat de organiserende landen er op het eind van de rit vaak positief uitspringen qua kosten/baten.
  Denk aan reclame, tv-gelden, toerisme (ook op langere termijn), verbetering van infrastructuur etc.
  Waarom denken jullie dat er vaak rijen landen klaar staan om evenementen als het WK-voetbal of de O.S. te organiseren?
  Ik ben ervan overtuigd dat als er geen natie bereid gevonden zou worden om de spelen te organiseren er wel een private onderneming in zou springen.
  Bv de Coca-Colaspelen 😉

 19. Beste GB,

  Ik ben het vaak met je eens, maar dit keer niet. Waarom zou er aan een liefhebberij als sport zoveel overheidsgeld moeten worden besteed? Of waarom uberhaupt?
  Het kosten/baten plaatje vind ik een dooddoener. Laat iedereen sport bedrijven, maar waarom met zóóóó ontiegelijk veel geld van jou en mij subsidiëren? Voor jou niet erg, maar voor mij wel…want sport, vooral in deze vorm, is niet mijn ding!

  Krijgen dammers, schakers, vissers, tenissers, basketballers ook subsidie? Volgens mij komt daar al veel geld voor uit het bedrijfsleven. Dus, het kan wel!

 20. [24] Helemaal mee eens, als muzikant weet ik dat ik alles zelf moet betalen (terecht) en grote muziekevenementen/festivals worden betaald door sponsors (Biermerken, platenmaatschappijen, instrumentenfirma’s enz) dus het kan inderdaad. Dit zeg ik omdat muziek ook zoals GB zegt: (Sport)…muziek is ook de belangrijkste bijzaak ter wereld waar heel veel mensen plezier aan beleven dus daar is niks mis mee.

 21. Laat de overheid zich liever niet met muziek gaan bemoeien, want dan krijg je dezelfde excessen als bij sport en vooral zoals bij voetbal.
  Muziek maak je met liefde voor muziek, maar niet voor (overheids)geld en bobo’s of om de patjepeeër uit te hangen….en hezelfde geldt voor sport. Daarom is sport DOOD! In de voormalige Sovjet-Unie zaten ze ook al vuistdiep in alles…..en hier is het niet anders! De poep Chinezen gooien er nog even een schep boven op!
  Sport en muziek behoren toe aan de individuele mens en niet aan de naties.
  Er wordt hier dan ook niet de sport geboycot, maar een heel groot en achterhaald systeem, van geld en macht in de sport. Maar dat is mijn mening….[25]

 22. Kijk, hier is al een voorbeeld van wat je noemde. http://www.dvhn.nl/nieuws/n
  En inderdaad voetbal is niet rijp voor echte sponsoring.
  Ook de fans hebben emotioneel gezien moeite met een naamsverandering….maar dat het geld uit een pariculiere of zakelijke kas komt kan ze niet schelen. Laat de club dan maar weer bij de gemeente aan de bel trekken! [23]

 23. [8] Er is juist voor dit soort ludieke akties gewaarschuwd. De Chinese overheid zal echt ingrijpen, en de betreffende sporter kan wel eens opgepakt worden… Tenslotte moet je je aan de regels van het betreffende land houden, en we weten hoe in China de regels zijn…

 24. [25]

  Als er iets in dit land gesubsidieërd wordt dan is het wel kunst. Muziek hoort daar volgens mij ook bij. Ik doe daar geen keiharde uitspraken over want ik ben geen insider maar ik denk dat er geen één toneelgroep, klassiek orkest of balletvoorstelling zonder subsidie kan.
  Maar in wezen heb je gelijk; smaken verschillen en subsidie moet helemaal op de helling worden gezet. Neemt niet weg dat een reusachtig project als de OS niet te vergelijken is met een popfestival. Insteek moet zijn dat de regering goedkeuring verleend maar dat privaat geld dit soort evenementen moet financieren. Dat kan ook gemakkelijk volgens mij.

 25. [23] Klopt niet. Op 1 uitzondering na zijn alle OS sinds WOII op een financieel debacle uitgedraaid. Waarom het toch willen organiseren? Omdat de politici die het doen er populair mee worden bij onnadenkend publiek dat pas jaren later de rekening krijgt maar ondertussen de kandiderende politicus al 1 of 2 maal herverkozen heeft.

  Ik heb niets tegen sport. Dat ik erzelf geen moer om geef is geen criterium. Dat geldt immers ook voor de meeste films bv., maar dat is geen reden om ze te verbieden. Alleen is het een schande dat er belastinggeld aan besteed wordt en niet-liefhebbers dus gedwongen worden mee te betalen. Als sport werkelijk zo belangrijk is voor de kijkers dan kan dit makkelijk privaat gefinancierd worden, zoals het hoort.

Comments are closed.