VATICAANSTAD – Een bekende Italiaanse journalist, die voorheen moslim was, is zaterdag in de basiliek van de St. Pieter door paus Benedictus XVI gedoopt.

De bekering tot het christendom van de in Egypte geboren Magdi Allam was een goed bewaard geheim, dat een uur voor de mis op Stille Zaterdag bekend werd gemaakt.
Ook zes andere personen werden tijdens dezelfde mis door de paus gedoopt.

Taditiegetrouw doopt de paus op 1 januari baby’s en op de zaterdag voor pasen volwassenen.
De 55-jarige Allam schrijft regelmatig over moslims en de Arabische wereld. Hij is een felle criticus van islamitisch extremisme.
Hij staat onder bescherming van de politie wegens doodsbedreigingen aan zijn adres.
Allam is getrouwd met een katholieke vrouw.
—————–

Mooi gebruik dat de Paus met Pasen speciale dopen doet; de bekende journalist is niet de enige bekendere bekeerling; Tony Blair wiens vrouw ook Katholiek is, ging hem voor.
Ik ben toevallig ook RK maar al lang geleden gedoopt in een Friese kerk, ik weet er alleen niets meer van.
Boeddhisme lijkt me wel wat, er is geen God en ik heb nog nooit gehoord dat je van alles moest en zondags hoef je ook niet naar de kerk, want er is geen kerk.
Sommige geloven houden overal rekening mee, die zijn als het ware bedacht voor mensen, alleen leuke dingen.
Ik denk dat Boeddha die gewoon mens was, heeft gedacht:” als ik het ze tegen maak, komt er straks niemand meer naar de tempel”, dus werd het een leuk geloof waar je lol mee kan hebben.
—–
groeten uit het land van Boeddha,
Anno

5 REACTIES

 1. Ik meen ergens opgevangen te hebben, dat Jezus in de jaren die niet in de bijbel terug te vinden zouden zijn, bij boeddhistische monniken onderdak heeft gevonden.

  Kom er maar in, Beek..

 2. Een wel heel bijzondere bekeerling

  23-3-2008 20:32Magdi Allam is één van Italië’s bekendste moslims. Of liever, dat was hij, want de van oorsprong Egyptische schrijver en journalist is zaterdagnacht rooms-katholiek geworden. Dat gebeurde niet in de parochie waar Allam van nu af aan ter kerke zal gaan, maar in de Sint-Pieter zelf. Daar werd hij tijdens de paaswake voor het oog van tientallen televisiecamera’s hoogstpersoonlijk door paus Benedictus XVI gedoopt. Magdi Cristiano (Christen) Allam zal hij voortaan heten. Zijn bekering leidde onmiddellijk tot vele, veelal positieve maar ook kritische reacties van in Italië wonende moslims. De meesten zeggen Allams beslissing als een persoonlijke keuze te respecteren, maar anderen begrijpen niet waarom hij zijn oude geloof afvalt.

  Wie is Magdi Allam? Volgens vele in Italië woonachtige moslims een zeer controversiële figuur. Allam werd in 1952 in Caïro geboren, studeerde sociologie in Rome en schopte het tot adjunct-hoofdredacteur van kwaliteitskrant Corriere della Sera. Daarin schrijft hij felle opiniestukken over wat volgens hem de grootste dreiging vormt voor het vrije westen: de fundamentalistische islam. Dat en zijn openlijke sympathie voor Israël en de VS hebben hem de afgelopen jaren veel vijanden opgeleverd onder moslims binnen en buiten Italië. Al enige tijd staat hij onder politiebescherming en moet hij voortdurend van woonadres veranderen.

  Allam windt er dan ook geen doekjes om. In een open brief aan de Corriere doet hij verslag van zijn bekering en schrijft hij dat “het kwaad diepgeworteld is in een islam die van nature geneigd is tot conflicten en geweld”. In eerdere stukken waarschuwde hij politici ervoor de fundamentalisten niet te onderschatten en beweerde hij dat een “gematigde islam” niet bestaat. Het feit dat hij nu afstand doet van die islam en christen wordt lijkt een logische stap in zijn afkeer van alles wat moslim is.

  Is Allam daarmee een Italiaanse journalistieke variant op Geert Wilders? Naar mijn idee niet. Omdat hij geen politicus is, bereikt zijn boodschap het gros van de Italianen niet of nauwelijks. En hoewel Allam fel uithaalt naar de radicale islam, lijkt hij zich in zijn polemische stukken regelmatig te laten leiden door persoonlijke animositeit jegens leiders van Italiaanse moslimgemeenschappen. Ook roept hij niet op tot het verbranden van de Koran of iets wat daarop lijkt. Wat de lezer vooral opvalt is hoezeer Allam in zijn publicaties vervult lijkt van zijn eigen gelijk en van zichzelf. Het is daarom niet zo verwonderlijk dat hij van zijn doop een publieke gebeurtenis heeft gemaakt.

  Net zo min is het vreemd dat de Benedictus XVI hem daarbij een handje heeft geholpen. Het is traditie dat de paus tijdens de paaswake enkele volwassen bekeerlingen doopt. Door de bekende moslim Allam in die groep op te nemen zendt de Kerk een krachtige boodschap uit over de wereld. In het westen kan een moslim zich tot het christendom bekeren of een christen moslim worden, zonder bang te hoeven zijn voor vervolgingen. Maar in de islamitische landen, zegt de Kerk, is dat wel anders. Daar hebben christenen het zwaar en moslims die zich willen bekeren helemaal. Hierdoor krijgt Allams doop een extra lading als roep om meer religieuze vrijheid voor onderdrukte christenen. Een beter opening statement kan Magdi Cristiano zich als kersverse christen niet wensen.
  http://weblogs.nos.nl/rome/

Comments are closed.