Boeren woedend om Wieringerrandmeer.
Wieringen wordt weer een eiland. Tot grote woede van vele tientallen getroffen boeren heeft Provinciale Staten van Noord-Holland gisteravond ingestemd met de aanleg van het Wieringerrandmeer, waar al jaren over wordt gesteggeld.
De 400 miljoen euro kostende aanleg, van het meer is omstreden. Ongeveer 30 boerenbedrijven in de Wieringermeer moeten verhuizen om de realisatie van het meer mogelijk te maken.

In totaal gaat het om 1000 hectare landbouwgrond dat wordt opgeofferd voor een 9 kilometer lang meer, recreatieruimte en de aanleg van 2000 woningen.
Boeren gingen twee weken geleden met ruim 120 trekkers de straat op om te protesteren, maar dat heeft niet mogen baten. Ook gisteren kwamen ze bijeen op tractoren en gewapend met vlaggen om hun ongenoegen te uiten. Wederom vergeefs.
Volgens Tammo Beishuizen van tuindersorganisatie LTO-Noord is het opofferen van landbouwgrond voor de aanleg van nieuwe natuur en recreatiegebieden van de gekke.
“Ook buiten de landbouwsector moet men inzien dat de strijd om de grond totaal anders is dan een aantal jaren geleden. Toen waren er overschotten. Nu is er een grotere vraag naar grondstoffen dan aanbod. Er is een tekort aan tarwe en de zuivelmarkt is krap. Bovendien zitten boeren in grote onzekerheid over hun toekomst. Ze bezitten nu de beste grond van de wereld, maar het is de grote vraag of hun bedrijf wel kan voortbestaan. Er is nog altijd geen garantie voor goede verplaatsingsmogelijkheden.
Dat knaagt.”
Tot zover de media.
Dit is weer een sterk staaltje van de waanzin van de overheid.
Het lijkt weer op een prestigeproject van de een of andere egotripper, die het alleen kan financieren omdat hij/zij kan beschikken over de inhoud van de belastingpot. Mocht dit onzinnige plan gerealiseerd gaan worden, dan voorspel ik dat de kosten minimaal 50 procent hoger uitvallen.
Nog geen twee maanden geleden is er door de overheid een commissie in het leven geroepen om de mogelijkheid te onderzoeken voor het creëren van een kunstmatig eiland voor de Nederlandse kust.
Een van de redenen was om de bestaande landbouwgronden te behouden.
Javier Solana waarschuwde in zijn rapport aan de EU-Commissie dat door de klimaatverandering wereldwijd hetzij door droogte hetzij door overvloedige regenval landbouwgronden zullen verdwijnen. (Zie mijn artikel: “worden we ergens op voorbereid?)
Het is Provinciale Staten van Noord-Holland waarschijnlijk ontgaan, ze hebben het te druk met onzinnige plannen maken, dat door tekorten van landbouwproducten de prijs van deze producten op de wereldmarkt zijn gestegen.
Waar vindt de Provinciale Staten van Noord-Holland 1000 hectaren landbouwgrond om de gedupeerde boeren te verplaatsen? Gaan ze voorstellen om een stuk van het IJsselmeer droog te leggen?
Over het IJsselmeer gesproken. Daar zijn genoeg recreatiemogelijkheden en ligt vlakbij de Wieringermeer, dus waarom nog een randmeer creëren?
Als de Provinciale Staten van Noord-Holland als onderdeel van de overheid, de door de overheid geschetste gevolgen van de klimaatverandering voor juist accepteren, waarom dan 400 miljoen euro belastinggeld investeren in iets wat over 50 tot 70 jaar toch onder water staat?

19 REACTIES

 1. De overheid is zzzzzzzooooooo dom dat ze zich voor het karretje van de lobbyisten laat spannen, kijk maar wie er rijk worden: de aannemers, planologen, andere logen en de ambtenaren die hiervoor dik steekpenningen hebben opgestreken. NL wordt al jaren uitverkocht!!!!!!!!!!!

 2. Nederlanders zijn gauw jaloers ,vooral als medelanders welverdiend, miljonair geworden zijn..
  Je werkt hard,5 jaren lang ,als top ambtenaar,of als bestuurder van de zorg vereniging,
  of als mede bestuurder van een wat vroeger heette nuts bedrijf.allemaal functies die voeger een goed pensioen gaven,maar tegenwoordig iemand op stoten tot het vlak van rijke mensen .
  Die mensen willen begrijpelijk niet spelevaren tussen het gewone volk als zij aan het relaxen zijn op d,r jacht ,zeil of motor.
  Kan je het voor je zien ? een jacht van 1 miljoen daar staat de ex directeur als eigenaar op ,zijn naam is joedokus ,hij is nu de kapitein .
  Een ex werknemer/ambtenaar,op zijn roeiboot passeert deze Joedokus ,en schreeuwt ,zakkenvuller! uit de weg ,ik heb voorrang !
  Dat kan natuurlijk niet ,vandaar het nieuwe meer waar soort zoek soort kan wonen en spelevaren zonder lastig gevallen te worden door mensen die gewoon jaloers zijn.
  Poep komt altijd boven drijven ,in dit geval boven in Holland.

  Bas

 3. Toen ik van dit plan hoorde kon ik ook alleen maar denken: Nu eindelijk de boeren hun eigen broek kunnen ophouden, vernietigen we de landbouw gronden?

  Het plan is waanzin. Schaf die hele ruimtelijke ordening af. Slechter dan de overheid kan het niet worden.

 4. Groene symboolpolitiek mag best wat kosten. Zien we ook hier weer. Ben overigens benieuwd of het voor deze prijs gaat lukken, want voor zover ik heb begrepen (kan het fout hebben) mag de overheid voor natuurontwikkeling geen grond onteigenen en moeten ze soms zeer diep in de buidel tasten. En soms komt het voor dat een boer de miljoenen weigert en de natuurontwikkeling dus niet mogelijk is.

 5. " Er is een tekort aan tarwe en de zuivelmarkt is krap"

  Er is een nog groter te kort aan bouwgrond in Nederland.
  Dus dat er wat landbougrond verdwijnt is op zich niet zo erg.

  Alleen kiest de overheid weer de slechtste manier om het te doen

 6. [1] Inderdaad, zo zijn er nog tálloze krankzinnige projecten zoals b.v. het volbouwen van het kruitbos van de vroegere springstoffenfabriek in Muiden. De eigenaar, KNSF, heeft zelfs een speciaal "projectbureau" opgericht om toch vooral te zorgen dat hier minimaal 200 miljoen euro aan wordt verdiend. De gevolgen zijn desastreus; Muiden wordt twee keer zo groot, natuurterrein gaat verloren, 1400 nieuwe woningen aan de A1 waar het verkeer reeds 7 dagen in de week vastloopt m.a.w. inadequate infrastructuur en grote ellende tijdens de bouw (we hebben ook de "carpoolstrook" al voor onze kiezen gehad!) enz.enz! Vanuit de gemeente Muiden zijn er enkele fanatici die er alles aan doen het de KNSF naar de zin te maken, vreemd he?

 7. De overheid is homesteader van de Wieringermeer. Deze polder is drooggelegd en drooggehouden door de overheid. De boeren die in de polder wonen zijn dus geen vol eigenaar van hun grond.

  Waarschijnlijk levert het wieringerrandmeer meer op dan de landbouwgrond. Ook qua waterhuishouding schijnt een en ander te verbeteren. Een randmeer voorkomt inklinking van het "oude" land. Bij het aanleggen van de Wieringemeerpolder en de Noordoostpolder had men dit inzicht nog niet. Uit de fouten van deze polders heeft men geleerd zodat er bij de Flevolanden wel randmeren zijn aangelegd en deze randmeren zijn ook bij een eventuele Markerwaard ingepland.

  Uiteraard kun je ook het vol eigendom van het land bij de boeren leggen. In dat geval zullen ze ook 100% van het drooghouden van de polder moeten betalen en eventuele schade door inklinking of ontwatering van het "oude" land. Wellicht zullen veel van deze boeren dan vrijwillig hun land ontpolderen omdat een woon- en recreatiegebied aan een meer meer opbrengt en minder onderhoudskosten en schadevergoedingen meebrengt.

 8. Zolang de Nederlandse boer niets maar dan ook niets leert van de methoden van zijn linkse tegenstander en bijvoorbeeld geen karrenvrachten vol mest in de privehuizen van onze politici dondert zullen ze beetje bij beetje worden afgeslacht.

 9. Door verhoogde welvaart van China en India wordt daar mer dierlijk voedsel gegeten.
  Nu is voor 1 kg. varkensvlees 5 kg. graan nodig (kip 2kg, rund 8kg).
  Mede hierdoor zijn de graanvoorraden in de wereld vrijwel tot nul gedaald en is de graanprijs verdubbeld.
  Ook de verwerking van graan tot biodiesel heeft de prijs opgedreven.
  Betere tijden dus voor de boeren, graanteelt is weer renadabel.

 10. Prima idee,recreatie levert meer op dan de subsidie boeren, uiteindelijk moet Nederland ergens de kost me verdienen, dat lukt niet met een beetje de boer uithangen meer.

 11. Belastinggeld wordt per definitie over de balk gegooid, zoals hier. In een tijd van toenemende voedselschaarste een stuk land onder water zetten om met bootjes rond te kunnen varen is erger dan krankzinnig. Het is ronduit crimineel. Daarom: betaal zo min mogelijk belasting. Zie onder meer http://financiele.onafhanke

 12. [7] En nou maar afwachten of dat degenen die altijd op dezelfde manier reageren (overheid is krankzinnig, corrupt, misdadig etcetera, de bekende riedel), eens met steekhoudende argumenten komen op jouw reactie.

 13. [12] Inderdaad; heel toevallig het enige deel van het land waar de meerderheiod van de bevolking niet op de grote drie partijen stemmt.

 14. [7] Tuurlijk, we maken van Nederland een heel groot woon-werk-recreatiegebied ok?
  Wat een lulverhaal; half Nederland is drooggepompt door "de overheid" (zijn wij dus) en bij storm blijft het westen droog door de deltawerken, de afsluitdijk enz., geplaatst door "de overheid". Hier zouden dus geen bedrijven van profiteren ondanks dat iedereen middels belasting er aan mee heeft betaald? Betalen de bewoners van grond onder de zeespiegel soms ook meer belasting dan degenen in het oosten die hoger wonen?

  Aan Fred; of jij dit nou "steekhoudend" vindt of niet, dat doet niets af aan het feit dat de overheid wel degelijk hoofdzákelijk bestaat uit oliedomme, incompetente, ijdele en arrogante regelneven die (in hun ogen) zó ver boven de bevolking verheven zijn omdat die er immers tóch "niets van begrijpen"!!

 15. Louis, jij snapt er natuurlijk geen snars van. Eerst moet er een mafiosi zijn ego laten gelden. Dan komt er over enkele maanden een andere mafiosi om de hele zaak weer om te draaien. Op die manier mijn waarde, houde ze elkaar lekker bezig. Leuk hé dit land?

Comments are closed.