Randal O’Toole schreef in zijn boek
The Best-Laid Plans over de hoe de
overheid via uitgebreide lange termijn
planning uiteindelijk meer kwaad doet
dan goed. Het verstikt de Amerikaanse
steden met verkeer, drijft de prijzen
op de huizenmarkt op en laat de kosten
voor infrastructuur exploderen.Sommige mensen denken dat ze alle antwoorden weten. Ze weten hoe ver je van je werk af moet wonen. Ze weten hoe groot je achtertuin moet zijn. Ze weten hoe steden en bossen zouden moeten groeien.

Overheidsplanners claimen dat ze dit en nog veel meer weten. Ze zeggen dat als je in aangename gemeenschappen wilt leven, wilt genieten van prachtige natuur en op tijd op je werk wilt zijn, je hen aan het roer moet zetten. Maar dertig jaar onderzoek heeft Randal O’Toole, één van Newsweek’s top 20 ‘movers and shakers in the West’, van het tegendeel overtuigd. In The Best-Laid Plans, laat hij project na project zien waarin overheidsplanning iedere keer de problemen veroorzaakt die het zou moeten oplossen.

Hoewel nationale economische planning grotendeels in diskrediet geraakt is, controleren overheidsplanners nog steeds veel infrastructuur en terreinen. O’Toole onderzoekt hoe de plannen rigoureus verkeerd uitpakken. Beleidsmakers, geobserdeerd door ‘slimme groei’, denken dat ze van onze steden betere plaatsen kunnen maken maar hun plannen resulteren in extreem dure huisvesting, meer files en toegenomen criminaniteit.
O’Toole, die uit Oregon komt, onderzocht specifiek hoe slimme groei faalde in Portland. Hij laat zien hoe de U.S. Forest Service miljoenen acres (1 acre = 4.000 m²) van nationale bossen plande maar eindigde met het meer vatbaar maken voor catastrofes dan ooit tevoren.

O’Toole pleit voor het herroepen van federale, staat en lokale planningswetten en voorstellen zodat sociale en milieuproblemen opgelost kunnen worden zonder loodzware overheidsregulering

The Best-Laid Plans is een krachtige uitdaging aan conventionele wijsheid over publiek terrein, stedelijke groei en overheidsplanning. Te koop op Cato.org.

Randal O’Toole is een senior medewerker aan het Cato Instituut. Beschreven door U.S. News & World Report als een onderzoeker die ‘een verdiende reputatie heeft voor grondig graafwerk en uitstekende cijferanalyse.’
Hij werkte als senior economist aan de Thoreau Instituut en aan de McCluskey Conservation Fellow aan Yale Universiteit. Zijn voorgaande boeken, Reforming the Forest Service en The Vanishing Automobile and Other Urban Myths, hebben significant publiek terrein management en stedelijke planning in dit land beinvloed.

2 REACTIES

Comments are closed.