Schrijvers op de Vrijspreker hebben toch maar een lui bestaan. Elk moment van de dag is er wel weer een bewijs te vinden dat de overheid vrijpostig omgaat met het geld dat ze uit andermans portefeuiile jatten. Zo ook weer vandaag.

Vanochtend, onderweg in de auto via de gebruikelijke sluiproute die bewust half onverhard is maar waar ik evengoed met duizelingwekkende vaart overheen dender, werd ik verrast door de mededeling dat Vitesse, een noodlijdend voetbalclubje, ‘gered’ is door de gemeenteraad van Arnhem. Vitesse hoeft nog maar 880.000 euro te betalen aan de gemeente in plaats van de oorspronkelijke, totale schuld van 12 miljoen euro.

Aldus had de gemeenteraad besloten met een stemverhouding van 23 tegen 15. In haar onmetelijke wijsheid besloot deze zelfde raad wél een onderzoek in te stellen naar de hele gang van zaken tussen de gemeente en Vitesse in de afgelopen vijf jaar.

Je zult er maar wonen, in Arnhem. Iedere lokale betastingbetaler betaalt mee aan het overeind houden van een club die niet in staat is om financieel de broek op te houden. Dat dit in de toekomst zal veranderen is natuurlijk een gotspe, want waarom zou je succesvol beleid veranderen; gooi het geld maar over de balk, de burger betaalt toch wel, via de lokale belasting.

Gemakshalve zijn de dieven in de gemeenteraad er ook maar van uit gegaan, dat iedere belastingbelater ter plaatse geïnteresseerd is in een spelletje dat voornamelijk dient als katalysator voor het uiten van maatschappelijke onvrede door diverse groepen die zichzelf achtergesteld voelen door de overheid in het verdelen van de binnengeharkte belastingen.

Geen idee hoeveel inwoners dat dorp heeft, maar bij 220.000 mensen komt het grofweg neer op een kostenpost van 50 pleuro per inwoner (netto, dankuwel). Voldoende reden om het gemeentehuis ter plaatse, waar incompetentie beloond wordt met een dikke soepsidie van 11.120.000 pleuro, af te fakkelen. Je zult maar in zo’n dorp wonen..

Bericht in de Gelderlander

22 REACTIES

 1. Arnhem heeft ongeveer 150000 inwoners (het is dus nog erger).

  Zouden die 20.000 bezoekers die Vitesse heeft het geld zelf niet op kunnen brengen als het voetbal dan zo belangrijk is voor ze

 2. [1]
  Dat is maar 600 euro per persoon.
  (dat was ik een vergeten te melden)
  Lijkt een een koopje om je eigen en meest favoriete club te redden van de ondergang.
  Van mij mag je het zelfs aftrekken van de belasting. Dat scheelt alweer de helft. (misschien niet voor alle voetbal supporters)

 3. Ik hoorde het vanmorgen ook op de radio, hoeveel betekendt cultuur nog als het met overheidsgeld betaalt wordt?
  Ach ja bailouts zijn hot op het moment, de overheid moet nou eenmaal laten zien dat het onverantwoord is verantwoord met je geld om te gaan.

 4. Brood en spelen, was het toch?
  Gelukkig is de club straks ook weer op kosten van de belastingbetaler op TV te zien.

 5. als ze de zaak failliet hadden laten gaan hadden ze niets gehad, nu nog 1 miljoen en die club, dus vind ik het de beste optie die redding

 6. [8]
  -880.000, da’s 120.000 minder.
  -of ze dat geld krijgen moet men ook afwachten
  -de club is verlieslatend, en wordt op de been gehouden dankzij belasting-geld van mensen die het daar niet mee eens zijn.
  -de club heeft een incentive om door te sukkelen; ze worden toch wel gered door de slapjanussen van de gemeenteraad
  -niets dat er op duidt dat de ware oorzaken achterhaald worden en dat de schuldigen daarvoor moeten boeten
  -niets dat er op duidt dat het in de toekomst beter zal gaan.

  Die ‘redding’ gaat in de toekomst alleen maar meer kosten.

 7. ik denk het niet, Vitesse zit in de ere divisie heeft een grote omzet, te weinig winst, maar er zijn kansen.
  zoals ik al schreef, de stekker er uit is alls kwijt, daar moet je niet voor kiezen vind ik.
  fraai is het niet,het is kiezen tussen twee ongewenste zaken een beetje, maar ja …..(overigens ben ik schuldig aan eerdere reddingen als raadslid te Arnhem, die lening van 11 miljoen toen vonden we goed in de verwachting dat ze het terug konden betalen met rente , helaas niet dus)

 8. [10]
  Een gemeentebestuur hoort net als elke andere overheid geen bedrijfsmatige risico’s met geld van belastingbetalers te nemen. Ondernemen moet aan ondernemers worden overgelaten.

  Ik kan het ook anders zeggen: waarom moest de gemeente zo nodig bijspringen, als er werkelijk ‘kansen’ waren geweest (dat wil zeggen dat er winst te behalen valt), dan was er wel een ondernemer op in gegaan. Met andere woorden: a) óf ondernemers staan te slapen (onwaarschijnlijk), óf b) die ‘kansen’ betreft andere zaken dan winst (‘lokale trots’ en meer van die kwats). In principe niks mis mee, alleen acht ik de kans dat 100% van de belastingbetalende Arnhemmers dit ook zo ziet, een aan zeer onwaarschijnlijk grenzende waarschijnlijkheid. Die mensen worden dus gewoon benadeeld ten opzichte van anderen; dat heet ook wel ‘herverdeling van inkomsten’: stelen van de één en uitdelen aan de ander.

  Als je moreel juist bezig bent, is de keuze niet moeilijk, echt niet. Stekker eruit en overlaten aan de markt. Oplossingen zat, bijvoorbeeld alle ‘fans’ lappen geld. Dit is gewoon niks meer of minder dan een megalomane zelfverheerlijking van de gemeente Arnhem, die graag mee wil doen met de grote jongens, dit alles over de rug van de belastingbetaler. Over ongewenst gesproken..

 9. Vitesse is de oudste betaalde voetbalclub van Nederland en zoals ik al schreef failliet laten gaan zou niets hebben opgeleverd,dus ging men
  over op de een na slechtste oplossing.
  Op zich ben ik voor geen overheid en staat,maar dan slaan ze elkaar de hersens in,en gaan ze vrouwen verkrachten, dus dat kan ook weer niet.

 10. [12]
  Nogal een belangrijk feit..

  Failliet laten gaan levert wel degelijk wat op: centen van belastingbetalers worden niet meer verkwanseld.

  Sommigen worden teveel in de watten gelegd door papa overheid; dat creëert een overmaat aan luie, afhankelijke mensen die domme dingen gaan doen, zoals spullen van een ander vernielen. Dat alles wordt in de hand gewerkt door niet efficiënt met geld om te gaan, zoals het gevalletje Vitass duidelijk maakt. Het sociale probleem wordt er alleen maar groter door.

  Zolang je het volk maar dom kan houden met brood en spelen, niet ?

 11. Laat voetbalclubs gewoon failliet gaan.
  Bedrijven gaan toch ook failliet?
  Wordt het voetbalgebeuren gedwongen tot inventieve innovaties.
  Meer mogelijkheden voor doelpunten b.v.
  Cheer-girls langs de lijn.
  Comfortabele stoelen.
  Een goede commentator met humor.
  Een streng uitwijzingsbeleid.
  En wat al niet meer.
  Laat het publiek betalen, niet de mens die dat spelletje haat.
  Gegroet.

 12. [14]
  Zo is het maar net.

  Het heeft er alle schijn van dat voetbal door de overheid als tribale uitlaatklep wordt gebruikt, met als bekend resultaat a) overheidsbemoeienis om de benodigde pecunia binnen te harken, b) dito om het te ‘besteden’ cq. ‘investeren’, c) dito om de veroorzaakte maatschappelijke verschijnselen (geweld, rellen etc.) te bestrijden en d) om dit circus in stand te houden door verliezen van het circus dat niemand in zijn achtertuin wil, af te dekken.

 13. In beginsel was de steun bedoeld om de club verder te helpen, de lening zou met rente terug worden betaald, dat liep helaas dus anders.
  De curatoren zagen een doorstart als de schuld op 1 miljoen na zou worden kwijtgescholden,de andere optie was een faillissement,dus geen geld terug geen voetbalclub meer en de kans dus op een gezonde club in de nabije toekomst met behoud werkgelegenheid en dus een gezond bedrijf.
  Ik zeg niet dat hier de schoonheidprijs wordt verdient, dat is niet het geval .

 14. [16]
  "In beginsel was de steun bedoeld om de club verder te helpen, de lening zou met rente terug worden betaald."
  Daar ging men de fout in. Wel zo eenvoudig om geld van anderen (de belastingbetaler) te besteden aan derden (Vitesse); de verantwoordelijken in de gemeenteraad zijn er immers na max. 4 jaar weer van door, de opvolgers met de gebakken peren achterlatend.

  ‘Niet de schoonheidsprijs’ is een understatement. Het is rondweg schandalig dat dit soort praktijken met belastingcenten aan de orde van de dag zijn.

 15. [19]
  Natuurlijk. Overbodig te zeggen dat met een beetje echt harde concurrentie het afgelopen is met dat soort volkomen inefficiente bedrijven.

 16. [20]
  Inderdaad. Vreemd genoeg zijn deze zogenaamde ‘marktpartijen’ vaak de enigen die kabels aan mogen leggen; de consument merkt dat aan de veelal schofterige opstelling van de werknemers, de te hoge prijzen en de lange wachttijden. Om nog maar te zwijgen over de politieke volgzaamheid en de sponsoractiviteiten. De ene semi-overheidsclub sponsort de andere. Welkom in soosjalisties Medeland..

Comments are closed.