In een tijd van stijgende inflatie, een kelderende dollar en paniek op de beurzen is er nood aan een helder boekje dat de werking van geld en de oorzaken van inflatie voor een breed publiek toegankelijk maakt.


Prof. Murray Rothbard doet in zijn bekende “What has Government done to our Money?” precies dat.Op onnavolgbare wijze verbindt hij de geschiedenis, theorie en praktijk van geld, goud, centrale banken, inflatie en overheidsbeleid. Nu bijna iedereen geconfronteerd wordt met de sterk stijgende prijzen is dit werk meer dan ooit nodig in het Nederlands.

Zie www.mises.org/money.asp

Om deze klassieker te kunnen vertalen en publiceren hebben we 5000 euro (7500 dollar) nodig, slechts 100 mensen die 50 euro (75 dollar) willen investeren in dit essentiële debat. Wie 50 euro of 75 dollar doneert ontvangt gratis een exemplaar. Wie meer dan 500 euro doneert geven we ook graag een speciale vermelding vooraan in het boek.
lees meer of stort nu je bijdrage ZIE:
www.rothbard.be/steun-het-r…

Ingezonden door Michaël Bauwens. Rothbard Instituut België

22 REACTIES

 1. Leuk om te zien dat je reeds
  7500 dollar moet neerleggen
  om 5000 euro te krijgen.

  Waarom weigert Algerije,
  dat het grootste gedeelte van haar importen uit euroland haalt,
  haar olie in euro te prijzen?

  L’Algérie emprunte 4,5 millions d’euros auprès de la Belgique
  http://bphouse.com/blaze/ho
  March 27th, 2008 by ivo

  End Confusion! – Dump dollar regime now!
  http://bphouse.com/blaze/ho
  March 29th, 2008 by ivo

  Ja eigenlijk,
  waarom worden die 7500 dollar vermeld?

 2. [2] Ja natuurlijk, zowat alle kennis van de wereld is gratis online te vinden, maar dat is helaas niet genoeg. Ideeën hebben ook nood aan mensen die ze kennen en verdedigen, uitgeverijen die ze publiceren en promoten, instituten die ze verder verdiepen en onderzoeken, etc.

  De meeste mensen staan ’s morgens niet op met het idee "hm, laat ik eens een interessante engelstalige tekst over inflatie gaan zoeken op internet en die dan afprinten en gezellig lezen". De kans dat ze dan op "What has government done to our money?" stuiten zou dan trouwens ook bijzonder klein zijn.

  Die Nederlandstalige uitgave is dan ook niet bedoeld voor "ons"; mensen die dat al allemaal gelezen hebben en weten en overtuigd zijn. Dat die boeken geschreven zijn en (gratis) online beschikbaar zijn (in het engels) is op zich al fantastisch, maar dat er duizenden exemplaren in de boekhandels in Vlaanderen en Nederland terecht zouden komen zou nog véél fantastischer zijn.

  Kortom, stort vandaag nog 🙂

 3. Zorgt dit boek voor een dalende inflatie en dat overheden zorgvuldiger omgaan met geld? Er zijn héél veel boeken die iets vertellen of uitleggen over het wel en wee van (ons) geld. Veel mensen lezen deze boeken en begrijpen ze, denken er over na…..maar verder veranderd er niets!

  De inlatie- en recessietrein denderd als een ghost train door…..en niets, zelfs geen miljoen boeken, doet hem stoppen!

 4. [4] "….. alle mensen altijd belazeren" is niet vol te houden.
  Zorgen dat meer mensen begrijpen dat ze belazerd worden, kan minimaal geen kwaad.

 5. [4] Een miljoen boeken zal de politici / centrale bankiers niet stoppen. Een miljoen mensen waarschijnlijk wel. En wat mensen inspireert en motiveert zijn ideeën. Nieuwe ideeën sijpelen een cultuur meestal binnen via de intellectuelen, via die mensen die de reputatie hebben grondig na te denken en veel …boeken te lezen 🙂 Mensen die het te druk hebben met werken en andere dingen om dikke boeken te lezen over economie, richten zich op deze ‘autoriteiten’. Ook politici gaan voor hun ideeën steeds vissen in de vijver van de intellectuele elite.

  Als ik bij mezelf kijk wat het meeste richting aan mijn denken heeft, dan kom ik niet uit bij de tienduizenden krantenartikels die ik ooit gelezen heb, of bij een televisie-interview met een interessante mens, maar heel vaak bij een boek waarin een grondige argumentatie werd opgevoerd en waar een hele reeks tegenargumenten met de grond gelijk werd gemaakt.

  Ik ben het dus niet met je eens en ik geloof ten stelligste dat boeken als "Wat heeft De Overheid met Ons Geld Gedaan?" op de lange termijn een enorm verschil kunnen maken voor ons dagelijkse leven.

 6. [3]
  Sorry, niet overtuigd. ik heb zelf ook een leerzaam boekje gepubliceerd, wel op eigen kosten, dat spreekt. Slechts 1000 euro voor 40 exemplaren plus limited exposure. Omdat de inhoud bij de religiously impaired minder in de smaak valt onder pseudoniem. Ik heb het terugverdiend. Met enige moeite, dat wel.

  Ik snap niet hoe je aan die 5000 euro komt, als je het manuscript oploadt bij Lulu.com of een soortgelijke club kost het niets. Zie http://financiele.onafhanke

 7. [4] Klopt, het enige wat wel helpt is je eigen, inflation proof geld uitgeven. Daar heb ik wel plannetjes voor, wil ik graag een stukje over schrijven.

 8. Waarom betalen voor een vertaling?

  Als ik er tijd voor had zou ik het zelf kunnen doen, dus ik kan me voorstellen dat iemand anders dat ook wel kan.

  Wie biedt zich aan?

 9. Het verspreiden van interessante gedachtengangen in makkelijk leesbare teksten voor een zeer schappelijk prijsje is een ideale manier om mensen aan het denken te zetten. De manier is dus goed. Dat een boek vertalen door een officiele vertaler 5000 euro kost daar kan ik eigenlijk ook wel inkomen (weet niet hoe dik het boek is maar er zal allicht een berg werk inzitten).

  Maar misschien is het handiger om minder geld in te zamelen om samenvattingen te maken van de hoofdstelling. En dan voor geinteresseerden te verwijzen naar websites. Kost minder, en heeft meer resultaat. Een korte tekst lezen doen mensen meer dan het kopen en lezen van een boek.

 10. [7] Digitaal drukken is natuurlijk een optie, maar dan is de prijs per boekje meteen een stuk hoger. Reguliere offset-druk is (samen met de vertaling) een flinke investering, vandaar het geld.

 11. Ben heel benieuwd naar je stukje….ieder mens die iets weet en concrete ideeën aandraagt om in de huidige en aankomende storm overeind te blijven is, denk ik, welkom!
  En boeken over hoe het zou of had moeten zijn, hoe het verkeerd is gegaan, hoe het nu nog steeds fout gaat, komen als mosterd na de maaltijd…..en zijn pas echt interessant als ook de bankiers wiens dikke, vette bonus, die gekoppeld is aan snelle omzetten en winsten (hit and run) of de overheid en de centrale banken, die zich blind staren op het Amerikaanse systeem ook zouden handelen volgens deze boekjes!….pas dan zou één boek al voldoende zijn en zou het hele systeem gered zijn of gered kunnen worden….maar de heren leiders trappen liever in de oude, benkende vallen en weten het allemaal beter. De geschiedenis herhaalt zich wederom, ondanks boeken vol met waarschuwingen en gouden tips…..raar toch!? [8]

 12. Jammer dat het spamfilter nog niet werkt. Het tabje ‘Laatste reacties’ is onbruikbaar en dus is de toegankelijkheid van de site behoorlijk verminderd.

  Nou ja, heb je ook geen last van mijn spam 🙂

 13. [16]
  "Wat de Overheid aan Ons Geld heeft gedaan?
  Murray N. Rothbard

  I.
  Inleiding

  Weinig economische onderwerpen zijn meer verward, meer verward dan geld. De ruzies zijn over "strak geld" rijk versus. "gemakkelijk geld," over de rollen van het Systeem van de Federale Reserve en de Schatkist, over diverse versies van de goudstandaard, enz. zou de overheid geld in de economie het overhevelen moeten pompen of? Welke tak van de overheid? Zou het krediet het beperken moeten aanmoedigen of? Zou het op de goudstandaard moeten terugkomen? Als zo, aan welk tarief? Deze en talloos andere vragen vermenigvuldigen zich, schijnbaar zonder eind.

  Misschien Babel van meningen over de geldkwestie uit man’s tendens "realistisch te zijn," d.w.z., stamt om slechts directe politieke en economische problemen te bestuderen. Als wij ons geheel in de zaken van dag tot dag onderdompelen, houden wij makend fundamenteel onderscheid, op of stellend de werkelijk basisvragen. Spoedig, zijn de basiskwesties vergeten, en de doelloze afwijking wordt gesubstitueerd voor vaste aanhankelijkheid aan principe. Vaak moeten wij perspectief bereiken, zich van onze dagelijkse zaken afzijdig houden om hen vollediger te begrijpen. Dit is bijzonder waar in onze economie, waar de interrelaties zo ingewikkeld dat wij een paar belangrijke factoren moeten isoleren, om hen te analyseren, en dan zijn hun verrichtingen in de complexe wereld te vinden. Dit was het punt van "economie Crusoe," een favoriet apparaat van klassieke economische theorie. Analyse van Crusoe en Vrijdag op een woestijneiland, die veel door critici wordt de misbruikt zoals onbelangrijk aan de wereld van vandaag, oefende eigenlijk de zeer nuttige functie van het onder de aandacht brengen van de basisaxioma’s van menselijke actie uit.

  Van alle economische problemen, is het geld misschien het meest verward, en misschien waar wij het meeste behoefteperspectief. Het geld, bovendien, is de economische sector het meest encrusted en verwarde met eeuwen van overheid inmenging. Vele people?many plotseling economists?usually toegewijd aan het vrije markteinde bij geld. Het geld, dringen zij aan, is verschillend; het moet door overheid worden geleverd en door overheid worden geregeld. Zij denken nooit aan staatscontrole van geld als interferentie in de vrije markt; een vrije markt in geld is ondenkbaar aan hen. De overheden moeten muntmuntstukken, kwestiedocument, "wettelijke offerte bepalen," centrale banken, pompgeld binnen creëren en uit, "stabiliseer het prijsniveau," enz.

  Historisch, was het geld één van de eerste dingen die door overheid worden gecontroleerd, en de vrije markt "revolutie" van de achttiende en negentiende eeuwen maakte zeer weinig deuk in het monetaire gebied. Zo is het hoog tijd dat wij fundamentele aandacht aan het bloed van onze economy?money draaien.

  Eerst stel me de vraag: Kan het geld onder het vrijheidsprincipe worden georganiseerd? Kunnen wij een vrije markt in geld evenals in andere goederen en diensten hebben? Wat zou de vorm van een dergelijke markt zijn? En wat zijn de gevolgen van diverse regeringscontroles? Als wij de vrije markt in andere richtingen goedkeuren, als wij wensen om overheidsinvasie van persoon en bezit te elimineren, wij niet meer belangrijke taak dan hebben om de middelen van een vrije markt in geld te onderzoeken."

  Ehmmm nee. 🙂

 14. [13] Prima, doe mijn alter ego de inloggegevens maar en maak je borst maar nat 🙂

 15. [11] Als ik het goed begrijp gaat het hier om een boekje van ongeveer 58 pagina’s.
  Dat laten drukken bij Lulu kost plm. ¤ 5.

  Elektronisch laten downloaden kan ook. De kosten per boekje dalen dan tot een euro of nul.

  Of deze:
  http://www.drukwerkdeal.nl/
  De drukwerkkosten voor offset dalen zo tot een ongelofelijk lage ¤ 0,35 per boekje.

 16. Tja, goeie vraag. Wat heeft de overheid met ons geld gedaan en wat gaan ze nog meer doen. Nou, dit bijv.
  "Fiscus opent jacht op ouwe sok".
  Aangemoedigd en gestimuleerd door de succesvolle aanpak van geheime bankrekeningen van Nederlandse en Belgische spaarders in ondermeer Liechtenstein en Luxemburg gaat de Nederlandse fiscus, in samenwerking met de Belgische, binnenkort een nieuw high tech wapen inzetten dat contant geld moet gaan opsporen. Dus naast heimelijke spaarrekeningen moeten nu ook het huisspaarvarken, de ‘ouwe sok’ en ‘piano’ eraan geloven. Meer hier: http://www.openbaring.org/f

 17. [15] Dit is op te lossen door het script een beetje aan te passen:
  – captcha niet met plaatje maar door bijvoorbeeld "zeven drie vijf" -> 735 op te geven.
  – eenmalig een SQL-statement runnen dat alle posts waar de code "[url" in voorkomt (gemeenschappelijk kenmerk van alle spam), wist.

Comments are closed.