Langzaam maar zeker zijn we in een situatie gekomen dat we voor elke scheet een vergunning bij Big Brother moeten aanvragen.

(Voor een scheet waarschijnlijk een CO2 vergunning.)

Dit drong zich weer aan me op toen ik de weekkrant “Goudse Post” doorbladerde en op de pagina van de gemeente Gouda terecht kwam.

Daarop gingen enkele kolommen over aangevraagde of verleende “Vergunningen”, waaronder:
-Veranderen van een kozijn aan de achterzijde.
-Het maken van een dakkapel
-Het veranderen van een kozijn op de eerste verdieping
-Het intern verbouwen van een woning
-Verandering van kantoorruimte met tuin
-Veranderen van trappenhuis
-Aanbrengen van reclameletters op voorgevel
-Gebruik van dienstwoning als burgerwoning,
Waarbij aantal gelijksoortige vergunningen meerdere malen voorkwam.

Een voordeel van dit alles is natuurlijk dat het vele ambtenaren aan het werk houdt met het verwerken van de aanvragen, verlenen of afwijzen van vergunning en de noodzakelijke controles of het wel nodig is, of het “mooi” is, en of het goed volgens de vergunning wordt uitgevoerd.
Daarna mag dan de belastingbetaler dit alles betalen.

15 REACTIES

 1. Zo blijven de ambtenaren heerlijk aan het werk. Hebben ze de idee dat de werkvoorraad aan het dalen is, dan keuren ze een deel van de vergunningaanvragen gewoon af omdat er bijv. een verkeerde spijkersoort gebruikt wordt.

  Daarna kan de aanvragen het hele traject nogmaals afleggen.

  Je wordt ziek van alle regeltjes in dit land.

 2. [1]
  Dat is dan misschien uniek voor Thailand.
  Ik heb een huisje op Bali, aan een stuk strand waar overwegend Nederlanders wonen. En iedere keer als ik er ben is er wel weer een conflict over een aanbouw, een pier, een schutting of iets dergelijks.

 3. Beter een melding i.p.v. een vergunning. Wel moet je kunnen laten zien dat e.e.a. veilig is/gaat, dat e.e.a. ook "akkoord" is met de buren/omgeving.

 4. Dat is ook het enige waar ambtenaren zich echt druk om maken: zorgen dat ze steeds werk hebben.

 5. waar is de tijd gebleven dat je voor een kleine aanpassing aan je woning geen vergunning meer hoefde te hebben?

  Tja, en als we met z’n allen in Thailand gaan zitten, komen de vergunningen ook vanzelf. Leuke bijverdiensten voor de thai.

 6. Ja, kan ik er wat aan doen, 3 jaar geleden was ik een van de weinige nederlanders daar (in Bukti dan), hadden ze gvd maar een vergunningensstelsel daar.
  Alhoewel de rentenierende engelsen, canadezen en zuid afrikanen in de buurt nou niet echt veel gezelliger zijn

 7. Ik kom op vakantieadressen liever geen NL tegen…die gedragen zich meestal uitgelaten en a-sociaal. En dan over het slappe gelul van de NL nog maar te zwijgen! Lijkt me dat je op Bali al helemaal niet op kaaskoppen zit te wachten, zo ver weg en dan nog voel je de koude adem in je nek! [11]

 8. [10]
  Schiet op zeg.. wie wil er nu niet verlost zijn van die luidruchtige Vitesse aanhangers 😉 :p

 9. [12]
  Nou ,zo erg is het nu ook weer niet, de meeste buren die ik heb vallen heus wel mee, maar ik zie dus wel conflicten ontstaan over de bouwvrijheid. En niet altijd onterecht. Toen ik mijn stukje land kocht stond het redelijk vrij, dwz mooi uitzicht hoe je ook keek, nu ik buren heb heeft er een (de rechtse) een wal van 2,5 meter op laten trekken tot aan het strand toe, ziet er niet uit.
  Ik heb haar nog aangeboden om een mooiere wat aflopende wal mee te financieren of desnoods aan haar te geven, maar dat wilde ze niet.
  Nu zit ik tegen een betonnen muur aan te kijken. Ga er verder geen probleem van maken , gewoon wat bomen en planten ertegen, en klaar, maar als je gaat beweren dat we er gezellig samen altijd wel uitkomen? Sorry , daar geloof ik niet hard in.

 10. [3] Nooit bij Nederlanders in het buitenland wonen, want zij nemen vaak hun bekrompen ideeën mee.

Comments are closed.