Na bijna twee jaar stilstand, veel ruzie en bureaucratisch gekibbel gaat vandaag?? een tweede Galileo navigatie satelliet de lucht in (uw centjes trouwens ook).
Aan het op ¤ 3,4 miljard begrootte project, wordt niet meer meebetaald door het bedrijfsleven en komt het dus volledig voor EU-rekening.
Net als bij de Betuweroute, die eerst op 2,2 miljard was begroot en waarvan de helft door het bedrijfsleven zou worden betaald, waarna de Nederlandse belasting betalers 100% mochten gaan betalen van iets dat uitliep op een verlieslatende lijn voor de prijs van 4,5 miljard, gaat dit met Galileo natuurlijk ook gebeuren.
Maar dat realiseert niemand zich meer als in 2013!!, vijf jaar later dan gepland, het ding met veel kunst, vliegwerk en budgetoverschrijding, zou gaan werken.
Laten we maar schrijven: het deelt makkelijk met andermans geld.
Vrij naar een onbekende schrijver: GPS brengt je van A naar B, Galileo bespioneert je van A tot Z.
Als je graag schrijft over miljarden-flops, kijk eens naar de Amsterdamse Noord-Zuid metrolijn in aanbouw. Kost nu al het 3-voudige, komt 4 jaar later in bedrijf dan gepland (2011). Als alles meezit. Ze moeten nog beginnen aan het boren van de tunnels tussen de stations en dat met een experimentele bouwtechniek. Ik gok op 2 miljard boven de begroting, te betalen door de Amsterdamse belastingbetaler (lees: huizenbezitter), waarschijnlijk pas in bedrijf rond 2020.
Wat te denken van de chipkaart. De minister presteert het om het gewoon in te gaan voeren, ondanks de gebleken veiligheidsproblemen, met als commentaar: "We passen het wel aan als blijkt dat er massaal misbruik van gemaakt wordt". Fijn!
Nog mooier is dat ze dan verklaart: "Er is tot nu toe 200 miljoen aan uitgegeven, en ik ga uitzoeken waaraan dat geld precies besteed is".
Hoe geweldig moet het zijn om zo met geld om te gaan!
En, natuurlijk, een week later bleek dat er tot nu toe niet 200 miljoen, maar meer dan een miljard, aan uitgegeven is. Ach, gelukkig is het maar belastinggeld…
Ach weer zo’n EU-projectje zoals b.v. de Airbus.
Duitsland, Italië, Frankrijk, Italië en (misschien)Nederland willen allemaal natuurlijk wel een gedeelte uit die subsidieruif plukken.
Gevolg is een logistieke ramp en inefficiëntie in het het kwadraat.
Begroot op 3,4 miljard???
Ik gok op minimaal 10 miljard!
[3] "Ik gok op minimaal 10 miljard!"
Ik vrees dat dat nog bescheiden is.
Dit soort projecten valt politiek gezien onder dezelfde noemer als openbaar vervoer: het slokt zo ontzettend veel geld op dat er voor de echte problemen niks overblijft, zodat men kan stellen dat voor echte (anti-socialistische) maatregelen geen geld is. Zo houdt men zichzelf in stand.
[1] En niemand zit op die lijn te wachten. Zie ook mijn reactie hierboven (4). 90% van het mobiliteitsbudget gaat naar ‘oplossingen’ die voor slechts 10% aan de vraag voldoen. Maar meer ruimte voor automobiliteit kan zo mooi vermeden worden, terwijl dat echte oplossingen biedt.
Comments are closed.