Elke keer als een paar kabinetsleden elkaar ontmoeten, spreken ze samen een nieuwe betutteling af.
Zo staat er in de jongste nieuwsbrief van de regering weer een nieuwe verplichting (= verkleining van de eigen vrijheid en verantwoordelijkheid) voor een “Onderhoudsmeter”.
Verenigingen van eigenaren (van bvb een flatgebouw) worden nu VERPLICHT om een “reservefonds” te hebben.
Het doet er daarbij niet toe dat waarschijnlijk de meeste van de VvE van flatbewoners al lang een dergelijk reservefonds hebben. Misschien een paar uitzonderingen niet?
Maar dat blijft dan toch hun eigen verantwoordelijkheid?
Waarom moet de overheid zich daar weer mee bemoeien?
Om weer een groot controleapparaat op te bouwen waarbij een leger ambtenaren alle VvE ’s in Nederland gaat controleren?
Alles weer ten koste van de belastingbetaler.
En als dit controle apparaat er is, wordt het dan uitgebreid voor alle woningen? Die hebben immers ook een dak, fundament en gevel?
——————————————————————————
Nieuwsbrief Regering: 29-4: VERPLICHT VvE-fonds voor onderhoud
Vanaf 1 mei 2008 moet iedere Vereniging van Eigenaren (VvE) een reservefonds hebben. Met de VvE-onderhoudsmeter kunnen eigenaren berekenen hoeveel geld er hun fonds moet zitten.
Minister Vogelaar (Wonen, Wijken en Integratie) heeft de Tweede Kamer geïnformeerd over de interactieve VvE-onderhoudsmeter.
Een eigenaar van een appartement, flat, etage- of portiekwoning is automatisch lid van de Vereniging van Eigenaren.
Het reservefonds van de vereniging is bedoeld voor (groot) onderhoud aan het gemeenschappelijke pand. Hieronder vallen het dak, de fundering, de gevel en gezamenlijke installaties.
Onderhoudsplan en -meter
Hoeveel geld er in het reservefonds moet zitten, hangt af van het onderhoud dat nodig is. VvE’s kunnen een meerjarenonderhoudsplan (laten) opstellen.
Voor een eerste indicatie is er de speciale VvE-onderhoudsmeter. Dit hulpmiddel berekent hoe groot het reservefonds moet zijn en wat de jaarlijkse bijdrage is. Daarbij wordt gekeken naar het woningtype, de bouwperiode, het woonoppervlak en de staat van onderhoud.
Inactieve VvE’s
In Nederland zijn er ruim 500.000 koopappartementen. 20% van de eigenaren heeft te maken met een VvE die niet actief is. Dat betekent geen jaarlijkse vergadering en geen periodieke geldbijdrage aan het reservefonds.
Weer zo’n gedraging van de zich rotvervelende Haagse Hangertjes (U weet wel, die van de hoogste boom).
En zo gaat het maar door. Is er een wal die het schip keert? Wat zouden wij eenvoudige burgers kunnen doen? Stoppen met belasting betalen? Een week lang een landelijke staking? De hele regering naar huis sturen? Een militaire coup plegen? Heel hard roepen: WEG MET HET COLLECTIEF? Of lekker door blijven sukkelen? Immers we hebben allemaal te eten, een dak, we kijken zaptv, drinken, roken, welliswaar zwaar belast, maar dat mag de pret niet drukken toch?
Hartelijke groeten uit een winderige flevopolder.
[2] Al die mogelijkheden zouden geprobeerd kunnen worden.
Voor elk van die zaken is echter een noodzakelijke voorwaarde, zonder welke er NIETS gebeurt.
Die essentiele voorwaarde is dat er één VOORTREKKER komt die de actie op gang brengt. Bvb door het insturen naar de Vrijspreker van een oproep voor medestanders.
Hoe degelijker die oproep, hoe meer medestanders.
En dan: "play it from there".
Wie?? Wat ???
Ik ben zelf voorzitter van onze (kleine) VVE. We weten uiteraard dat het handig is om geld in de pot te hebben. Helaas zijn we geen grootverdieners. We overleggen een paar keer per jaar (zomers wat vaker, want dan zitten we bij toevl toch weleens met z’n allen buiten) en bespreken dan of er binnenkort weer een grote klus aankomt. Dan verhogen we tijdelijk de bijdrage, zodat niemand voor onverwachte uitgaven komt te staan. De vorige keer was er eigenlijk te weinig in kas voor het dak, toen heb ik zelf voorgeschoten. Alles is inmiddels keurig terugbetaald door de andere eigenaren.
Zonder enige overheidsbemoeienis redden we het dus. Het barst naemlijk nog van de vriendelijke mensen met verantwoordelijkheidsgevoel. Maar zoals de waard is, vertrouwt hij zijn gasten. En politici – vooral de generatie die nu in Den Haag rondwandelt en de regeringsmacht heeft – zijn alleen meesters in projectie. We worden behandled als kleine kinderen die niet te vertrouwen zijn.
Hoe meer maatregelen er komen die elke verantwoordelijkheid wil opleggen en afdwingen en burgers dus niet als volwassenen behandelt, hoe averechtser dit zal uitwerken. Dit kabinet haalt een geest uit de fles die ze niet kunnen beheersen. Helaas is het voorl de Jan-Saliegeest.
Als niemand binnen een VvE zin heeft in de bestuurstaken (die zelfs in zo’n klein verband nodig schijnen te zijn), kan men die taken toch uitbesteden aan een extern bureau?
Als men zelfs dat niet wil, is de verloedering als gevolg van slecht onderhoud, verkoop, prijsdaling, nog meer achteruitgang, toch geheel aan de eigenaars te wijten?
Die, daar mag de overheid best van uitgaan, niet lijdzaam zullen blijven toezien hoe de verloedering hun bezit in waarde en leefplezier doet verminderen.
Maar zo langzamerhand schijnt elke Nederlander door de overheid als handelingsonbekwaam te worden beschouwd.
Behalve als het gaat om te voldoen aan de ambtelijke eisen. Dan wordt zo langzamerhand het bovenmenselijke verwacht.
Bestuurders zijn niet meer onze gedelegeerden, die bestuurstaken op zich nemen omdat wij die graag uitbesteden. Nee, zij zijn dirigeerders geworden, die het complete appartementecomplex gaan inrichten zoals zij zich dat hebben ingebeeld, en komen ook al in uw interieur en in uw huishoudboekje snuffelen. En beginnen uw gezinsleden lastig te vallen.
Omdat 1 bewoner zich misdraagt, zeggen ze.
Comments are closed.