Bezorgd kabinet verzint constant mogelijkheden om daarbij te helpen.

Nu hebben onze leiders weer grote zorgen dat u en uw kinderen niet goed televisie kunnen kijken.

Om die zorg op te heffen, komt er een nieuw overheids-kenniscentrum dat ouders en kinderen gaat helpen kijken.

Op voorstel van de ministers Plasterk (OCW) , Partij van Arbeid, en Rouvoet (Jeugd en Gezin) , ChristenUnie, wordt er dit jaar om te beginnen 500.000 euro belastinggeld tegenaan gesmeten. Voor het volgend jaar wordt dat minimaal 1.000.000 euro.
En let wel, dit voorstel moet je echt serieus nemen. Het komt immers van mensen die zelf zowat 150.000 euro belastinggeld per jaar verdienen. Echt niet de eerste de beste.

Het centrum wordt ondergebracht bij het Instituut voor Beeld en Geluid en krijgt ook loketten in openbare bibliotheken. Verder komt er een uitgebreide website: www.mediawijsheidkaart.nl. Die is ontwikkeld door Kennisland/Knowledgeland in opdracht van het kabinet. We hebben nog geen tijd gehad om te onderzoeken hoeveel belastinggeld deze instituten nog opvreten.

Lees wat er nog meer staat in de Nieuwsbrief van de regering:
Het Nederlands Instituut voor Classificatie van de Audiovisuele Media (NICAM) gaat een speciale website opzetten, waarop ouders kunnen kijken of een programma geschikt is voor hun kind. Ook komt er een nieuwe leeftijdsgrens in de Kijkwijzer: vanaf 9 jaar. Dit moet het gat dichten tussen de categorieën 6 en 12 jaar.
Het Commissariaat voor de Media controleert regelmatig of de omroepen zich houden aan de leeftijdsgrenzen. Het kabinet gaat onderzoeken of bioscopen, videotheken en winkels dat ook doen.
In het coalitieakkoord is afgesproken dat het kabinet de media zal stimuleren een gedragscode te gebruiken. Uit gesprekken met sector bleek dat de meeste media al spelregels hebben over fatsoen en menselijke waardigheid.
Het kabinet wil dat de media die regels beter uitleggen en ook op internet publiceren.

Het zou goed zijn als ze nu ook eens een verklaring maakten van wat al die instanties allemaal doen en waarom die allemaal nodig zijn en hoeveel belastinggeld in totaal daarin wordt gepompt.
Het lijkt mij dat er belastinggeld verpest wordt, maar dat zal wel onbegrip zijn.
Een verklaring zal er echt nog wel komen. Er wordt al gedacht aan een commissie om dat voor te bereiden.

Laten we toch blij zijn dat we een zo zorgzame regering hebben!

P.S. En ondertussen werkt economisch deskundige collega minister Maria van der Hoeven er aan om iedereen minstens 40 uur per week te laten werken. Dan kunnen de mensen niet TE veel TV kijken.

5 REACTIES

 1. Het is aandoenlijk om te zien hoeveel betutteling er is in dit land.

  Hopeloos, verloren, gebed zonder einde..

 2. Nog steeds denken velen dat geweld op tv leidt tot geweld op straat en schoolplein. Alsof er voor de tv geen geweld en misdaad was. Of dat expliciete sex leidt tot groepsverkrachting. Alsof er voor 1955 in Nederland niemand werd verkracht.
  Als iets al bijdraagt aan merkwaardig of afwijkend gedrag, dan is het de continue soort blije boodschap die televisie uitzendt: iedereen kan beroemd en rijk worden zonder talent of inspanning. En iedereen is geweldig interessant.
  Documentaires, films of tv-drama die een realistischer beeld geven, worden het liefst na 23.30 uur uitgezonden of tegenover een wedstrijd van het Nederlands elftal.
  Verder zou men schrijvers als Neil Postman nog eens mogen bestuderen. In zijn ‘amusing ourselves to death’ probeert hij aan te tonen dat televisiekijken – ongeacht de inhoud van de uitzendingen – op zich leidt tot het verkorten van de aandacht en het verlies van de mogelijkheid tot goed redeneren en argumenteren.
  En wat is verder de invloed van mobieltjes op hoe wij met elkaar omgaan? Bijna alle bezitters van mobieltjes zijn verslaafd aan de aandacht die zij van dit apparaat krijgen. Ik zie ik steeds meer mensen die halverwege een zin hun mobieltje pakken en elk telefoontje of sms’je belangrijker vinden dan de gesprekspartner in hun nabijheid. Zo doet iedereen mee aan het continu krenken van anderen. Dat zal de beleefde omgang en de mogelijkheid om of zin in je in te leven in anderen niet echt bevorderen.
  Communicatietechnologie, want dat zijn tv en mobieltje, zorgen dus bizar genoeg voor het steeds minder goed in staat zijn normaal met elkaar te kunnen communiceren, zoals rekenmachientjes er voor zorgden dat steeds minder mensen kunnen hoofdrekenen en getalinzicht hebben.
  Onze aandacht wordt steeds sneller afgeleid, onze interesse in anderen kan elk moment worden vervangen door iets ‘leukers’. We zijn allemaal saaie ‘programma’s’ geworden, waar anderen elk moment bij weg kunnen zappen. Uiteraard zijn wij zelf ook die ‘anderen’. Valt hier iets tegen te doen? Ik betwijfel het.

 3. [2]

  Fred,

  Of het tij op korte termijn te keren is, weet ik niet. Maar artikelen zoals dat van Neil Postman helpen wel zeker. Wat ik zelf ook inspirerend vind is dit artikel van Linda Schrock Taylor:

  http://www.lewrockwell.com/

  Helpen doen ze wel degelijk: de eerste twee boeken uit de serie: "Het kleine huis" heb ik al besteld.

  Wat betreft de apparaten: de apparaten moeten gebruikt worden voor datgene waar ze goed in zijn. "Chatten" met de persoon naast je (zoals op scholen gebeurt) is natuurlijk belachelijk. Het schijnt dat men zelfs voor 7*8 een rekenmachine erbij pakt…

 4. Dus met een paar woorden. We willen weer een volk die als een zombie achter de tv zit en niet slim genoeg is om te zien dat die genaait word.

Comments are closed.