Minister Van der Hoeven van Economische Zaken stelt 10 miljoen euro beschikbaar voor de ontwikkeling van de HRe-ketel.
De nieuwe ketel levert een grote bijdrage aan de vermindering van de uitstoot van koolstofdioxide (CO2).
Door de komst van de HRe-ketel zal de CO2- uitstoot van de gemiddelde woning in Nederland met 20 % afnemen.

De nieuwe ketel zal naar verwachting in 2010 op de markt komen voor consumenten.
Stichting “Slim met Gas” die tot doel heeft om in de toekomst 10.000 HRe- ketels te plaatsen, is blij met de steun van de minister. ” Door het beschikbaar stellen van subsidies krijgt de ontwikkeling van deze zuinige ketel een duidelijke impuls,” aldus voorzitter Tommel.
“Een goede marktintroductie is voor ons uiterst belangrijk, want de HRe- ketel zal de komende jaren consumenten de mogelijkheid geven om hun bijdrage aan de CO2-reductie te leveren”, denkt Tommel.
Tot zover de media.

Dus de stichting krijgt voor elke ketel die in de toekomst geplaatst gaat worden 1000 euro subsidie. De kosten voor ontwikkeling en marketing van een product zijn voor rekening van het desbetreffende bedrijf en dienen niet op de samenleving afgewenteld worden.
En ik verwacht dat de introductie van de HRe-ketel net zo gaat als met de HR-ketel.
Het enige verschil tussen de beide ketels is: dat bij de HRe-ketel de nadruk ligt op CO2-reductie waar in tegenstelling tot HR-ketel het ging om een lager gasverbruik.

Toentertijd was het verkoopargument voor de HR-ketel, dat door het lagere gasverbruik de ketel binnen 10 jaar terugverdiend kon worden.
Helaas voor de kopers van deze HR-ketel gooiden de “onbetrouwbare” overheid deze calculatie overhoop, door inmiddels 42 procent belasting te heffen, waardoor de terugverdientijd met bijna de helft werd verhoogd.
Om daar niet aan herinnerd te worden gooit de overheid het nu over een andere boeg.

Het is dus nu niet een stimulering om een lager gasverbruik te realiseren, maar wordt op het vermeende schuldgevoel van de burger gespeeld in verband met de klimaatverandering door, volgens de overheid, de door de mensen ontstane verhoging van het CO2 gehalte.
Het is geen taak van de overheid om onder welke naam dan ook, of met welke goede bedoelingen dan ook, miljarden euro’s aan zijn subsidies te verstrekken.

14 REACTIES

 1. goed, ik ben uitgelachen leuk verhaal, 100% typisch Nederlands geleuter, nu ik dit toch post, bestaat de kolenkachel nog of zijn er nog kolen ergens in de handel ?

 2. Dieptriest …

  Toch heb ik liever dat het hieraan op gaat dan aan windhandel (CO2-certificaten).

 3. Tommel? Dick Tommel? Van D66. En niet te vergeten oud-vice-voorzitter van de Vereniging Nederland-DDR. Een clubje malloten die het DR-systeem zo fantastisch vonden.

  Ah, dus ook die heeft een baantje bemachtigd. Altijd fijn om te weten dat oud-politici altijd weer op een warm plekje terecht komen.

 4. Louis heeft niet helemaal begrepen wat een HRe ketel inhoudt. Deze ketel gebruikt de restwarmte die anders verloren gaat, om elektriciteit op te wekken, wat natuurlijk helemaal geen slecht idee is.
  Het gaat dus niet om een lager gasverbruik, maar een lager elektra verbruik!
  Als je wat schrijft, zorg dan dat je weet waar het over gaat.

 5. Het is niet waar dat de minister cadeautjes blijft uitdelen, het is een grove leugen…..waar is mijn cadeau dan!

 6. [5] Beste IIS. Het heeft Hare Majesteit behaagt ook jou dit jaar te voorzien van een cadeau. Ondanks herhaaldelijke verzoeken bij familie en vrienden, zijn er echter geen concrete cadeau-wensen kenbaar gemaakt. Deswege heeft Hare Majesteit besloten over te gaan tot het overhandigen van jouw cadeau in de vorm van een envelop. Een blauwe envelop!

  U kunt het cadeau voldoen door middel van de aangehechte accept-giro. Betaal op tijd, voorkom verhoging!

 7. Een sigaar uit eigen doos! De blauwe is reeds betaald….ik bloed nog wat na…ik ijl. [6]

 8. [4] Richie,
  dat wort wel dan dure stroom uit de rest warmte want die is met de huidige hr ketel al heel laag want hij condenseert niet voor niets, of word er toch stiekum een beetje gas gebruikt om stroom op te wekken?

 9. @Hans, ik drukte me inderdaad niet goed uit, te snel getijpt.
  Het gaat hier om een stirling motor.
  Het gas wordt inderdaad gebruikt om stroom op te wekken en de retswarmte om het huis te verwarmen.
  De HR ketel schakelt pas in als de restwarmte niet voldoende is.

 10. [9] Dus,???

  Wordt je er als consument nu wel of niet beter van t.o.v. de HR ketel?

  Dure HRe ketel aanschaffen om 20% CO2 te minderen lijkt me een beetje vergezocht als consument.

 11. [9] dat zijn thermo-akoestische Stirlingmotoren die lineair trillend werken en wisselstroom opwekken die direct aan het net kan worden teruggeleverd deze zijn ingebouwd in een CV-ketel en in staat om naast de verwarming van een huis 1,5 of 10 kW te genereren

 12. [4] Andersom, HRe-ketels of beter gezegd (micro)-wkk (Warmte Kracht Koppeling) bestaan uit een sterling motor op aardgas en met deze motor wordt een generator aangedreven en wordt electrische energie opgewekt. De warmte dit dit proces genereert is een restproduct en wordt nuttig gebruikt voor verwarming van de woning en warm water. Totaal ander concept dan een cv-ketel.

  De verborgen agenda is [4] Andersom, HRe-ketels of beter gezegd (micro)-wkk (Warmte Kracht Koppeling) bestaan uit een sterling motor op aardgas en met deze motor wordt een generator aangedreven en wordt electrische energie opgewekt. De warmte die dit proces genereert is een afvalproduct en wordt nuttig gebruikt voor verwarming van de woning, dit totaal andere concept dan de cv-ketel waar warmte het product is. WKK-centrales worden vooral toegepast in situaties waar beide producten gebruikt worden, bijvoorbeeld om kassen te verwarmen en te verlichten. In de meeste huishoudens is deze ideale situatie veel minder vanzelf sprekend wat dus gevolgen heeft voor het rendement van de centrale, hier boven op komt nog het probleem dat aangezien warmte een afvalproduct is minder geschikt voor telkens kortstondige productie van warm water welke het merendeel van de aanvragen betreft. Daarmee is niet automatisch een slecht apparaat, het is absoluut niet de gouden bergen op het gebied van CV zoals hier en daar wordt aangeprezen.

Comments are closed.