(ANP) Den Haag – In Amerika is het een bekend fenomeen: Tax Freedom Day. Het is de dag waarop de Amerikaan viert dat hij niet langer voor de belastingdienst werkt, maar voor zichzelf. Dit jaar valt de Amerikaanse Tax Freedom Day op 23 april. Deze datum komt overeen met de gemiddelde Amerikaanse belastingdruk, die op zo’n 33% ligt.

Op verzoek van VNO/NCW wordt Tax Freedom Day binnen afzienbare tijd ook in Nederland een officiële nationale feestdag, het kabinet heeft hier vandaag tijdens het ‘Torentjes-overleg’ mee ingestemd. Uiteraard kan de Nederlandse variant, Belasting Bevrijdingsdag, niet op 23 april gevierd worden, de Nederlandse fiscus is immers inhaliger dan de Amerikaanse evenknie.

Ook de planning van een nieuwe nationale feestdag heeft veel voeten in de aarde gehad, Nederland loopt binnen Europa in de pas als het aankomt op het aantal verlichte vrije dagen, en het zou de concurrentiepositie ernstig schaden als daar een extra vrije dag aan wordt toegevoegd. Uiteindelijk zijn minister-president Balkenende en de vice-premier Bos het eens geworden met VNO/NCW over de datum van deze nieuwe vrije dag.

Hoewel minister Bos nog druk bezig is met het concretiseren van de plannen, lijkt de datum nu echter vast te staan. Volgens Bos moeten er nog ‘heel veel horden genomen worden om de fiscale heffingen zó in te passen dat Belasting Bevrijdingsdag ook daadwerkelijk valt op de geplande feestdag’. De nieuwe feestdag zal, volgens ingewijden, uiteindelijk vallen op de dag die nu ook al als feestdag geldt: 26 December, tweede kerstdag.

13 REACTIES

 1. Was ik met 7 maanden in mijn reactie op de vorige kolom nog heel erg voorzichtig

 2. Leuk stuk, maar het zou nog leuker zijn en deze dag even gemiddeld uit te rekenen en met wat vrijwillige sponsors hier een telegraafpagina elke jaar voor te kopen.

  Ik heb er wel 100 euro voor over in ieder geval. Wie biedt mee?

 3. Note: Op die pagina feliciteren we de Nederlanders dan met deze feestdag uiteraard.

 4. Dat de werkende Nederlander veel belasting betaalt is tot daar aan toe, maar waar de overheid het aan uitgeeft, dat is pas erg.

 5. [5] OK, maar als we hen geen belasting laten innen, kunnen ze het ook niet aan de verkeerde dingen uitgeven.
  Primair is het heffen fout.

 6. Ik heb er ook al een naam voor:

  B-Day, de 7e maand’s advent van het kabinet

 7. Hoe krankzinnig is de wereld in NL?
  Wat mij betrefd mogen ze iedereen die werkzaam is bij de overheid en ingezet is om mijn, jouw of ons geld op allerlei mogelijke manieren uit de zak te roven, tegen de muur zetten!
  Taxfreedom day? In NL is de mens het hele jaar door een slaaf van de overheid! Wie geeft of heeft de overheid ooit het recht gegeven om geld op ‘legale’ wijze van zijn burgers te roven? Waren het de kerken niet, dan waren het wel de koningshuizen en anders wel de overheid die in het verleden geld afgeperst hebben van haar burgers! En nog steeds gaat dit afpersen door, op hun manier! En wie protesteert wordt bijna letterlijk de nek omgedraaid!! Hoe dan ook; de overheid pakt wat ze nodig heeft….en is geen enkele verantwoording schuldig tegenpver de burgers…..laat de afpersers toekomen wat ze werkelijk verdient…en dan kan ik een heel arsenaal aan fijne ziektes bedenken….

 8. [9] Tja IIS….en een regering die onze belangen moet behartigen.
  Als ”’anders denkend persoon” ben je voor de overheid een paria, een ongewenst element die met dwang weer in het juiste raamwerk moet worden geperst.
  Alles mag in het systeem van de roverheid repressie, en als eerzaam en eerlijk burger moet je sjoemelen en bedonderen om te overleven.
  Ik snap de logica niet meer, maar ach…ik ben slechts een vrijdenker in de praktijk met alle problememn van dien.
  De theorie van vrijdenken is misschien toch wat comfortabeler.
  Zal ik stoppen met vrijdenken en me overgeven aan de staat?

 9. Tuurlijk moet je niet stoppen met vrij denken, het eigenzinnige en oprechte karakter staat boven de aalgladde prater, betweter, goedgelovige en staatskruiper!
  Maar dat betekent natuurlijk niet dat je domweg alles eruit moet gooien. Nee, je bent geen domme jongen, dus pak je het slim aan en ken je het gezegde; spreken is zilver, maar je kop houden is raszuiver goud! Door de jaren heen heb je geleerd af en toe te buigen en wil men horen dat de zwarte tafel rood is, dan is ie rood, klaar!
  Je weet dat vrijdenken in onze maatschappij zijn beperkingen heeft, want veel mensen kunnen en willen dit niet accepteren en dus zal het botsen. De overheid heeft zijn regels en wetten waar iedereen zich aan moet onderwerpen….tegen betaling wel te verstaan en niet betalen levert sancties of de petoet op.

  Een veel mensen met meer dan 21 jaar op de teller stopt men het liefst, in overdrachtelijk zin, in de kindergarden en die vinden het allemaal nog geweldig ook. De overheid weet dat een aantal mensen zich niet laten vormen of aanpakken en speciaal voor deze mensen heeft de overheid vaak de wet eventjes aangepast!

  [10]

 10. [11]
  Klinkt aardig. De sixties revisited.
  Maar waar blijven die mooie gedachten nu, die het gevolg zijn van dat vrije denken.
  Die zie ik maar niet.
  Wel veel gefulmineer.

 11. Hé Beek, hoe gaat ie kerel? Leuk dat je weer eens reageerd. Alles goed?
  [12]

Comments are closed.