Ambtenaren zijn per definitie improductief, overbodig en schadelijk: er is in de hele geschiedenis niet 1 staatsklerk aan te wijzen die ook maar het minste nut of toegevoegde waarde voor wat dan ook heeft gehad. Ambtenaren zijn de naaste verwanten van de zwermsprinkhaan en laten net als deze overal waar ze komen alleen wanhopige verwoesting en kaalgevreten landschappen achter.

De enige activiteit van ambtenaren is het doorlopend rampzalig verstoren van uit zichzelf goedlopende processen waardoor deze minder efficiënt verlopen en producten en diensten aanzienlijk duurden worden dan ze zouden zijn als de staat zich er niet mee zou hebben bemoeid.

De destructieve invloed van de staat op normale productieprocessen van goederen en diensten wordt niet alleen veroorzaakt door de ontwrichtende stortvloed van uiterst schadelijke wet- en regelgeving vanuit de ambtenarij en de politiek maar ook door het doen ontstaan en in stand houden van een complete bedrijfstak van schijnbaar vrije markt activiteiten die zonder de staat niet zouden kunnen bestaan en waarvan de aanzienlijke kosten vanzelfsprekend in de kostprijs van de producten & diensten verdwijnen. Dit is de bedrijfstak van de accountants, fiscaaljuristen, belastingadviseurs en boekhouders. Er bestaat zelfs een commercieel maandblad dat helemaal gewijd is aan de loonbelasting omdat het produceren van een correct loonstrookje door de steeds wijzigende wet- en regelgeving tegenwoordig ook al een hogere wetenschap is geworden, even complex is als de kwantumnatuurkunde.

Allemaal hele dure jongens & meisjes overigens die alleen maar nodig zijn omdat bedrijven wanhopig proberen zich de staat van het lijf houden. Het zijn feitelijk gewoon verkapte werkelozen, ieder hoog opgeleid voor vele tonnen aan belastinggeld maar toch totaal overbodig.

Bedrijven moeten wereldwijd jaarlijks vele tientallen zo niet honderden miljarden ¤’s in dit soort werkzaamheden stoppen die verder helemaal niets zinnigs toevoegen aan hun eigenlijke productieprocessen.

Maar zelfs hele simpele boekhouders voor zeg maar freelance IT-ers zijn feitelijk overbodig..
Er gaat in zo’n eenmanszaak gemiddeld 1 factuur per maand de deur uit en verder zijn er maandelijks wat benzinebonnetjes en nog wat diverse kosten en daar is echt geen uitgebreide administratie voor nodig, het enige interessante is wat er nog op de bankrekening staat. En dat zie je zo Maar de staat eist inzage dus moet er een professionele boekhouder aan te pas komen die de boekhouding eigenlijk allen maar voor de belasting voert. Briefje naar de belasting hier, een aangifte daar, nog een belastingadviesje er bovenop en kassa: kosten rond de ¤ 4000 per jaar aan totaal weggegooid geld waar ik wel wat betere bestemmingen voor zou kunnen bedenken.

Wel volledig vrije markt, deze leveranciers concurrenten immers vrijelijk met elkaar en de klant kan helemaal zelf bepalen waar hij deze diensten wil inkopen en toch zou deze bedrijfstak het geen seconde overleven als de staat er niet was geweest.

12 REACTIES

 1. Ik heb al vaak aan ondernemers gevraagd wat ze aan (financiële) administratie nu echt "nodig" hebben voor zichzelf.
  In het kort komt dat vaak neer op: "Een klein zak-kasboekje".
  Inderdaad een enorme besparing aan geld en ook nog aan TIJD!

 2. En daarom ben ik geen ondernemer meer. Het ergste is nog dat de staatssecretaris van EZ zich met droge ogen afvraagt waarom er zo weinig (hoog opgeleide) mensen het ondernemerschap kiezen. Wel …. Need i say more?

 3. Precies, heer Wladimir. Ook mijn idee.

  Jaren geleden leerde ik de regels aangaande loonadministratie om kosten te besparen, waarna ‘ze’ de boel weer veranderden c.q. met ‘ aanvullingen’ kwamen. Toen heb ik de handdoek gegooid, de boel uitbesteedt en mijn prijzen verhoogd.

  Zonder de Gamma kent ik wel, maar zonder een accountant? Ik zou gek(ker) worden.

 4. [4] Appie Eensteen heeft zijn nut niet als klerk van het Zwitserse patentbureau bewezen maar als zelfstandig theoretisch natuurkundige. Dat staatsbaantje stelde weinig voor zodat hij veel tijd over had om ove zaken na te denken.

 5. Je kan nog zo’n artikel schrijven (en ook nog meer dan 1) over legioenen publieke en private bureaucraten die zich bezig houden met: arbo regels, bedrijfsauto’s, milieuvoorschriften, bestemmingsplannen, identificatie, enzovoorts. Ze kosten je direct of indirect geld en zonder de staat zouden ook die geen maand hun broek kunnen ophouden. Zo eentje zal je kind maar wezen.

 6. [6] Helemaal geen gek idee om daar een serie van te maken!!
  Het zal best mensen aanspreken en wie weet, worden ze nog libertaier!!!!!

 7. Laatst een fijn "kennismakingsgesprek" gehad met de belastingdienst. Dit diende om alvast op voorhand te kijken of ik mijn boeken wel in orde had. Het meest storende vond ik nog wel dat die lui daardoor inzage hadden in de door mij met zorg uitgekozen leveranciers (mijn werkelijke bedrijfskapitaal dus). Buiten de verloren uren dus onder dwang de vruchten van mijn onderzoek en investering bloot mogen geven aan een stel pennelikkers die nog de intelligentie missen een fatsoenlijke baan te zoeken, maar waarschijnlijk wel slim genoeg zijn nooit een eigen bedrijf te starten omdat ze weten dat ze door de sprinkhanendienst kaalgevreten worden.

 8. ik snap niet wat Wladimir nog in NL doet als ik zijn stukje lees massochisme of zo ?

 9. Wat wij hier in de gemeente memaken met ambtenaren overschrijdt alle denkbeelden die al bestaan over ambtenaren.
  Ten eerste geloof en politiek gaan wel samen hier.
  Niet dat in dit seculiere land de gemeente dat openlijk toegeeft.
  Maar 100 jaar terug in de tijd zijn we nu toch al.
  Arogantie. misbruik van macht en middelen. Uitspraken die er niet om liegen(over kinderen en verkeer (al worden ze doodgerden we gaan toch door). Noem maar op. Wethouders die erom heen lullen, liegen en loze beloften zo wie zo niet nakomen.(gek dat mensen zo veranderen na het accepteren van een ambt). En dan een oudwethouder die via dubieuze wegen het heeft gebracht tot gedeputeerde van de provincie(utrecht)Ik zal zijn naam nietnoemen (Krol)(CDA) Omdat dit heerschap een paar zaakjes niet kan scheiden. Zoals belangenverstrengeling enz.
  Misleiding belazeren het kan niet gekker.Prestige en macht en de kans op een hoger ambt maakt ze tot misdadigers.

  Het staatsbestel moet echt anders . Ze maken nederland kapot met hun fantasieen en hersenkronkels.
  De PVDA voorop. Wat een stelletje volksverlakkers en verraders. Openlijk zetten zij het volk voor gek en dat gebeurt dus niet alleen landelijk maar helaas ook op gemeentelijk niveau.

 10. [5] Hij heeft in dat patentbureau misschien wel een idee’tje opgedaan voor een zekere formule. http://en.wikipedia.org/wik

  Overigens liet onze Einstein de moeilijkste wiskunde over aan zijn vrouw 😉

 11. [9] Masochisme is met een enkele "s".

  Ten tweede betekent het signaleren en opsommen van schandalige misstanden toch niet dat je dan ook meteen zou moeten emigreren??
  Het land wordt inderdaad verkracht door de plaag, de terreur, van de ambtenaar die slechts bezig is koste wat het kost zijn eigen positie en werk te behouden, daarvoor steeds meer geld nodig heeft en doorlopend middelen vindt om dat aan de bevolking te onttrekken. Wat dat betreft is het bovenstaande stuk minder dan het topje van de ijsberg.
  I.p.v. mensen die zich hierover opwinden aan te raden te gaan emigreren kun je je beter afvragen waar die ambtenaren, van hoog tot laag, de gore moed vandaan halen ons land naar de kloten te helpen met hun gemodder!!!
  Kijk eens naar het Nederland in de ’50 en ’60er jaren en vergelijk dat met het heden; een puinhoop!!
  Treurig, schandalig en volkomen onnodig!!

Comments are closed.