Politici scheppen te hoge verwachtingen van wat de politiek waar kan maken en staan te snel klaar met voorstellen op basis van nieuwsberichten en incidenten. Dat zei minister Rouvoet van jeugd en gezin tijdens een studentendebat op de rijksuniversiteit Groningen.
Volgens Rouvoet drijven de voorstellen van sommige politici de verwachtingen bij de burger steeds verder op. Als de zaken vervolgens niet snel genoeg worden waargemaakt, leidt dit eerder tot gevoelens van ongeduld en frustratie.

“De hijgerigheid die het politieke klimaat de laatste jaren kenmerkt, draagt bij aan het wantrouwen in de politiek en de kloof tussen politiek en burger”, aldus de minister.
Zonder namen te noemen ergert Rouvoet zich aan politici die volgens hem te snel de aanhangers van een religie de schuld van allerlei zaken in de schoenen schuiven. “We zouden moeten werken aan datgene dat ons bindt en wat we overeenkomen”, zei de vice-premier.

Ook zei Rouvoet de huidige politiek nog te weinig visionair te vinden. Volgens hem schikken politici zich te snel naar wat de meerderheid van de samenleving vindt, wat al snel zijn weg vindt in populistisch gedrag. “Populisme leidt alleen nog maar tot meer teleurstelling in de politiek”, aldus de leider van de ChristenUnie.
Volgens Rouvoet doet een betrouwbare overheid datgene wat in haar vermogen ligt om problemen op te lossen, maar moet ze geen gouden bergen beloven.
“Zo’n overheid is het vertrouwen van haar burgers waard. Dit kabinet kan dat vertrouwen winnen.”
Tot zover de media.

Politici scheppen te hoge verwachtingen van wie? Waarschijnlijk bedoelt hij daarmee de lobbyisten, en de door de overheid gesubsidieerde praat- en pressiegroepen.
Als ik de commentaren lees op de websites van kranten en andere groeperingen en individuen, dan zie ik een ander beeld dan Rouvoet hier schetst. Een beeld dat de “burger” de betutteling en de inbreuk op zijn privacy en de toenemende lastenverzwaring en het niet nakomen van beloften die door politici gedaan worden, zat zijn.
Ook lees ik uit de commentaren de onmacht van die burgers om hier iets tegen te kunnen ondernemen, omdat de politici toch doen wat ze zelf willen.

Volgens Rouvoet doet een betrouwbare overheid datgene wat in haar vermogen ligt om problemen op te lossen, wat na zijn opmerking over het feit dat hij zich ergert aan politici die te snel de aanhangers van een religie de schuld geven, als prediken voor eigen parochie overkomt, maar elke daadkracht mist. Ik ben daarom ook benieuwd wanneer hij gaat aangeven, wat datgene is dat ons bindt en wat we overeenkomen, behalve dat we mens zijn natuurlijk.
Wat vindt u van zijn volgende opmerking? “Volgens hem schikken politici zich te snel naar wat de meerderheid van de samenleving vindt.” Maar is ons door diezelfde overheid niet geleerd dat dit democratie is? De meerderheid beslist?
Is het niet diezelfde meerderheid die ervoor gezorgd heeft dat de “koop”zondagen, die volgens zijn religie en rustdag is, afgeschaft konden worden? Wat de ChristenUnie nooit gelukt zou zijn als zij niet in de regering gezeten hadden!
Rouvoet zelf getuigt hiermee zelf niet of nauwelijks visionair te zijn.
Wat kunnen we ook verwachten het is een politicus!

8 REACTIES

 1. Bush wil oorlog

  Nationalization, hyperinflation, SCO and Iran war
  http://bphouse.com/blaze/ho
  UITREKSEL
  SCO Chief welcomes Iran’s membership. (SCO is the Shanghai Cooperation Organization)
  OPEC President Chakib Khelil said at a conference in London on Tuesday that “the downfall of the dollar” was a major concern for the cartel, says The Los Angeles Times.

 2. Het scheppen van verwachtingen en het doen van beloftes is DE manier van politici om aan de macht te komen.
  De politicus die het meeste belooft, krijgt de meeste stemmen.
  Daar draait democratie op!!

  Hen vragen om niet meer (te veel?) te beloven heeft geen zin.

 3. [2] Wie gaat er dan nog stemmen, als je weet dat je toch bedrogen wordt? De huidige regeringsvorm is hopeloos: -achterhaald, -inefficiënt, -hypocriet, -immoreel, -waardeloos, -ondemocratiesch.

 4. Dit vond ik ook een fraai stuk… http://www.nieuws.nl/506261 ??

  Als ik in Spanje langs de boulevard slenter dan vallen mij daar de kinderen op die ’s avonds laat nog gewoon op straat spelen. Zelfs ouders met baby’s die laat nog even een terrasje pikken…raar land, Spanje. Gelukkig zijn we hier nog normaal en waakt het geloof in NL over ons!

 5. [6] dat vind ik juist het aardige van dat land, ze doen waar ze zin aan hebben, het is een aanbeveling juist.
  een kennis woonde daar een paar jaar, er was een dorpsfeest, dat feest begon om 0:00 uur, dan liggen ze in NL al lang op bed, dus is Spanje leuker

 6. Spanje is inderdaad een leuk en chill land. Nl is inderdaad een zeer burgelijk en kill land. De vrouwen hier moeten tegenwoordig….. http://www.geenstijl.nl/mt/… ook al luisteren naar de CU. Het is toch net alsof ze wereklijk niets anders hebben te doen daar in Den Haag. En dan de PvdRatten praten het hele zooitje naar de muil….ronduit smerig…wat een land, wat een tuig![7]

Comments are closed.