Een Turkse wet die de vrijheid van meningsuiting beperkt, is daar een hindernis voor.
Een dergelijke wet is namelijk aan westerse burgers niet goed te verkopen. En Turkse heersers willen ze niet kwijt.

Maar politici zijn slim. Die vinden compromissen, een oplossing waar niemand zijn zin krijgt en iedereen kan zeggen dat hij iets bereikt heeft: Turkije gaat de wet “versoepelen”.

Die versoepeling bestaat uit het verminderen ( niet afschaffen) van de hoeveelheid gevangenisstraf die je kunt krijgen als je je mening uit. Die gevangenisstraf is nu tot 3 jaar en zou verminderd kunnen worden tot 2 (twee!) jaar.
En dan meldt de NOS dat die straf “aanzienlijk” is teruggebracht.*)

Wie moet er nu weer gemanipuleerd worden? Moet de ongerustheid van EU burgers weer een beetje worden verminderd?
Er is een voordeel als Turkije in de EU komt. Namelijk hoe meer landen deelnemen, hoe eerder de problemen gaan komen. Of dit het waard is om nu de Nederlandse, en daarmee uw eigen soevereiniteit weer aanzienlijk te laten verkleinen, is een grote vraag.

Een betere oplossing is nog altijd het uittreden van Nederland uit die EU.
——————————————-
*) NOS 30 April –Turkije versoepelt omstreden wet
Het Turkse parlement heeft ingestemd met de versoepeling van een omstreden wet die de vrijheid van meningsuiting beperkt en belediging van de Turkse identiteit verbiedt. De gevangenisstraf daarop is aanzienlijk teruggebracht.

De wet is in het verleden vaak gebruikt om kritische schrijvers en journalisten aan te pakken, zoals de vermoorde Hrant Dink en Nobelprijswinnaar Orhan Pamuk.

Met de aanpassing van de wet komen de Turken de Europese Unie tegemoet, die wil dat Ankara meer doet voor vrijheid van meningsuiting en godsdienst. Turkse nationalisten hebben tegengestemd. Zij verwerpen de EU-bemoeienis

4 REACTIES

 1. In de onderhandelingen in najaar 2006 met de EU over het toetredingstraject, heeft de Turkse regering toegezegd de strafbepaling die de eenheid van Turkije beoogt te beschermen, te schrappen.

  Zie verder commentaar van E.J. Dommering:
  http://www.ivir.nl/publicat

  Overigens is de EU/EG een recept voor een nieuwe wereldoorlog, omdat deze volkerenorganisatie kunstmatige economische barrieres opwerpt tegen niet-leden en deze feitelijk stelselmatig boycott.

 2. Op naar een groot-ottomaans rijk.
  De turken hebben de toekomst in de EU en dat stemt mij niet gelukkig gezien het optreden van Erdogan vwb de koerden en het kopvod bij openbare gelegenheden.
  Koren op de molen voor de vrijheidsverachtende grefo’s in dit kabinet dunkt me.

 3. [1] "kunstmatige economische barrieres opwerpt tegen niet-leden "

  en daarmee nu al een van veroorzakers is van de opkomende voedselcrisis.

 4. [3]Hub,
  Inderdaad. Niet alleen is de EU/EG medeverantwoordelijk voor de recente voedselcrisis, maar zij brengt feitelijk al tientallen jaren lang de boycott van niet-EG landen in praktijk door het instellen van invoertarieven van produkten uit niet-EG-landen en het dumpen van landbouwprodukten op de markten in de derde wereld.

  De bedoeling is o.a. deze landen tot partnership-akkoorden te bewegen (z.g. EPA’s), die niet in hun belang zijn.

Comments are closed.