Auschwitz-trein niet welkom in Berlijn

De geschiedenis van het spoor is in Duitsland altijd een gevoelig
onderwerp vanwege de prominente rol van treinen tijdens de
jodenvervolging. Hoe gevoelig blijkt weer eens: vannacht vertrekken
twee wagonnetjes en een stoomtrein naar Berlijn.

In de trein is een tentoonstelling te zien over de deportaties van joodse kinderen naar Auschwitz.

De trein rijdt al zes maanden door Duitsland en is een initiatief van doodgewone Duitse burgers. Maar de Duitse spoorwegen willen het treintje niet op het Berlijnse centraal station ontvangen. De dienst-regeling zou het niet toestaan.
novatv.nl

Dat item wil ik zien, het kan haast niet waar zijn want ik zag juist in Berlijn te vreselijkste tentoonstelling ooit over het werk van de sondercommando’s ten tijde van de inval in Rusland, alles gedocumenteerd met beelden er bij.
Erger dan erg was dat, ik zag volwassen Duitsers huilen, we schrijven 1981 dec, een steenkoude winter, na de wende.
Oost Duitsland lag er nog bij zoals het was, alleen de muur was weg. Berlijn vond ik toen een facinerende stad, het leek me dat ze de oude wonden niet wilde toedekken , zou dat nu anders zijn?
Duitsers willen er is mijn ervaring over praten, ze schamen zich, maar weten ook dat het een erfenis is van een generatie die er bijna niet meer is.
Niet leuk als je Duitser bent met zo’n geschiedenis aan je broek.
Over wat wij in als NL allemaal hebben uitgespookt is in museum Bronbeek in Arnhem in oude archieven te zien, ik zag ze ooit eens in.
Atjeh mannen van van Heutz stonden op bergen lijken van vrouwen en kinderen in Atjeh , kiekje voor thuis zeker.
Slaven handel was ook al zo iets. Wanneer gaat ”onze trein” eigenlijk rijden ?

Anno

26 REACTIES

 1. Anno, ik geloof best dat je iets interessants te melden hebt, maar kun je je stukjes een beetje beter uitwerken?
  Wat wil je nu eigenlijk zeggen?
  Dat je niet begrijpt dat de duitse spoorwegen juist in een stad als Berlijn dit treintje weigert? (ik ook niet)
  Dat de duitsers een ‘verleden’ hebben en wij ook? ja… en? En ik bedoel niet ; "nou en", maar wat voor conclusies trek je eruit?

 2. nee, ik laat het bewust zo, stoor je er verder niet aan als je dat doet

 3. Er waren ook problemen met de financiën. Men maakte gebruik van het spoornet en diende daar geloof ik voor te betalen. Enfin, duidelijk dat de meeste Duitsers niets prettig vinden om de verschrikkingen van de holocaust iedere keer weer tegen te komen. Duistand heeft de Joden veel pijn, verdriet en ellende gebracht. Dat is duidelijk, dat is vele malen lang en breed uitgemeten in de media. Een trein als deze voegt daar niet m.i. niet veel meer aan toe. De Duitsers waren, en dat zijn er een aantal misschien nu nog wel, fout! Maar laten we maar hopen dat men van 40-45 iets heeft geleerd, Joden, Duitsers en de rest van de wereld zullen toch van de waanzin der mensheid wel iets hebben geleerd?….als ik om me heen kijk lijkt het van niet! Dus is een dergelijke trein noodzakelijk? Lijkt me van niet….

 4. ik vind welhaast iedere tentoonstelling/expositie over WOII interessant, nu weer voor scholieren, leerzaam ook.
  te verwijten valt er in Duitsland (en Nederland) niemand meer iets , dat moge helder zijn.

 5. [4] "Maar laten we maar hopen dat men van 40-45 iets heeft geleerd, Joden, Duitsers en de rest van de wereld zullen toch van de waanzin der mensheid wel iets hebben geleerd?….als ik om me heen kijk lijkt het van niet! Dus is een dergelijke trein noodzakelijk? Lijkt me van niet…."

  Spreek je jezelf hier niet gruwelijk tegen?

 6. [5] Er is alleen één les uit te trekken:

  "NIE WIEDER SOZIALISMUS"

  Helaas lijkt die les niet getrokken te worden.

 7. Ik spreek mezelf tegen, omdat we op dit moment helemaal niets meer met dergelijk gegevens over het verleden kunnen aanvangen, mits men zoekt naar paralellen en er ook werkelijk iets mee doet. De huidige staat van ontbinding, daar kunnen we misschien nog wat aan veranderen en laat de geschiedenis dan een les zijn. Maar de verhalen van toen daar kan ik in niks mee, niet zolang de caravan van de huidige waanzin voort dendert. En het alsmaar ‘etaleren’ van dit soort verschrikkingen voegt niets toe. Hoeveel treinen moeten er dan nog rijden? Heel de geschiedenis, misschien vanaf de homo erectus, staat bol van de gruweldaden, dus plak er dan gelijk nog maar een stuk of wat wagons aan vast.

  Natuurlijk kan het zo zijn dat in Berlijn iemand daar de baas is die Joden niet sympatisch vindt…..Misschien een kind van een oud-Nazi of i.d.? Laat dat dan ook gelijk een les zijn voor de Joden dat ze niet moeten geloven dat alles wat zij willen en denken onthaald wordt met vlaggetjes en wimpelletjes.

  [6]

 8. …wimpeltjes…. o.i.d.

  Of gaat de trein meer over de Joden dan over de WOII en gruwelijkheden? Joden moeten stoppen met het spelen van de underdog in de huidige wereld. Ze zijn niet meer of minder. Ook onze families hebben geleden en hebben de gruweldaden van de Nazi’s ondervonden. Mijn ouders hebben evenzo geleden en zijn
  meerdere keren bijna overhoop geschoten. En zo hebben vele mensen de verschrikking meegemaakt van deze oorlog.

  Het wachten is vanaf nu het meest belangrijke. Het wachten op WOIII! Laten we daar ook alvast een treintje voor rijden?

 9. [8]
  "Hoeveel treinen moeten er dan nog rijden? Heel de geschiedenis, misschien vanaf de homo erectus, staat bol van de gruweldaden, dus plak er dan gelijk nog maar een stuk of wat wagons aan vast."

  Da’s eigenlijk helemaal niet zo’n gek idee. wordt dan idd wel een erg lange trein

 10. [8] de treinen der verschrikking moet rijden om helder te maken wat er fout ging en waarom, niet op wat er fout gaat…………(dat is een andere dienstregeling)

 11. [7]het z.g nationaal socialisme was geen socialisme maar een ordinaire dictatuur op totalitaire grondslag, zien en zagen we eerder in Chili, Argentinie, Cuba ni in Rhodesie en ten dele in heel Afrika, het inktzwarte continent der verschrikking

 12. [12] "een ordinaire dictatuur op totalitaire grondslag".
  Ja, en wat is er anders aan het socialisme? Logisch geredeneerd volgt dit namelijk uit de grondbeginselen van het socialisme.
  Het socialisme leidt per definitie naar een totalitaire dictatuur.

 13. De dodenherdenking is ook al gekaapt door dat socialistisch correcte denken (dat alles kaapt), want nu schijnen ‘de’ slachtoffers van oorlogsgeweld te worden herdacht, zo beleert de overheid ons.
  Man en paard noemen zoals de strijd tegen het nationaal-socialisme, dat mag kennelijk niet meer.
  Ik kan zo een paar oorlogsslachtoffers bedenken die ik helemaal niet wil gedenken op de vierde mei.
  Die trein mag Nederland ook niet meer in.

 14. [9]
  Joden spelen geen underdog.
  Zij waren underdog in WO2 en zijn dat in Israel nog steeds.

 15. En zolang protesterende Palestijnen ook met hakenkruisvlaggen rondlopen, dient de geschiedenis van de holocaust keihard te worden onderwezen.

 16. [17] Dat de Holocaust onderwezen moet worden daar kan niemand tegen zijn. Maar….wat leer je met dat onderwijs aan de jeugd? Dat is de grote vraag.

  De eigenlijke boodschap die onderwezen zou moeten worden is dat je een overheid nooit kan vertrouwen. Niet als hij democratisch gekozen is. Niet als hij mooie snelwegen aanlegt. Niet als hij voor één Europa strijdt. Niet als hij milieumaatregelen doorvoert. Niet als hij bedrijven inperkt.
  Kortom: vertrouw geen enkele overheid. Dát is de wijze les van de Holocaust. Niets meer, niets minder.

 17. [18]
  Kinderen die met de bijbelse geschiedenissen opgroeien, krijgen, naast goede psychologische inzichten, ook regelmatig te horen over mislukkende, falende en kwaadaardige overheden.
  De andere geschiedenissen daarbij, leert hen al vroeg dat overheden niet per definitie betrouwbaar zijn.

  Ik vraag mij af de misdaden van het communisme openlijk mogen worden onderwezen, of rust hier een taboe op en kan men op hevig verzet rekenen?

 18. [9] Mijn ouders hebben evenzo geleden en zijn
  meerdere keren bijna overhoop geschoten.
  Definieer: ‘bijna’.

 19. [3] Anno, op een paar spelfouten na vind ik hem perfect!
  "Wanneer gaat ”onze trein” eigenlijk rijden ?"

 20. [13] ik heb niets tegen socialisme als het maar eerlijk is/gebeurd, als ik wat meer heb dan jij mag je best iets van me hebben, om het zo maar es te zeggen breed, het gaat er om dat ik niet wil (en jij ook niet) dat het te gek wordt zoals nu onder ook VVD leiding gebeurd.
  men denk vaak oow socialisme dat is iets links, fout vaak is het ook rechts zoals tussen 1933-45 rn nu weer ergens .
  ik steun in Thailand mensen die het minder hebben, vrijwillig, daarmee ben ik geen socialist maar een ruimdenkende Liberaal sort of.
  de Thaise staat doet niets voor armen bijna, dus helpen ze elkaar, dat heet Boeddhisme , prima vind ik
  verder: een educatieve trein kan ook over discriminatie nu gaan b.v. dar rijke mensen gepakt worden door een VVD en SP b.v. (beide linkse partijen dus)

 21. [22] ik schreiv een soort ijchen taal, lievst met feel voudten en geen hoofdtletterz -:)

 22. [20]
  Ik vermoed als Duitsers.
  Dat ‘wij hebben ook veel geleden’, hoort men vaak van Duitsers.

 23. [12]
  "het z.g nationaal socialisme was geen socialisme maar een ordinaire dictatuur op totalitaire grondslag, zien en zagen we eerder in Chili, Argentinie, Cuba ni in Rhodesie en ten dele in heel Afrika, het inktzwarte continent der verschrikking"

  Zes van het ene, een half dozijn van het andere.

  Waarom is het nationaal-socialisme nu geen socialisme? Omdat het een totalitaire dictatuur is? Dat lijkt me juist iets uitermate socialistisch!

Comments are closed.