De PVV staat weer ‘gewoon’ op 14 zetels. De PVV is hiermee terug op het niveau van half maart (en de maanden daarvoor). Dat blijkt uit de Politieke Barometer van week 14. De film van Wilders – en het uitblijven van de vertoning – leek de PVV meer kwaad dan goed te doen.
Vorige week, direct na de vertoning, stond de PVV zelfs op tien zetels.

Inmiddels zijn de gemoederen bedaard, de angst voor de gevolgen is wat geweken en het debat met het kabinet is gevoerd. Nederland keert terug naar de orde van de dag. En de PVV, qua zetelaantal, dus ook.

Het CDA weet haar winst van vorige week te behouden en staat wederom op 39 zetels. De PvdA zou 26 zetels halen als er vandaag verkiezingen waren geweest. Dit zijn zeven zetels minder dan het huidige zetelaantal van de PvdA. De ChristenUnie komt uit op zeven zetels.
Gezamenlijk halen de regeringspartijen 72 zetels.
De SP en de VVD zijn even groot, beide halen 17 zetels. Verdonk, donderdagavond officieel van start gegaan met Trots op Nederland, komt uit op 14 zetels. GroenLinks staat, net als haar huidige zetelaantal, op zeven. D66 zou met 5 zetels vertegenwoordigd zijn als er vandaag verkiezingen waren geweest. De SGP en de Partij voor de Dieren ten slotte, staan ieder op twee.
Aldus politieke barometer

Groei voor PVVen TON; rechts komt, als we de VVD rechts mogen noemen samen op 45 zetels, links op 47 zonder D66 en PvdDieren, die ook ”links’ zijn.

CDA zit dus in een riante middenpositie, de VVD zal zoete broodjes moeten bakken met het CDA om ooit nog aan de bak te komen, want TON en PVV braken die partij uit nu, maar ook dat kan veranderen na verkiezingen.
Een stem op de VVD is een stem op het CDA dus.
Wie links af wil stemt PvdA/GL/SP wie rechts af wil PVV of TON

Anno

10 REACTIES

 1. "Wie links af wil stemt PvdA/GL/SP wie rechts af wil PVV of TON", met tot gevolg, dat wat je ook doet, je zult in ieder geval teleurgesteld worden!

 2. [1] weet ik niet, als iedereen die rechts af wil op b.v Wilders of Rita stemt en eens een keer niet op de VVD verandert er misschien wat.
  Andere wetten zodat er extra wegen komen, wel harde aanpak criminaliteit, lagere lasten, afschaffen bijz. onderwijs,heenzenden criminele religie voormannen, immigranten toelaten die wat te brengen hebben, zoals computer deskundigen uit Azie en verpleegsters uit Azie , op contract basis natuurlijk.
  Eindelijk eens gaan voor de gekozen President en Burgemeester.
  Willen Alexander kan gewoon een baan nemen als watermanager ergens, en Maxima kan dat dat Koninginnen dinges als werkende huismoeder er drie dagen in de week bij doen, als betaalde hobby dus.
  Door op de VVD te stemmen wordt paars mogelijk, CDA,VVD,PvdA,D66 ik denk niet dat er veel lezers zijn die bij dat idee staan te juichen !

  Een totaal links kabinet zal ook het nodige veranderen trouwens, maar een soort grijs middenblok met een Rutte en Dijkstal er in dan weet je van te voren al dat er geen ene moer zal verbeteren, never nooit niet !

 3. Hecht jij zoveel waarde aan peilingen, Anno? Zeker die van de publieke omroep neem ik helemaal niet serieus.
  Wishfull thinking; meer is het niet.

 4. Ik ben bang dat we Vlaamse toestanden krijgen. Namerlijk dat de SP, TON en PVV alle 3 ‘no-go’ partijen worden, en we dus afwisselend altijd PvdA-CDA-VVD krijgen met eventueel wat jokerkaart-partijen (D66, CU). In die zin, als je dus invloed wilt, moet je CU of D66 stemmen, want die partijen zullen ‘het verschil’ maken. Alleen jammer, voor hen – zoals ik – die het gedachtengoed van dat soort partijen niet steunen.

  Overigens moet wel gezegfd worden dat TON, SP en PVV zelf ook schuld/aandeel hebben als zo’n situatie er komt. Immers je kunt je natuurlijk wel lekker principieel opstellen en ‘stoer’ en ‘helder’ je eigen standpunt vasthouden, maar dan zul je nooit uitgenodigd worden. We hebben het inmiddels al een paar keer gezien met de SP in zowel gemeenten, provincie en eigenlijk ook 2e kamer: men is liever principieel dan ooit verantwoordelijk.

  Zo zullen TON en PVV ooit ook die retoriek moeten afwerpen en hun opvattingen wat inhoudelijker brengen. En je moet ook voor de achterban van CDA/VVD aantrekkelijk klinken wil je ooit een uitnodiging krijgen. PVV is echter vrees ik inmiddels teveel persona non-grata om op een uitnodiging te mogen wachten. Die zijn dus verbannen tot nuttige, doch enkel oppositie. (Wél dus een potentieel goede stem in het Europees Parlement, omdat daar echt dualisme is.)

  Dus wie rechtsaf wil in Den Haag én kans op regeringsdeelname, moet TON stemmen …

  Tja, of ik daar nu blij van wordt.

 5. [4]

  We glijden af naar dat vlaamse scenario inderdaad. Ik vrees dat er voor de volgende verkiezingen minimaal 5 partijen nodig zijn voor het vormen van een meerderheid en de PVV zal de daar niet bijzitten wegens niet correct.
  De nieuw te vormen extremistische CIA (Collectief Islamistisch Appel;-) is dat dan weer wel vermoed ik. Een kwestie van een weg met ons mentaliteit van de meeste partijen. De sleutel zal in dit geval wel bij de VVD liggen denk ik; zijn moeten linksom of rechtsom voor een meerderheid zorgen. Het CDA heeft allang gekozen….CIA en CDA zijn qua ideologie 2 handen op één buik.
  Vergeet trouwens ook onze Bas van de Vlies niet in deze. Het kan namelijk over één of twee zetels gaan voor een meerderheid.

 6. [5] de sleutel ligt niet bij een VVD (van Rutte, Kamp zie ik wel zitten, mijn Kamp) maar bij het CDA, ook een volgende keer, TON is een feestpartij van de middenstand , de PVV is een echte partij van vlees, standpunten en bloed, net zoals de SP en Groen Slinks.
  De PvdA is het andere CDA maar dan van Bos, wel een factor van belang.
  Wie rechts af wil moet rechts stemmen, wie links af wil links, alleen een heldere keuze brengt wat anders, wat dat andere dan ook is ..
  In het midden zitten Rutte,Pechtold,Teeven,die rare snaak van de wegen uit Zuid Limburg die nog geen deuk in een pakje margarine kan schoppen,Dijkstal, Mohammed Rabbae, een handjevol troetel allochtonen….
  Kortom wie in het midden gaat stemmen stem op de VVD want een stem op de VVD is een stem op het CDA (die bepaald wat de VVD mag).
  Bange mensen moeten niet in de keuken en politiek gaan of zo iets, toedeloe !

 7. [4] "men is liever principieel dan ooit verantwoordelijk."

  Wat een uiterst merkwaardige uitspraak. Principieel zijn is het ene extreem in de dichotomie principieel-verantwoordelijk. Sociaal-democratisch fatalistischer kan het bijna niet.

 8. Ik stem liever op iemand die principieel is over eigen visie dan iemand die verantwoordelijk is voor ANDERMANS visie.

  Zie maar eens hoe de PVDA opeens weinig "trek" had in een referendum over het EU-verdrag, terwijl ze daar wel voor de verkiezingen voorstander van waren.

  En dat alles om maar "verantwoordelijkheid" te kunnen dragen, in de terminologie van Armin.

  Verantwoordelijkheid is dus gewoon ordinair kiezersbedrog in deze.

 9. En hier is Anno met zijn denderende bijdrage: de peiling uit de volkskrant. Je bent vergeten toe te voegen dat de regering en alle politici goudeerlijk zijn, behalve de bedreigers van de status quo natuurlijk.

Comments are closed.