Dat ex- kamerleden een riante wachtgeldregeling hebben was mij al bekend, maar dat “gewone” ambtenaren een andere regeling kennen dan de “gewone” burger was mij niet bekend.
Lees het volgende artikel dat in de media is verschenen.

Ambtenaren ontslaan wordt simpeler!

Vanaf 1 juli wordt het voor gemeenten makkelijker en goedkoper om ambtenaren ingeval van reorganisaties of ongeschiktheid voor de functie te ontslaan.
Dat is de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) met de vakbonden overeengekomen. De bovenwettelijke uitkering, zoals die gold voor de gemeenteambtenaren, gaat op de schop.

Kortere periode.

Ambtenaren krijgen nu na ontslag tot wel 20 jaar een extra toelage, op basis van het aantal gewerkte jaren. Die periode wordt korter maar blijkt afhankelijk van het aantal dienstjaren.
Volgens de VNG zullen gemeenten het geld dat zij uitsparen door de bovenwettelijke uitkering in te perken, inzetten om ontslagen mensen naar ander werk te begeleiden.
“De periode van ontslag wordt, afhankelijk van het aantal dienstjaren, verlengd. In die periode gaat de werkgever de werknemer helpen een andere baan te vinden.”
De extra kosten daarvoor worden gecompenseerd door de kortere en goedkopere bovenwettelijke uitkering. Het aantal “gouden handdrukken” zal daardoor aanzienlijk afnemen, hoopt de VNG.

Tot zover de media.

Hieruit blijkt dat de ambtenaren en klasse apart zijn.
Voor de “gewone” werknemer geldt bij ontslag een maximale wettelijke uitkering, afhankelijk van het aantal dienstjaren, van vier jaar.
Ambtenaren kunnen echter boven de wettelijke uitkering nog een bovenwettelijke toelage krijgen die zoals blijkt wel 20 jaar kan duren.
Geen wonder dat de “gewone” burger steeds dieper in de buidel moet tasten om dit allemaal te helpen financieren. Want zoals gebruikelijk bij de overheid, zal deze operatie geen geld opleveren maar waarschijnlijk meer geld gaan kosten.
En zeker ook vanwege het feit dat in plaats dat, zoals door diverse regeringen beloofd is, het aantal ambtenaren zou verminderen, het tegendeel juist gebeurd.
Door steeds nieuwe commissies, autoriteiten en andere door de overheid noodzakelijk geachte groepjes te creëren, zal het aantal ambtenaren toenemen.
Geen wonder dat naar het “zuur” het voor de burgers nog maar “zuurder” zal worden.
Het beloofde “zoet” zullen de burgers deze regeringsperiode en naar mijn mening ook de toekomstige perioden niet meer meemaken.

6 REACTIES

 1. Nu, in elk geval komt er nu beweging. Ontslaan wordt simpeler.
  Dat is dan toch maar een begin!
  Nu de kamerleden nog!
  Halveren en wachtgelden aanpakken. Zoiets.
  Het gekke hiervan is: ik hoor het uit allerlei politieke hoeken roepen, maar zodra men in het zadel zit en het paard loopt, hinnikt NIEMAND er meer over.
  Gek he..

 2. De Franse legionairs hebben geloof ik een lijfspreuk als zij de strijd in gaan… "Oh kom zoete dood". zou Balkie dát bedoelen met na het zuur het zoet?

 3. Ambtenaren krijgen ook hogere uitkeringen (als het geen wachtgeld betreft) bij ontslag dan werknemers in bedrijven. Ik ken een ex-gemeenteambtenaar die een paar jaar lang 80% van zijn laatste salaris kreeg (volgens eigen zeggen) en nu die een deeltijd baan elders heeft gevonden alsnog een toeslag krijgt zoals in het artikel beschreven. Ambtenaren lijken inderdaad een speciale klasse. Misschien moeten ze maar meteen adellijke titels krijgen, net als in de middeleeuwen bij ambtenaren. Zo ver ik heb kunnen nagaan is er geen lineair verband tussen merites en duur van uitkeringen. Eerder het omgekeerde. Hoe ombekwamer, hoe beter de rechtspositie.

  Niet onvermeld mag blijven dat ambtenaren gemiddeld ook beter betaald krijgen dan werknemers in bedrijven hoewel ze niks produceren, behalve regeltjes en de rest van de wereld tegenwerken. De toppers in bedrijven verdienen meestal meer, maar de grauwe middenmoot, de luie bureaucraat die werk als een straf ziet is beter af bij de staat. Loop maar eens binnen bij een gemeentekantoor en peil het entousiame voor de ‘klant’.

 4. [3] Ik vind het met dat enthousiasme vaak hard meevallen.
  Als er maar iets te verbieden, bemoeien, controleren en te sanctioneren valt! Dan is er weinig meer van luiheid te zien..

 5. [1] "Nu, in elk geval komt er nu beweging. Ontslaan wordt simpeler"
  Ja, in eerste instantie lijkr dat positief. Of het echter de belastingbetaler minder gaat kosten en minder betutteling oplevert, is nog verre van duidelijk.

 6. Ambtenaren ..?
  Nomenklatura-apparatskis !
  De huidige ambtenaren dezertijd ,zouden
  vroeger.. nomenklatura -of apparatski
  genoemd worden !
  Met dit etatistisch kabinet:
  Het is nu nog even wachten op de eerste speciale staatswinkels voor deze lieden
  ,uiteraard mogen "wij" niet naar binnen

Comments are closed.