Na vorige week het Nederlandse volk voor zeurpieten en negativisten te hebben uitgemaakt, blijkt hij zelf ook een zinloze zeurpiet te zijn.
Leest u maar het volgende artikel uit de media.
Innovatiebeleid moet op de schop!

Het Nederlandse innovatiebeleid is nodig aan innovatie toe. Dat concludeert de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) in een rapport dat vandaag verschijnt.

Veel vernieuwingen komen niet van de grond door obstakels bij de overheid en het bedrijfsleven. Nederland kan zich dat niet permitteren en de overheid moet belastinggeld gebruiken voor innovaties in de zorg, milieu, energie, onderwijs, infrastructuur, veiligheid en water. Het bedrijfsleven zou op haar beurt meer samen moeten werken met externe partners buiten de grenzen van landen, regio’s en bedrijfstakken.

Ook premier Balkenende wees er gisteren op dat ons land veel innovatiever moet worden en meer mensen aan de slag moeten komen. De premier waarschuwde dat ons land zeer alert moet blijven op de voortdurende versterking van onze economie.
“Ons land is weliswaar de “come back kid” van Europa, de arbeidsproductiviteit groeit langzamer dan in andere landen. Om de broodnodige groei te kunnen genereren, moet ons land veel meer energie steken in het aantrekken van kenniswerkers.”

Toen dit kabinet van start ging heeft het 200 miljoen euro belastinggeld ter beschikking gesteld ter ondersteuning van het innovatiebeleid. Balkenende gebruikte toen exact dezelfde redenen, die hij nu weer naar voren brengt.
Het innovatiebeleid blijkt, zoals ik reeds voorspeld had, een volledige mislukking. Dus in plaats van te blijven zeuren over een lagere arbeidsproductiviteit ten opzichte van andere landen, dat Nederland moet blijven innoveren, dat er meer energie gestoken moet worden in het aantrekken van kenniswerkers, kan hij beter toegeven dat de overheid ook op dit punt weer gefaald heeft.

Het schijnt maar niet bij de overheid door te dringen, dat bijvoorbeeld het aantrekken van kenniswerkers gezien de hoge belastingdruk en de alsmaar toenemende regelgeving, ondanks alle subsidies, een zinloze actie is.
Vanwege de hoge belastingdruk en de drukkende regelgeving wordt Nederland als vestigingsland gemeden. Om dezelfde redenen neemt ook het innovatie niveau binnen de in Nederland gevestigde bedrijven en de individuele wil om innovatieve toepassingen te ontdekken af.

Ook een zinsnede uit het rapport: “het bedrijfsleven zou op haar beurt meer samen moeten werken met externe partners”, getuigt niet van realiteitszin van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid.
Als het bedrijfsleven gaat samenwerken met externe partners, dan lopen ze het risico om door commissaris Kroes beschuldigd te worden van kartelvorming.
Dus zoals gewoonlijk zit de politiek zichzelf in de weg.
Dus Balkenende en consorten zouden in plaats van te zeuren iets aan de belastingdruk en regelgeving moeten doen.
En daar blijf ik over zeuren.

6 REACTIES

  1. "Dus zoals gewoonlijk zit de politiek zichzelf in de weg."

    Ik zou zeggen: De knalrooie ideologie (de centrale planeconomie) van de politiek staat de economische ontwikkeling in de weg.

    En dat kunnen de politici nooit van hun leven toegeven, want dan zou de politiek zelf ontslag moeten nemen wegens overtolligheid.

    Dakkenniewaarzijn. Of toch ? 🙂

  2. Is het niet om te huilen dat er vanalles bedacht wordt dat elkaar grotendeel weer tegenwerkt? Een roeiboot met 2 roeiers die in tegengestelde richting roeien, schiet lekker op hoor!
    Hoe zou het zijn ZONDER Den Haag?

  3. [2]" Hoe zou het zijn ZONDER Den Haag?"

    Een paradijs!
    Als tenminste dan de libertarische principes ook worden nagekomen.

  4. Om die "innovatie" nu eens echt van de grond te krijgen, is er toch een innivatieplatform gesticht? Waarin allerlei belangrijke captains of industry zitten?
    Wie was daar ook alweer de voorzitter van?
    Juist, Jan Peter Balkenende!
    Kennelijk faalt dat platform en de hoofdverantwoordelijke Balkenende moet je dan als eerste naar huis sturen.
    Dan wel zonder gouden handdruk.

  5. citaat:Vanwege de hoge belastingdruk en de drukkende regelgeving wordt Nederland als vestigingsland gemeden.

    Vorig jaar (of het jaar daarvoor?)was Nederland nog hoogst populair bij de zg. brievenbus bedrijven vanwege de lage belasting voor bedrijven.
    Het bedrijf van gifschip "de Otopan" was daar een voorbeeld van.

Comments are closed.