Over het algemeen staan boeren, ondernemers, bekend als voorstanders van vrijheid.
Daarom is het zo bevreemdend nu te vernemen dat op het moment dat ze een pietsje grotere vrijheid krijgen kunnen, gaan protesteren.
Als de quota worden verruimd, krijgen ze toch de ruimte om desgewenst meer melk te produceren?
De boerenvrijheid is kennelijk door het decennialange subsidiebeleid van de overheid geheel verdampt; die bestaat niet meer.
Daarvoor zijn er diverse oorzaken. De oorspronkelijke vrijheid om een boerenbedrijf te runnen, is door de overheid systematisch afgebroken. Steeds meer kwamen en komen er allerlei voorschriften, regels en controles.
Als compensatie krijgen de boeren subsidies en prijsbescherming; een vrije markt prijsvorming bestaat daardoor al lang niet meer. De prijzen van landbouwproducten worden zo kunstmatig te hoog gehouden.
Vandaar dat het nu voor de hand ligt te regelen dat de prijs van een liter melk met 10 cent mag worden verhoogd.
Wat let boeren eigenlijk om dat gewoon te doen?
Als bijproduct wordt het voor boeren uit ontwikkelingslanden helemaal onmogelijk gemaakt een bedrijf op te bouwen. Maar die worden dan weer gecompenseerd door ontwikkelingshulp die ook betaald wordt door de belastingbetaler.
Zo heeft de overheid een ingewikkelde toestand veroorzaakt die heel moeilijk terug te draaien is.
Om weer in een gezonde situatie komen, moet de boer weer de vrijheid krijgen om ondernemer te worden. Terug naar een vrije markt zonder overheidsbetutteling.
Als dat nog mogelijk is!
——————————————————-
*) Nos 27 mei Melkveehouders willen hogere prijs
Melkveehouders komen in actie tegen de in hun ogen te lage melkprijs. Uit protest daartegen volgen mogelijk 4000 boeren een oproep van de Dutch Dairymen Board, om de levering van melk aan de zuivelindustrie te staken.
De onvrede wordt vergroot door het plan van de Europese Unie om de melkquota de komende jaren uit te breiden. De boeren zijn bang dat de prijs dan verder naar beneden gaat. Volgens hen krijgen ze nu al ongeveer 10 cent per liter te weinig voor hun melk.
Vandaag demonstreren boeren in Nijkerk. Ook in Duitsland, Frankrijk en Italië demonstreren boeren tegen het EU-plan.
Het grappige is, de boeren verkopen de melk meestal aan een coöperatie. Bijvoorbeeld Campina. Dat schrijft op haar site:
"Melkveehouders zijn samen eigenaar van de onderneming Campina. Ze leveren de melk, ze investeren en ze oefenen zeggenschap uit. De onderneming Campina is gericht op het tot waarde brengen van hun melk."
Kortom, een lage melkprijs geeft hoge winsten voor Campina, waarmee de boer via de andere kant dus weer rendement behaalt.
Waarbij de overheid zich natuurlijk qua boeren slechts met één ding moet bezighouden: de varkensstal die men ‘de politiek’ noemt.
een boer is ondernemer en moet zichzelf redden zonder overheidsteun dan, als hij dat niet kan moet de boer maar postbode of zo worden, of brugwachter of zich omscholen tot sterrenkundige (of de politiek in gaan zoals die Groningse PvdA boer)
[2]
De Boerenpartij van Hendrik Koekoek heeft zich altijd verzet tegen de bemoeizucht van de overheid met het boerenbedrijf.
Helaas voor hen was landbouwbeleid een politiek speerpunt geworden binnen de EEG (Mansholt), en is politiek beleid m.b.t. de landbouw gedwongen opgelegd.
Wel erg gemakkelijk roepen dat een boer dan maar postbode moet worden.
De man heeft ook nog liefde voor en kennis van zijn vak: dat gooi je niet zomaar weg, naast de familiebanden met het boerenerf.
reactie op Beek
Welk een vals sentimenteel gejank. Iedere ondernemer, en ik benadruk ondernemer, loopt het risico onderuit te gaan ondanks kennis en liefde voor zijn vak en/of familiebanden.
En dat met het erf? Boeren zijn allang geen ondernemers meer maar subsidieverslaafden. Zij hebben hun vrijheid maar als te graag opgegeven om uit de grote Europese subsidie-uier te mogen lurken. Als ik failliet ga dan word ik dan maar postbode. Is daar iets mis mee voor een boer? Misplaatste trots misschien? Een vals sentiment? zijn boeren beter dan andere mensen/ondernemers?
[4]
Valse vergelijking, aangezien de gemiddelde onderneer minder instrument voor een politiek is gemaakt, dan de landbouwondernemer, die door Mansholt tot instrument werd gemaakt voor een Europese landbouwpolitiek, in het kader van zijn planeconomie met betrekking tot het ontwikkelen van een volwaardige Europese voedselproductie, die moest kunnen concurreren met overheidsbeschermde boeren uit de VS en Japan b.v.
Voor de boer was daar geen ontkomen aan, en werd een keus een principiele: weiger ik onderdeel te zijn van een beleid en kies ik een ander vak, of blijf ik boeren.
In zo’n situatie vind ik het van stuitende arrogantie getuigen om van de zijlijn makkelijk te roepen dat de boer dan maar postbode moet worden.
De sentimenten die voor die boer spelen zijn allerminst vals, maar echt en plausibel.
"Over het algemeen staan boeren, ondernemers, bekend als voorstanders van vrijheid."
Huh???
Dat zal dan wel hun eigen vrijheid zijn, en niet de mijne!
Die subsiedie-sponzen zijn ondernemers van niks, eens de subsidie wegvalt kunnen ze opdoeken. Wél eisen ze als het hun uitkomt gewoon meer subsidie op, en schuwen daarin middelen als blokkades en dergelijke waardoor ik mijn werk niet kan doen niet. Onder die subsidies versta ik bijvoorbeeld ook tegemoetkomingen bij het voorvallen van normale bedrijfsrisico’s zoals een veeziekte. Ze stellen dan de maatschappij grofweg voor de keus: dokken, of we belemmeren je in je werk.
Zie hierbij ook even naar de blokkade’s van de zuivelfabrieken nu: Een klein deel van de boeren gooit de tent plat, waardoor hun welwillende collega’s hun product niet meer kwijt kunnen, en ze het opbrengstloos mogen laten stromen.
Waren het geen 250 stakers op 10.000 leden, op één der lokaties?
Neuh, marktwerking en ondernemersschap is: Alle staatssteun er onmiddelijk af, evenals importbeperkingen en dergelijke, en vraag en aanbod bepalen de prijs.
En daar komt heus niet meer honger van! (Bedenk je alleen al eens wat die clowns kosten die de subsidiepotjes heen en weer schuiven, in tussenstappen!)
Excuseer m’n typo…
Comments are closed.