Het recente smelten van het ijs in de Poolzee, zoals dat in de vorige Zomer en Herfst werd waargenomen, leidde tot een record her-bevriezing in November volgens het NASA Earth Observatory. Zo ongeveer 108.750 vierkante kilometer werd er per dag gevormd in de laatste 10 dagen van Oktober en begin November – een nieuw record.

Het geweldig snelle smelten, dat vorige Zomer werd waargenomen ,werd algemeen beschouwd als een voorbode van de opwarming van de Aarde, hoewel abnormale windpatronen een rol speelden en daarbij vele factoren, die veranderingen veroorzaken in het ijspatroon, nog zeer slecht door de wetenschappers begrepen worden.

Onderstaand geeft NASA een uitleg over de record ijs-aanwas in die 10-daagse periode in Oktober en November. “Record aanwas van zee-ijs na een record dieptepunt lijkt op het eerste gezicht verrassend, maar is toch niet geheel onverwacht. Hoe meer ijs de Zomer smelting overleeft, des te minder open water is er voor het ijs om aan te groeien. Als echter de Zomer smelting een record dieptepunt bereikt, blijven er daartegenover grote wateroppervlakken over waar het ijs weer in kan aangroeien.
Hoewel de opwarming van de bovenste waterlagen in de Zomer de oorzaak kan zijn, dat de aangroei van het Winterijs in het begin achter blijft, als echter de Herfst voortschrijdt en de sterkte van de zon vermindert, neemt de snelheid van het energieverlies van het oppervlaktewater toe. Dat energieverlies samen met een enorm groot water oppervlak vormen een ideale voorwaarden voor het zee-ijs om zich snel over grote oppervlakken te vormen.”

(Uit: The Daily Green, 12 December 2007, tinyurl.com/2839cb)

Ingezonden door Henk S.
——————–
RED: Voorlopig houd ik het maar op wat Jan Peter zegt: “De aarde wordt warmer en u moet een hoop geld betalen om dat tegen te gaan.”
Ik neem aan dat u het daar toch ook mee eens bent?

5 REACTIES

 1. De klimatofielen zetten nu maar een aantrekkelijke Arabische koningin in (zonder burka) om hun hoax verkoopbaar te houden. De ‘argumenten’ nemen af, dus blijven nog over ‘P.R.’ en ‘verketteren’. Zij kunnen beter tweedehands auto’s verkopen.

  Ik moet de link nog tjekken maar van de winter kon ik met eigen ogen zien (vanuit het vliegtuig) dat de zee tussen Groenland en Canada was dichtgevroren, wat erg indrukwekkend was om te zien. Ik las later dat voor het eerst in vele jaren deze zee bevroren was.

 2. echter is het wel zo dat de zee boven canada, dat de afgelopen eeuwen een onontgonnen vaarroute was vanwege de dichtgevroren zee, de laatste jaren steeds beter toegankelijk wordt.

  omdat deze routes geld op leveren heeft canada zijn vloot uit laten varen om de noordelijke zeeen/ijskappen/gronden te claimen.

  mijn tegenargument geeft echter wel een trend aan, en het artikel niet.

  een interessante tegenstrijdigheid…
  kan iemand hier iets verstandigs over vertellen?

 3. Een zinnige verklaring is denk ik: door de opwarming ontdooit permafrost in Noord-Siberië, wordt afgevoerd door Ob en Yenissej naar de zee waardoor de oppervlaktelaag van de Noordelijke IJszee zoeter wordt. En dus sneller bevriest; zeewater bevriest rond de -4 graden.

  Niet dat we extreem met de opwarming moeten zitten; de ijstijden zijn geologisch gesproken een recent verhaal (Pleistoceen begon 1.8 miljoen jaar geleden, vermoedelijk omdat de vorming van de landbrug tussen N en Z Amerika de uitwisseling tussen de Pacific en de Atlantiasche oceaan stopzette).

  Ik maak me veel ongeruster over de mogelijke terugkeer van de ijstijd. De sneeuw hoeft maar één zomer te blijven liggen (bijvoorbeeld omdat een supervulkaan uitbarst; o.m. de Yellowstone caldera is al overtijd) en het is bingo. Het hoge albedo van sneeuw zal dan beletten dat de zon deze wegdooit.

  Spy-Nose [5] reageerde op deze reactie.

 4. @Germen Roding [4]:
  Heel interessant, waarvoor dank.
  Maar ik kan me helaas niet voorstellen, dat mainstream politici en MS-journalisten zich daadwerkelijk laten bijscholen over de permafrost, de Yellowstone caldera en het hoge albedo van sneeuw.
  Toch moeten de feiten onder de publieke aandacht worden gebracht.

Comments are closed.