De nieuwe grondwet, die bijna zeker geaccepteerd wordt door de gezagsgetrouwe, volgzame Europese burgers, geeft hen al flink wat meer macht.

Dit doordat zij voor volgende wetten de afzonderlijke landen niet meer nodig hebben en zelf op veel terreinen hun beslissingen tot wet kunnen maken.

Nu wordt gewerkt aan het weer minder transparant maken van wat ze in de EU allemaal uitvoeren.*)

Er wordt een nieuwe regeling gemaakt voor het beschikbaar krijgen van EU documenten door pers of burgers. De openbaarheid van bestuur wordt daarin de nek omgedraaid.
De Zweedse journalistenbond noemt dit terecht schandalig **). Maar de EU kennende, zullen de politici toch weer minstens een deel ervan in de wacht slepen. Zij geven ook enkele voorbeelden van het verminderen van de transparantie. ***)

Dit is weer een stap. Belangrijk is dat burgers zich realiseren dat het weer ÉÉN stap is, en dat gegarandeerd over de volgende stappen al wordt nagedacht.
En de Nederlandse burgers wandelen heel gedwee in die fuik.

.—————————————-
*) www.wobsite.be/index.php?pa…
**) www.wobsite.be/uploads/docu…
***) “The draft is building a wall around the administration itself. On several levels the draft deteriorates the existing rules (regulation 1049/01).” And it says:
-Citizens and media shall only be guaranteed access in developments, that concern the legislative proces. Today we have in principle a right to ask for all documents.
-Administration in legal processes like the Vaxholm case are explicitly excluded from access.
-Documents concerning the administration like the Commissiones considerations in competition cases – like for example the objections against the Swedish media support – are explicitly exempted from access.

4 REACTIES

 1. Had laatst alle partijen een mail gestuurd over het statement van Jens-Peter Bonde. Tot nu toe heb ik alleen een antwoord gehad van de SP, maar ze konden in ieder geval veel van zijn kritiek onderschrijven.

  Voor de rest lijkt me dat zelfs politici moeten snappen dat bestuurlijke openheid belangrijk is om het process enigzinds zuiver te houden. Maar dat zal wel net zoiets zijn als het gratis maken van kinderopvang en dan verbaasd zijn dat er veel nieuwe toeloop is… Ik hoop dat ze binnekort per ongeluk voetbal verbieden, dan is er een kleine kans op een opstand onder de domme.

 2. De EU wordt straks een verschrikkelijke dictatuur naar Chinees model.

  Massa executies, gecensureerd internet, etc…

  De komende 2de kamerverkiezingen zullen de allerlaatste zijn.

  Per 1 januari 2009 krijgen we een Europeesche president, een paar jaar later zullen alle nationale regeringen opgeheven worden.

 3. [2] Ja, dat is de koers nu. Ik denk alleen dat ze dit proces langzamer laten verlopen. Het volk moet niet wakker worden en elke stap moet daarom zo onmerkbaar als mogelijk gedaan worden.
  Hoewel ze ook wel grote stappen nemen zoals nu de ratificatie van de nieuwe EU-Grondwet (het verraad van Lissabon). Het volk is nu kennelijk in diepe slaap!

 4. [3] Het zal nog wel veel erger moeten worden voor er werkelijk iets gaat veranderen….en dat zou nog wel eens een behoorlijk lange en erg moeilijke weg kunnen worden…en een weg van vele jaren!!

Comments are closed.