Een vergelijking:
ik zie een groep mensen bevlogen praten over hoe smakelijk je met verse ingredinten een perfecte maaltijd kunt maken om daar met bekenden van te genieten.
Nadat alle tips en benodigdheden uitgewisseld zijn, gaat iedereen naar huis om een boterham met kaas te eten.
Iedereen droomt verder van hoe mooi het allemaal had kunnen zijn maar niemand steekt het fornuis aan om echt te gaan koken. Dit ondanks dat alle spullen klaar staan om te gebruikten maar ze laten gewoon de uiterste houdbaarheidsdatum passeren.
Daarom zal het genot van een goede maaltijd in goed gezelschap voor hen altijd onbereikbaar blijven. Het vervaagt tot een illusie hoe fijn en mooi het had kunnen zijn.
Deze ‘afwacht’-ziekte en uitstel syndroom laat veel positieve energie onbenut. Actie is het sleutelwoord.
Actie zorgt voor de energie en de moed die je nodig hebt om te scheppen. Actie kost fysieke energie maar levert een veelvoud van positieve energie op. Willen op zich, is niet voldoende.
Ik zie dat de cyclus van idee tot evaluatie op de site van vrijdenker stopt bij de implementatie fase. Ofwel de fase waarin ideeën zich vertalen in actie en dus resultaat.
Heel concreet zie ik dat er veel kennis beschikbaar is om het Libertarische gedachtegoed meer draagvlak te geven maar het vertaalt zich niet in de kracht om veranderingen te starten.
Is het niet mogelijk om krachten en energie te bundelen met als doel aan de nieuwe verkiezingen deel te nemen om van binnen in het politieke stelstel verbeteringen aan te brengen?
Net als de laatste poging in 1994 van de Libertarische Partij.
Maar dan nu professioneler en met een charismatische leider.
Kijk eens naar de multi channel aanpak van Ton en de SP. Als zij dat kunnen moet het met de expertise van ons toch ook lukken.
Ik ben er van overtuigd dat je met een goede communicatie 5 of belangrijk meer zetels kunt halen.
En dat als 1e stap naar een kleiner partijen stelsel.
Wie neemt de uitdaging aan om concept verkiezings uitgangspunten te maken?
Ingezonden door Want KJAM
———————————————
RED: Wij nemen aan dat de basis voor een dergelijk programma al beschikbaar is bij de bestaande Nederlandse LP.
Onderzoek dat eens bij:
www.libertarischepartij.nl/
Libertarische Partij p/a Haags Juristen College
Landgoed Marlot, Leidsestraatweg 77A , 2594 BB ‘s-Gravenhage
T 070-4262600 F 070-4262610
vrijh@wanadoo.nl
De Vrijspreker redactie stelt op prijs om op de hoogte gehouden te worden van wat er gebeurt.
"En dat als 1e stap naar een kleiner partijen stelsel."
Dus, nog een partij oprichten om minder partijen te vormen? Is dat niet net
zo iets als, een extra belasting heffen om minder belasting te betalen?
De eerste stap? De lethargische houding van de burger veranderen. We hebben het kennelijk met elkaar nog veel te goed in dit te volle land.
TON? PVV? Zijn dat de "wekkers" die dit land nodig heeft? Of is dat een Libertarische Partij? Stel uzelf de vraag…. Is de tijd rijp voor nóg een partij? De burger heeft volstrekt geen vertrouwen in de politiek. Is het dan tijd voor nog een "beweging"? Ik weet het niet hoor, ik heb er mijn twijfels bij. Het "collectief" denken zit zo in de kaaskoppen geramd, dat zelfstandig denken niet meer in ons opkomt.
Dan de kwestie van "charismatisch" leiderschap. Wie zou zich geroepen voelen? Zijn er binnen de LP voldoende geschoolde maar vooral communicatief sterke mensen?
goed idee ! ik als jonge vrijdenker steun dit initiatief !
Ik vind dit een interessante uitdaging.
Ik denk dat een libertarische partij een heel pragmatisch programma moet opzetten. Er zijn al zoveel nieuwe partijen, en zoveel blaaskaken. Stel een programma op wat praktisch en haalbaar is. Wat dus te implementeren is binnen een paar jaar, en meteen grote voordelen met zich meebrengt. Roepen dat alle uitkeringen NU moeten worden afgeschaft is niet alleen onhaalbaar maar ook onethisch. De overheid hoort haar lopende verplichtingen zoveel mogelijk na te komen, zelfs als je ze op termijn wilt afschaffen.
Natuurlijk wil je niet je idealen uit het oog verliezen. Je beginselen kun je ook in je programma zetten. Maar we zullen ook praktisch moeten zijn. De libertarische ideale samenleving kun je niet in 4 jaar bereiken, zelfs niet met absolute meerderheid. Je zult toch overgangsregelingen enzo moeten treffen.
Tegelijkertijd moeten we een hele duidelijke niche vinden, waarin we ons kunnen profileren ten opzichte van andere partijen. En we moeten de confrontatie aangaan. Niet alleen geeft dat de noodzakelijke mediaaandacht, je bindt ook kiezers met een eerlijke en consistente visie.
Ik kom dan uit bij de volgende punten:
– Europa. De Europese grondwet wordt verworpen, we dragen geen verdere bevoegdheden over aan Europa. Richting de EU eisen we een verregaande hervorming óf een uitzonderingspositie ala Denemarken en het VK.
– De belasting gaat ver omlaag. Misschien zelfs een flattax. Dit wordt ‘betaald’ (een raar woord, alsof de overheid recht heeft op het geld en een belastingverlaging dus geld kost) door verregaande bezuinigingen op allerlei subsidies, door (gefaseerde) afschaffing van huursubsidie en hypotheekrenteaftrek, door minder geld uit te geven aan ontwikkelingshulp en Europa. Kan verder zo snel even niets bedenken maar er zijn vast nog wel een paar grote uitgavenposten te bedenken.
– Uitkeringen zullen gefaseerd worden verlaagd, maar werken naast een uitkering wordt veel makkelijker.
– Betuttelende overheidsmaatregelen worden afgeschaft (rookverbod, gordelplicht, fattax, belastingverpakking, vliegtuigbelasting, ehm, noem de hele waslisjt maar op)
– De auto wordt niet meergebruikt als melkkoe. Accijns moeten de reele kosten van autoverkeer dekken (inclusief, fair is fair, milieubelasting).
– De overheid gaat zich veel minder bemoeien met de economie. Algemeen bindende CAOs worden afgeschaft, het ontslagrecht wordt vermakkelijkt. Het aannemen van nieuw personeel wordt makkelijker en goedkoper.
– De vrijheid van meningsuiting wordt absoluut. Geen voorbehouden meer. Geen verbod op ‘smadelijke godslastering’, etc.
– Het staatsbestel wordt hervormd, zodat er meer directere democratie is, op een lokaler niveau. Provincies en gemeentes krijgen veel meer te zeggen. Burgermeester wordt een expliciet politieke functie met politieke macht, en gekozen.
– Het koningshuis wordt gereduceerd tot een puur symbolische rol, of afgeschaft (het laatste is natuurlijk het beste, maar, vrees ik, ook politieke zelfmoord).
Ik ben vast nog een hele rij dingen vergeten. Maar dit lijkt me een leuk begin voor een half uurtje op zondagmiddag 🙂
Let wel, de punten die ik hier opnoem zijn dus punten die, denk ik, concreet binnen 4 jaar haalbaar zijn.
Het is dus niet bedoeld als beginselprogramma. Niet bedoeld als eindstation.
de gedachte is mooi, het ideaal is mooi, maar… de situatie met ron paul in amerika is een mooi voorbeeld. de media is links, het onderwijs is links, de rechtstaat is links. ik vrees dat het telaat is om via democratische wijze nog echte verandering te brengen. kijk naar pim fortuin, onrechtstreeks is hij vermoord door de gevestigde macht daardat hij geen bescherming kreeg. de enige realistische mogelijkheid op verandering is revolutie, hetgeen helaas met bloedvergiet en geweld gepaard zal gaan. maar daarvoor moeten de mensen eerst zodanig uitgebuit worden door de staat dat de bevolking honger zal krijgen. hetgeen met verloop van tijd zal gebeuren. beste dat je nu kunt doen is in de schutterssport gaan, verzamelaar worden en wanneer de pluris uitbreekt, dan gaan groeperen en proberen de maatschappij te herbouwen tot een liberalistische maatschappij. voor degene die nu gaan denken dat ik een oorlogszuchtig persoon ben, ik ben gewoon realitisch en de realiteit is dat geweld soms noodzakelijk is.
[3] Hypotheekrenteaftrek…. Alleen als de inkomstenbelasting fors verlaagd wordt. Je moet als huiseigenaar wel de boterham kunnen blijven kopen. Ik ben het wel met je eens als je het idiote geldrondpompen wilt aanpakken.
Mijn steun heb je. Misschien kan ik zelfs wat vrijwillerswerk doen.
Ik ben ervan overtuigd dat een goede debater in staat is veel sympathie op te wekken onder de bevolking, aangezien we gewoon gelijk hebbben.
Wie zou dan de kandidaat worden?
[3] Mooi lijstje!
"Het koningshuis wordt gereduceerd tot een puur symbolische rol, of afgeschaft (het laatste is natuurlijk het beste, maar, vrees ik, ook politieke zelfmoord)."
En dat is dus een probleem. Zelfs de SP heeft afschaffing van het koningshuis geschrapt omdat dat electoraal niet opschoot.
Daarnaast speelt een ander probleem. Immers, Bea moet het kabinet beëdigen, Bea kan het kabinet ontslaan, Bea is baasje van de Hoge Raad, kortom, het koningshuis heeft de werkelijke macht.
Dus hoe Bea gaat toestaan dat er een club aan de macht komt die een einde maakt aan haar bevoorrechte positie valt voor mij nog niet in te zien, zelfs al zou het electorale probleem verdwijnen als gevolg van de uitlatingen en handelingen van de beoogde troonopvolgers.
Speerpunten:
-tegen corruptie
-persoonlijke vrijheid
-belastingen omlaag
En dan vaak erop wijzen dat door beslissingen in het verleden in de politiek Nederland corrupt en arm heeft gemaakt.
[6] Daar begon de desbetreffende alinea mee: "De belasting gaat ver omlaag".
[9] "-tegen corruptie"
Dan kun je de PvdA alvast opheffen…
[7] "Wie zou dan de kandidaat worden?"
Waarschijnlijk iemand die dan niet al te veel later weer herdacht zal moeten gaan worden…
[12]
O, dat zal wel mee vallen, als je van te voren zegt dat dat zou kunnen gebeuren.
[6]
Natuurlijk, de inkomstenbelasting moet dan flink omlaag.
Maar ik vind dit wel een belangrijk punt. Zowel principieel als strategisch. Het gaat om eerlijkheid. Het libertarisme is niet alleen een stroming voor rijke mensen, maar voor iedereen.
Je kunt het simpelweg niet verkopen om alleen te pleiten voor forse belastingverlagingen maar niet voor afschaffing van hypotheekrenteaftrek.
Het is zogenaamd een taboeonderwerp. De VVD durft het niet te noemen uit angst kiezers kwijt te raken. Maar ik geloof daar niet in. Uiteindelijk zullen kiezers consequentheid en eerlijkheid ook belonen.
Wat heb je als kiezer tenslotte liever. Een opportunistische partij die toevallig en uit eigen belang pleit voor iets wat voor jou financieel voordelig is, maar die haar standpunten elk moment kan veranderen, of een partij die een consequent programma hanteert dat op lange termijn voor iedereen voordelig is. Lijkt mij een makkelijke keuze.
Niet dat je er met goede argumenten alleen zult komen. Charismatisch leiderschap is een absolute noodzaak.
Ikzelf zou me graag inzetten voor een libertarische partij. Ik zou denk ik een goede strateeg zijn. Maar charismatisch leiderschap behoort niet tot mijn talenten.
Maar wie bezit dat talent wel?
[14] "Ikzelf zou me graag inzetten voor een libertarische partij. Ik zou denk ik een goede strateeg zijn."
Zou je dat kunnen/willen proberen op te bouwen vanuit de bestaande NL – LP?
Daar is al een boel gronwerk verricht en ervaring van vele jaren geleden.
En los daarvan is het heel verstandig dat we nu al zoveel mogelijk draagvlak gaan vormen. Dit door te zorgen dat het libertarisch ideaal voor veel meer mensen bekend wordt, begrepen en dan weer verder uitgedragen.
Dit is misschien niet spectaculair, maar wel echt nodig.
Zonder dat zal zelfs na de meest perfecte revolutie de situatie weer zijn als nu, of erger.
[15]
"Zou je dat kunnen/willen proberen op te bouwen vanuit de bestaande NL – LP?"
In principe zeker wel. Maar ik ken de NL – LP eigenlijk niet. Ik heb geen idee wie daar in zitten, wat voor mensen dat zijn, welke stroming in het libertarisme ze aanhangen, etc.
Ik zou ze dus eerst beter moeten leren kennen, denk ik.
[16] OK, het is misschien nog net op tijd dat je MORGEN, dinsdag, naar de maandelijkse bijeenkomst in Den Haag gaat. 20.00 uur.
Zie op voorpagina AGENDA.
Tevens deskundige economische spreker: Albert Spits.
Laat me eens weten of het gelukt is en of je nog vragen hebt.
[17]
Morgen? Oei! Dat is wel erg kort dag. Heb het bovendien erg druk. Maar wie weet, het klinkt interessant.
Ik kan wel de spreker vinden, en het tijdstip en een routebeschrijving. Maar hoeveel kost het, moet je je inschrijven, en wat is zoal het idee van zo’n bijeenkomst? Alleen een lezing, of ook andere activiteiten?
De bijeenkomst is me dus niet gelukt, helaas. Ik had het echt te druk. Volgende keer beter Hub!
[19] Begrijp ik, en ik heb je mail te laat gezien om er nog een zinvol antwoord op te geven.
Die bijeenkomsten zijn gratis.
Er is lezing + discussie en als daar verder iets uitkomt is dat incidenteel en/of spontaan.
Het is echt nuttig om er minstens een keer naar toe te gaan, en dan zie je vanzelf hoe belangrijk het voor je is.
Op AGENDA kun je zien dat de volgende kans is dinsdag 3 juni.
Comments are closed.