Volgens onze alwetende politici is tabak heel erg slecht voor de gezondheid. Alle reden dus om sigaretten fors te belasten. Nou ja, niet al te fors natuurlijk, anders zouden mensen daadwerkelijk stoppen met roken, en dat is dan weer slecht voor de schatkist. Prioriteit nummer één blijft geld binnen harken, en als een verhaaltje over de schadelijkheid van roken daarbij helpt, dan wordt dat natuurlijk aangegrepen.

En wat doen we vervolgens met (een deel van) dat geld? Dat gaat natuurlijk naar de EU, waar het vervolgens wordt uitgegeven aan subsidies voor……tabaksboeren.

———
STRAATSBURG – Tot afgrijzen van Nederlandse Europarlementariërs heeft het Europees Parlement woensdag ervoor gepleit om de Europese subsidies voor tabaksboeren in vooral Griekenland en Italië nog eens met vier jaar te verlengen tot 2013. Gelukkig voor de Nederlandse parlementsleden heeft het Europarlement daarover geen zeggenschap.
De subsidies zullen dan ook niet worden verlengd, want de Europese Commissie en een meerderheid van de EU-landen wil de subsidies van nu nog jaarlijks 320 miljoen euro uitfaseren per 2009. De tabaksboeren krijgen in de plannen van Brussel tot 2013 nog wel bijna een half miljard euro voor plattelandsontwikkeling.

Nederlandse Europarlementariërs waren geschokt over de stemming van het Parlement. PvdA’er Lily Jacobs noemt het „heel vreemd“ dat de EU enerzijds roken bestrijdt en tegelijk de tabaksteelt subsidieert. Door te roken sterven elk jaar ongeveer 650.000 mensen in Europa eerder dan als ze niet zouden hebben gerookt. Meeroken eist elk jaar 80.000 doden, aldus cijfers van de Europese Commissie.

Ook Jules Maaten van de VVD noemt de stemming van het Europarlement „te bizar voor woorden”. Volgens Kartika Liotard van de SP zijn „dit soort hypocriete maatregelen de reden waarom de EU zou weinig geloofwaardigheid heeft onder de burgers”.
—-

De hypocrisie wordt zelfs door parlementariërs gezien! Nog gekker zijn natuurlijk de eerste twee zinnen van bovenstaand krantenartikeltje.

Het Europees parlement (EP) pleit voor verlenging van subsidies. Maar, gelukkig voor sommige parlementsleden gaan ze daar helemaal niet over. Maak je dan ergens anders druk over, zou je denken. Of bemoei je met zaken waar je wel iets over te zeggen hebt, zo tussen alle verhuizingen van Straatsburg-Brussel en vice versa door zal er vast wel iets nuttigs te doen zijn? Behalve vergaderen over zaken waar je niet over gaat. Natuurlijk zou het beter zijn als al die parlementariërs collectief ontslag zouden nemen, maar dat blijft voorlopig een utopie.

Overigens is de wetenschap rondom roken nogal omstreden aan het raken. Zie bijvoorbeeld de lange lijst studies op Forces: www.forces.org/evidence/evi…

De conclusie is eigenlijk eenvoudig: sigaretten stinken, maar dood ga je er niet aan.

12 REACTIES

 1. "… heeft het Europees Parlement woensdag ervoor gepleit …subsidies voor tabaksboeren … nog eens met vier jaar te verlengen. Gelukkig .. heeft het Europarlement daarover geen zeggenschap."

  Een leuk bewijs dat het Europarlement geen moer te vertellen heeft. En de versterkte macht van dat Parlement gebruikt Balkenende als argument om het verraad van Lissabon te ratificeren.

  Nog los van hoe idioot ze handelen.

 2. een tevreden roker is geen onruststoker en ik vind dat als iemand eerder dood wil(roken is slecht) dat zij/hij dat zelf moet weten verder, we hoeven niet allemaal 85 te worden

 3. Roken en autorijen zijn immers inmiddels de twee veslaafdheden waar de overheid op kan rekenen.

  Maar dan willen de zogenaaaamde libertariers ook nog eens alle soorten drugs en verslavingsmiddelen
  vrij" geven zodat het ook belast kan worden … zonder te weten HOE zij van de overheden af kunnen komen …

 4. [4] Ik ben verslaafd aan de vrouw, niet verder vertellen anders wordt deze door de overheid ook nog eens extra zwaar belast….

 5. [6] Reken maar dat je ooit nog eens telkens eerst je smartcard door het gleufje moet swipen … Zo werkt rekening-rijden immers ook? Of niet sosm?

 6. [7]
  In de VS aka Joenaaitzesteeds weten ze dan direkt de gegevens van de onverlaat in kwestie.

 7. [10] Let’s face it … "privacy" bestaat in feite helemaaaal niet (meer) … en het is steeds meeeer eenvoudig een kwestie van vooral niet opvallen … of de aandachy op je vestigen … Of niet soms?

 8. [11]
  Het is steeds meer een kwestie van zorgen dat je geen ster aangemeten krijgt. Het beroerde is dat je niet weet wanneer je welke kleur ster opgeplakt krijgt en om welke reden; zelfs het navragen wordt onmogelijk gemaakt.

Comments are closed.