Soms vraag je je af of televisiemakers helemaal goed snik zijn.

Van de week schotelde het veelgeprezen geschiedenisprogramma Andere Tijden ons een reportage voor over de Franse meirevolte van ’68. En de manier waarop Andere Tijden dit schoolvoorbeeld van zinloos geweld bejubelde als was het Nieuwe Dageraad, deed mij overgeven.

Ik mag nu niet meer naar Andere Tijden kijken van de dokter.

Het begon allemaal, zoals u weet, met de bezetting van de Sorbonne door opstandige studenten. Waarom deden die opstandige studenten dat? Hier hield Andere Tijden zich een beetje op de vlakte: “omdat ze het niet eens waren met het lesprogramma”. Waarom waren ze het niet eens met het lesprogramma?

Daarover gaf Andere Tijden geen opheldering, daarom zal ik het voor u doen. Die studenten wilden geen onderwijs in de geschiedenis van het Marxisme van ‘bourgeois’ docenten. Die moesten er allemaal uitgeflikkerd worden, en voortaan mochten alleen verklaarde Marxisten nog college geven over het Marxisme. Dat was de bedoeling. Ik weet dat zo zeker omdat het indertijd ook de voornaamste eis was van onze eigenste Maagdendenhuisbezetters. (Als u me niet gelooft, lees er dan de onvolprezen Karel van het Reve maar op na, die zich indertijd als hoogleraar het geschreeuw en gekrijs van die zwakzinnige ingebeelde nitwits heeft moeten laten welgevallen. We mogen nog van geluk spreken dat zij hoofdzakelijk de agogische sector van de universiteit onveilig maakten. Anders hadden ze ook geëist dat colleges over leukemie en schizofrenie voortaan alleen gegeven mochten worden door leukemiepatiënten en lijders aan schizofrenie. Welbeschouwd zijn we nog goed weggekomen.)

Hoe dan ook, Andere Tijden blikte terug op mei ’68 alsof het een soort Praagse Lente was geweest; vol vertedering, weemoed en nostalgie. Een inmiddels bejaarde kunstnijverheidstrut die zich indertijd in Parijs onledig hield met het maken van kladschilderijen, en die deze ‘reuze opwindende tijd’ dus van nabij had meegemaakt, bejubelde in Andere Tijden de ongedwongen sfeer van zang en dans, solidariteit, gelijkheid, kameraadschap, verbroedering tussen studenten en arbeiders, vrije liefde, ongebreidelde creativiteit en hoop op een betere wereld. Kortom, het gedweep was niet van de lucht. Kees Goedkoop resumeerde tot slot dat de meirevolte weliswaar van korte duur was geweest, en met harde hand was neergeslagen, maar dat de wereld daarna voorgoed was veranderd: er was een frisse, liberale, anti-autoritaire wind gaan waaien die nu, ruim 50 jaar later, nog steeds voelbaar was, aldus onze historicus.

Mijn mond viel open. Anti-autoritair? Liberaal? Waar haalt Hans het vandaan? Die bloeddorstige brandstichtende Sorbonne-bezetters lieten er niet de geringste twijfel over bestaan waarom zij indertijd half Parijs kort en klein sloegen op een schaal waaraan de huidige Mocro’s in de banlieu’s niet kunnen tippen! Zelfs de in Andere Tijden getoonde beelden spraken boekdelen, een kind kon het zien: hier was sprake van een ordinaire, en godzijdank mislukte, poging tot een bolsjewistische staatsgreep. Had Goedkoop die beelden soms zelf niet bekeken? Je zou het bijna denken. De hele Sorbonne hing vol met levensgrote portretten van Lenin, Mao, Castro en Che Guevara. Terwijl de kunstnijverheidstrut zich onledig hield met het op grote vervaardigen van Marxistiese zeefdruksels, componeerden revolutionaire muzikanten socialistische strijdliederen die overal door de stad schalden, en thans als achtergrondmuziek dienden voor de terugblik van Andere Tijden: “Nous sommes Maoistes, Leninistes, Guevaristes…”etc.

Anti-autoritair? Liberaal? Een paar zwakzinnige onvolwassen leden van de looney left proberen met grof geweld om in Frankrijk een dictatuur te vestigen naar Cubaans model, en Kees Goedkoop noemt dat liberaal en anti-autoritair? Als het aan Daniël Cohn Bandiet had gelegen dan zou Frankrijk nu worden bestuurd door een Franse editie van een Sovjetrussisch politbureau! (Helaas heeft Cohn Bandiet welbeschouwd nog zijn zin gekregen ook, want heel Europa is thans in de ijzeren greep geraakt van dat Kremlin in Brussel, maar daar hebben we het nou even niet over.)

Terwijl ik met stijgend afgrijzen naar die misleidende propaganda van Andere Tijden zat te kijken, vroeg ik mij in enen het volgende af. Hoe zou Andere Tijden er nu op terugblikken als die 1,6 miljoen Fortuynstemmers indertijd Amsterdam zouden hebben platgebrand uit protest tegen de gevestigde orde? Je hoeft geen helderziende te zijn om zeker te weten dat Andere Tijden woorden tekort zou zijn gekomen om dit staaltje van fascistische barbarij in alle toonaarden te veroordelen. Denk maar niet dat Andere Tijden er dan over gepiekerd zou hebben om een van de relschoppers van 2002 nostalgisch te laten terugblikken op zijn deelname aan de revolte tegen de ‘vastgeroeste structuren’. No way!

En dan te bedenken dat die Fortuynstemmers een veel beter excuus zouden hebben gehad om Amsterdam en Den Haag plat te branden. Hun kandidaat-premier was namelijk uit de weg geruimd, op instigatie van diezelfde vastgeroeste structuren, die niets hadden nagelaten om het volk tot de laatste man tegen professor Pim op te hitsen. Dat is wel effe wat anders dan ‘klachten over de kwaliteit van het door de universiteit aangeboden lesprogramma’.
Of niet soms, Goedkoop? En dat noemt zich historicus.
Ga toch op het dak zitten man, met je tendentieuze kwatsch.

22 REACTIES

 1. [1] Geen tv!!! Maar dan krijg je helemaal een verwrongen beeld van de werkelijkheid…Met het oog op de toekomst zou een staats-tv iets voor je kunnen zijn…als de EU verstandig is zou ze iedereen zo’n tv cadeau moeten doen…natuurlijk maar met één kanaal. 😉

 2. Altijd moeilijk om iemand te complimenteren .
  Maar zoals Pamela gebeurtenissen beschrijft ,en analyseert ,vervolgens het gebeuren
  in de juiste proportie brengt is excellent.

 3. "Ik mag nu niet meer naar Andere Tijden kijken van de dokter. "

  Haha, zo herkenbaar.

  Ik krijg zelf wel eens hartkloppingen als ik naar een journaal kijk.

 4. [4] Mijn vriendin drukt om de haverklap m’n mond dicht als ik zit/lig te kijken naar tv. De tv vind ik persoonlijk het leukst als ie op zwart staat….eigenlijk is het niet meer dan een stukje decoratie voor in huis. Maar goed er zijn van die momenten dan wil ik weer eens voorgelogen en gehersenpoeld worden…dan druk ik hem weer slaafs aan.

 5. [1] Ik heb wel een TV. Alleen staat-ie (vrijwel) nooit aan. Ook heel verfrissend…

  Voor af en toe een goeie speelfilm is-ie wel handig. Maar dan nog moet je oppassen. Vorige week een ‘Romantische speelfilm’ op Film 1. Speelde zich af in Parijs. Maar eens even kijken dan, kijk niet zo vaak ‘romantische’ films, maar het vrouwtje wil ook wel eens wat.

  Openingsshot: zielige moslima op weg naar de moskee. Openingsdialoog was verdediging van de hoofddoek, en hoe graag ze die vrijwillig droeg. Propaganda dus. Braak, en maar weer uitgedaan.

  Niet zo verfrissend, dus…

 6. Grappig is dan weer wel dat op HVV ook vandaag een oproep staat om WEL naar Andere Tijden te kijken, specifiek naar een aflevering die uit de doeken doet hoe PvdA parasiet Herfkens, u weet wel, die haar flatje niet zelf kon betalen, de belastingbetaler al eerder een poot heeft uitgedraaid ten faveure van haar eigen opvattingen: http://www.hetvrijevolk.com

 7. [8]
  Allemachtig, Hartman schrikt al van een speelfilm!
  Denkt gelijk al dat hij ge-indoctrineerd wordt.
  Ja, oppassen Hartman, met die gefantaseerde speelfilms!
  Voor je het weet ga je denken als Bambi!
  Hij zou een goeie censureerder zijn, in dienst van een of ander regime.

 8. Overigens, goed artikel van Hemelrijk.
  Jammer van dat ‘Loose Change’.

 9. [10] "Hij zou een goeie censureerder zijn, in dienst van een of ander regime."

  Wat is jouw ziekelijke obsessie met mijn persoontje? Heb ik ergens gepleit voor het verbieden van dat soort propaganda films? Ik geef hier de libertarische oplossing aan: TV uitzetten. Verder niet.

  Dit is echt de laatste keer dat ik op jou reageer. Als ik me tot jouw niveau zou verlagen door net als jij op de man te spelen in plaats van op de inhoud zou ik nu iets lelijks schrijven.

  Dat doe ik dus maar niet. Ajuus.

 10. [13]
  Er was niet bijzonder veel inhoud te vinden op 8.
  Wel wat hachelijke avonturen in Hartmans’ huiskamer met betrekking tot een televisietoestel.
  Vandaar. Is mijn reactie daarop nog erg inhoudelijk te noemen.
  En nu vernemen wij dat het uitzetten van de t.v. een libertarische actie is.
  Wat een verzetshelden in die huiskamer.

 11. "Hun kandidaat-premier [i.e. van die Fortuynstemmers] was namelijk uit de weg geruimd, op instigatie van diezelfde vastgeroeste structuren, die niets hadden nagelaten om het volk tot de laatste man tegen professor Pim op te hitsen."

  Met de aantekening, dat professor Pim door het volk op handen gedragen werd, maar door een opgehitste nietsnut werd vermoord.

  Laten we ook niet vergeten, dat met die moord een historische z.g. adelijke traditie, die in 1296 was begonnen met de laffe en beestachtige moord op Floris V, werd voortgezet.
  En met dit verschil dat, sinds de gerechtelijke moord op Oldenbarnevelt in 1619, de nep-adel zich bedient van huurmoordenaars of andere gespuis.

  Zoals in het rampjaar 1672 de gebroeders de Witt door de door die nep-adel opgehitste Haagse kannibalen werden gelynched en opgegeten.

 12. [13]R.Hartman. Groot gelijk.
  Het lijkt een spel van de evolutie: ontkenners lijken te zijn gepredestineerd voor het eeuwige geloof. Er is met de beste wil van de wereld geen beweging meer in de functies van het cerebrum te krijgen…

 13. [16]
  Leg uit wat ‘ontkenners’ zijn, wil deze reactie nog enig nut hebben voor het vaststellen van waarheden.

 14. [17] Het antwoord van creationisten op de vraag: Waar komt leven vandaan ?

  "Een logisch inconsistente entiteit heeft op een onbegrijpelijke manier voor een onnavolgbare reden dit leven tevoorschijn getoverd"

  "Nou zoon, als je nog meer vragen hebt voor je vader, dan weet je me te vinden, he? Niet naar die evolutieaanhangers luisteren, want wat die allemaal vertellen, daar valt van alles op af te dingen."

  Voor hen geinteresseerd in logisch consistentie, rationele filosofie, vrijheid, markt anarchie, psychologie:
  nu 4 gratis boeken (ook in audioboek versie)
  http://www.freedomainradio….
  everyday anarchy is een echte aanrader

 15. [18]
  Ach so..
  Ik meende dar hier een echt evolutionair spel werd bedoeld.
  Zo verplaats ik mij al in de ander.
  Maar goed, de vergelijking gaat uiteraard behoorlijk mank. Zeker als Hartman geen inhoud wil zien of schrijft.

 16. Geweldig artikel en laat zien hoe Hans Goedkoop als collectivistische lullo wordt ontdaan van zijn tendentieus geratel.

 17. Even voor Pamela, misschien is dit ook niet het goede artikel om dit in te verwoorden echter het viel me vandaag op dat op het NOS journaal veel werd verteld over voetbal, want dat is nieuws blijkbaar, er werd niet gesproken over de crisis die in spanje is ontstaan door de hoge dieselprijs, geen bevoorading enzo, maar wel was er in het nieuws over dat de Nlanders 80 min per dag achter internet zitten en het meest opmerkelijke daarvan is dat er een Tijdsbestedingsonderzoek naar gedaan wordt, elk jaar, waar zijn we mee bezig hier? ………….. (note: De tijdsbestedingsonderzoekers hebben die 80 minuten geconcludeerd)

 18. Wat een dwaas geëmmer! Wel, ze zal het nog wel ondervinden waarom die mensen ten tijde van de Franse revolutie zo boos waren. Want haar soort leidt de mensheid onvermijdelijk terug naar die rampzalige toestand. Dan zal ze redenen hebben om te jammeren.

Comments are closed.