donderdag, 8 mei 2008
Doorsturen Doorsturen   Printen Printen

Het Zuidpool ijsniveau stijgt tot nieuwe hoogten

Het Zuidelijk Halfrond (de Zuidpool) heeft een nieuw record gevestigd voor de grootste uitbreiding van ijs sinds 1979.

De bedekking van het oppervlak van het Zuidelijk Halfrond is het grootst in de satelliet archieven en verslaat de jaren 1995, 2001, 2005, 2006. Sinds 1979 geldt deze groei voor het gehele Zuidpool ijsgebied.

Terwijl het Zuidpoolschiereiland in de afgelopen jaren warmer werd en ijs daaromheen afnam gedurende de zuidelijke Zomer, werd het binnenland van het Zuidpoolgebied steeds kouder en overal elders werd het ijs meer uitgebreid en bleef het langduriger bestaan, hetgeen de totale toename van de uitgestrektheid van het ijs verklaart.

Volgens NASA GISS gegevens is de Zuidpool Winter (Juni/Juli/Augustus) sinds 1957 met één graad Fahrenheit afgekoeld en het koudste jaar was 2004.
Die Winter was op het Zuidelijk Halfrond een heel erg strenge, waarbij koude en sneeuw records werden veroorzaakt in Australië, Zuid Amerika en Afrika.

In januari verscheen er een verhandeling in Geophysical Research Letters getiteld “Een verdubbeling van de sneeuw toeneming in het westelijke Zuidpoolschiereiland sinds 1850.”
Het artikel is van wetenschappers van het Britse Zuidpool Onderzoek en van het Woestijn Onderzoek Instituut te Reno, Nevada in de U.S.A.

(Bronnen: ICECAP, International Climate and Environmental Change Assessment Project, 12 September 2007, tinyurl.com Geophysical Research Letters, vol.35, 12 January 2008)
————————————————
RED: Zou het dan kouder worden op aarde? Zou het kunnen dat de politici ongelijk hebben?

Ingezonden door Henk S.

 
Waardering: 
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Door , topic: Milieu
Reacties op dit artikel kunnen gevolgd worden op de RSS 2.0 feed.
Reacties
 1. Andre schreef op : 1
  Andre

  "Zou het kunnen dat de politici ongelijk hebben?"

  Jazeker. Totdat ze dood gaan.

 2. Johnny schreef op : 2

  Politici hebben altijd gelijk, want het zijn per definitie integere mensen: als een politicus worstelt met zijn geweten, wint de politicus.

 3. R. Hartman schreef op : 3

  De alarmistische aangevertjes voor de politici zaten toch echt ook bij NASA / GISS: James Hansen et al.

 4. Fred schreef op : 4

  Zoals ook menig gletsjer, met name op het zuidelijk halfrond, maar ook enkele op het noordelijke, weer aangroeien. Ook die feiten worden zorgvuldig genegeerd door de groene maffia en haar handlangers.

 5. Fred schreef op : 5

  De grap van Fokke en Sukke gisteren in het NRC geeft ongeveer aan hoe ons angst door de groene maffia wordt aangepraat:
  Fokke en Sukke maken zich zorgen over het klimaat
  Fokke: "Eerst een cycloon in Birma…"
  Sukke: "…En nou weer een tyfoon in Myanmar!"

 6. Kim schreef op : 6
  Kim Winkelaar

  [4] Zoals Hannibal over de Alpen kon trekken dankzij een toenmalige warme periode: dus geen last van sneeuw en ijs 🙂

 7. Arend schreef op : 7
  Arend

  De verklaring is iets met ozonlaag die non-existent is op delen van de Zuidpool, die de opwarming tijdelijk compenseert. Zegt natuurlijk niets over de antropogeniteit van de opwarming, laat staan of het sowieso een probleem is dat ‘we’ opwarmen.

 8. nachtwaker schreef op : 8

  ZUID :Het Zuidpool ijsniveau stijgt tot nieuwe hoogten (vrijspreker henks)
  NOORD:De Noordpool Zee bevriest weer met enorme snelheid (idem vrijspreker)
  WEST: Recordkou geheel canada winter 07
  OOST: en in het oosten? ..iemand .?

  MilieuTAX :Dat=Van alle kanten genaaid!

 9. jjvandinges schreef op : 9

  Om tactische redenen praat de politiek wereldwijd al weer een hele tijd over ‘klimaatsverandering’ of ‘climate change’. Wat er gebeurt of verandert maakt niet meer uit, de mens krijgt er automatisch de schuld van. Op basis van ‘politiek bewijs’ in plaats van empirisch bewijs. Fiscaal gezien nog een onontgonnen gebied.

  P.S. Die "Anti-SPAM verificatie" accepteert correcte antwoorden niet… hopelijk lukt het bij deze poging wel.

 10. Frisse Frits schreef op : 10

  Vreemd plaatje is dat toch.

 11. Dikke Leo schreef op : 11

  Wat ik al jaren denk, maar niet kan bewijzen is, dat de Aardas dus zeg maar de noordpool zuidpool door alle atoomproeven ed misschien wel 1 graad (of meer) verschoven is, daardoor veranderd er ook het klimaat, vb de zuidelijke landen in europa verbouwen wijn, doen we nu ook in NL. Dat zou kunnen betekenen dat als de aarde 90 graden draait de noord en zuid pool de evenaar worden. Echter het verleden zegt dat de ijstijden dat keren en dat komt weer door de magnetisme. conclussie + / – zullen altijd het evenwicht willen bewaren. De mensheid zal dit willen keren alleen de natuur zal het altijd winnen. Leuk is nog dat zulke theorieen door mensen bedacht worden die de evolutie overleeft hebben…

 12. h.oldeboom schreef op : 12

  Wij zelf kunnen er ook iets aan doen; alleen in Nederland al zijn zo’n 4.000.000 mensen lid van milieuorganisties (Natuurmonumenten, Greenpeace, WNF ,etc). dat is 25% van de bevolking. Hooguit 1,5% daarentegen is lid van een politieke partij; voelt U nu waar de schoen wringt? Spoor elke bekende, vriend(in), familielid etc. etc aam hun lidmaatschap van die milieuclub’s op te zeggen. Temeer daar de leiding ervan in eco-extremistische handen is!