Economische vrijheid leidt tot meer welvaart:

de Britse vermogensbeheerder Barclays Wealth maakte woensdag bekend dat ruim een kwart van de inwoners van Hong Kong zich dollarmiljonair mag noemen.Niet verbazingwekkend, want de overheid heft slechts 10% inkomstenbelasting en heeft daarmee te weinig budget om een groot (dus vrijheidbeperkend) ambtenarenapparaat op de been te zetten.
Reden waarom Hong Kong al jaren op de eerste plaats staat van landen waar de meeste vrijheid geldt (link: www.heritage.org/research/f…).

Op de tweede plaats in deze lijst staat de ministaat Singapore. Toevallig of niet: Singapore wordt in het onderzoek van Barclays Wealth genoemd als het land waar na Hong Kong de grootste miljonairdichtheid gemeten wordt, al is daar “slechts” 23,3% van de bevolking goed voor de 1 met 6 nullen.

Leidt de afwezigheid van een nadrukkelijke overheid dan niet tot grote sociale problemen?
Nee: vrijwillige werkloosheid komt in beide landjes amper voor en beide steden worden volgens Wikipedia in n adem genoemd als “zeer veilige stad”.
(Link: en.wikipedia.org/wiki/Organ…).

In Singapore publiceerde de Strait Times op 26 februari jongstleden zelfs de volgende resultaten van een onderzoek: “Singapore is so safe some don’t even lock up”.

www.nu.nl/news/1556243/30/K…
———————————-
Ingezonden door Aardvark

13 REACTIES

 1. In België zijn er 458.000 gezinnen dollarmiljonair. Op 4.439.652 gezinnen (cijfer 2005) is dat dus 10.3%.

  "Made in Hongkong" wordt echter nog steeds schertsend gebruikt voor rommel die in lageloonlanden gemaakt wordt…

 2. In Zimbabwe is zo ongeveer de hele bevolking miljonair en zeer vele miljardair. In dollar, wel Zimbabse dollars. Het laatste cijfer dat ik over NL tegenkwam was 1,6%, misschien was het maar 0,6%. Zo zie je goed dat socialisme uitstekend (en uitsluitend) in staat is om armoede te herverdelen.
  http://www.nu.nl/news/15537

 3. [3] Laat die 1,6% maar zitten. Het cijfer klopt maar betreft aandeel NL afkomstigen onder US miljonairs.

 4. [1] Da’s interessant. Waar heb je die cijfers vandaan?
  Ik vraag me wel af of ze vergelijkbaar zijn.
  Want "In België zijn er 458.000 gezinnen dollarmiljonair." is m.i toch echt wat anders als "10,3 van de Belgen is dollarmiljonair" en laat de titel van dit stuk nu net geweest zijn "kwart van de Hong Kongers (en dus niet "kwart van de Hong Kongse gezinnen") is miljonair.

 5. [5] ja, dat is wat verwarrend. Ik las in een ander verslag van Barclays ook gezinnen. Ik denk dat dit laatste gemeten is, wat dat betreft een eerlijke vergelijking met belgie.

 6. "Singapore is so safe some don’t even lock up".
  Bedoelen ze dat als ze weggaan de deur niet op slot doen? Als ik thuis ben staat bij mij namelijk ook niets op slot en ook als ik in bed lig, draai ik mijn voordeur niet op het nachtslot. Niet bepaald een zinnetje om welke conclusie dan ook uit te trekken.
  Idem dito Hong Kong dat in de wereld wel een heel bijzondere positie inneemt als een economische vrijplaats voor China en dus niet zomaar vergeleken kan worden met Belgie of Nederland. Misschien Singapore wel, maar ook dan zegt het aantal miljonairs niets. Hoeveel mensen leven er in Singapore onder het bestaansminimum? Geen of ook een kwart?

 7. [7] Nog een kleine toevoeging: Hong Kong is sinds de overdracht aan China en sinds het een economische vrijplaats is, misschien beter te vergelijken met Nederlandse gemeenten als Castricum en Wassenaar. Het is ook niet verwonderlijk dat in die gemeenten meer dan een kwart miljonair is, rijken zoeken elkaar namelijk graag op.

 8. [5] Het gaat in beide gevallen over gezinnen, niet over individuen. De titel van dit stukje moet eigenlijk zijn "kwart van Hongkongse gezinnen is miljonair".
  Meervrijheid schreef er ook een stukje over en die hadden het over gezinnen. Bron van al die cijfers is het Barclays Wealth Report. Overigens een Pokko bank die zich uitslooft om aan te tonen hoe ecologisch ze het allemaal voor hebben met de wereld.
  Maja, da’s misschien alleen maar marketing.

 9. 10% belasting? En de rest mag je gewoon zelf bepalen? Een natte droom … Maar gelukkig hebben wij JP met z’n geweldige collectiviteitsheorie. * Schrikt wakker *

 10. [9] Dank voor de reactie. Heb je ook een link naar het report?
  Overigens zijn banken gelukkig slechts "maatschappelijk verantwoord" in naam en doen ze in de regel niet mee aan die quatsch, al is de specifieke situatie van Barclays me niet bekend.

 11. [9] Overigens, pas als ik het report gelezen heb kan ik echt kritiek geven natuurlijk maar mijn initiele reactie is wel:

  Goh 25 mln frank, so what?
  Nou goed, voor de helft kan je hetzij een mooi appartement in het centrum van Antwerpen, dan wel een (niet te groot) villatje ergens landelijk kopen en dan heb je nog 12 mln over. Als je -zonder huur- van 100.000 per maand (ofte: 1,2 mln per jaar) rondkomt, heb je dus nog geld voor 10 jaar of als je een rendement van 10% na belasting en inflatie weet te halen op je beleggingen, dan kan je er dus echt van rentenieren. Dus OK, een Belgisch gezin met USD 1 miljoen kan je rijk noemen, maar in HK, met zijn hoge vastgoedprijzen, heb je voor je miljoen USD amper een studiootje of hoogstens een appartement met 1 slaapkamer. Oftewel: een Hong Kongs gezin met 1 mln is een stel arme luizen.
  Dus wat mij betreft is dat rapport een maatstaf voor niets. Misschien wel voor Barclays, want het enige wat voor hen telt is: waar zitten de klanten met nominaal zo veel mogelijk vermogen dat we kunnen beheren en waarover we dan onze 1% commissie kunnen berekenen. Dus zo bekeken is het een interessant stuk voor hen. Maar wij schieten er vanuit Libertarisch oogpunt niets mee op.
  Interessanter zou zijn om te weten hoeveel een Hong Kongs gezin nodig zou hebben om een zelfde levensstijl te bereiken als een Belgisch/Antwerps gezin met 1 miljoen dollar (bv. 2,5 mln) en dan te kijken welk percentage dat bedrag heeft (bv. 12%). Misschien blijkt dan dat het aantal welgestelden (in koopkracht) daar nog steeds de 10,3% van Belgie overtreft, maar misschien ook niet. Wie weet? Enig idee hoe we daar ooit zouden kunnen achterkomen?
  Ben trouwens in Belgie ook benieuwd naar het verschil tussen Vlaanderen en Wallonie.
  Ik denk dat -ondanks de jaarlijkse miljardentransferts- de verschillen nog steeds enorm zijn. Het zou me niet verbazen mocht Vlaanderen rond de 20% scoren. Dan wordt het verschil met HK ineens wel heel klein.

Comments are closed.