RED: Steeds maar blijven politici en ambtenaren benadrukken dat er verschillende soorten mensen zijn. Waarom willen ze die verschillen toch in stand houden of versterken? Dat doen ze door maar vaak te stellen dat er allochtonen en autochtonen zijn.


DEN HAAG – Voorzitter Erik van den Emster van de Raad voor de Rechtspraak wil meer allochtone rechters.

Dat zegt hij in het jaarverslag van zijn organisatie over 2007.

“Ik hoop dat steeds meer mensen met een andere culturele achtergrond tot de opleiding zullen worden toegelaten”, schrijft Van den Emster. Maar dat streven blijkt moeilijk te realiseren, constateert hij ook. “We proberen ons netwerk uit te breiden, leggen contacten met verenigingen van verschillende etnische achtergronden en bezoeken middelbare scholen”, weet de voorzitter van de Raad. “De selectiecommissies hebben een gemengde culturele achtergrond, zodat meer groepen zich welkom kunnen voelen. We zullen echter nooit bereiken dat de rechtspraak een exacte afspiegeling vormt van de samenleving. Maar ik streef wel naar een zo breed mogelijk herkenbare rechtspraak.” ANP

Ik hoop dat dit soort gezeur meer en meer achterwege blijft, de ‘ culturele achtergrond ‘ moet het NL paspoort zijn en voldoende studie resultaat. Voorts moet de rechter in spe geen heilige boeken onderschrijven dan wel zich er door laten beïnvloeden ( zoals een bijbel of een koran, dit even als voorbeeld) maar alleen de wet handhaven.
Er wordt weer eens heel ingewikkeld gedaan.
Of een rechter een Friese, Eskimo of Zuid Chinese dan wel Russische achtergrond heeft, doet niet ter zake, we zoeken rechters geen ook of speciale allochtone rechters.

6 REACTIES

  1. Je kan met al dat ‘diversiteits’ gezeur onderhand spreken van Apartheids-beleid. Staatsbeleid op etnische grondslag, met een kleine minderheid als begunstigde partij. Het is kennelijk belangrijker dat een rechter bruin of zwart is (waar blijven de Chinezen?) dan dat die andere kwaliteiten bezit. Ik denk dat de NL rechtspraak grotere ‘problemen’ kent. Ik noem er 2: belangenverstrengeling vanwege deeltijd rechters die daarnaast advocaat zijn, maar dat mag je eigenlijk niet weten om ‘privacy’ redenen. Rechters zijn voor het leven benoemd, iets dat in mijn ogen zeer onwenselijk is. Laat een rechter maar elke 4 jaar bewijzen dat hij waardig is om diens functie te bekleden. En dan noem ik nauwelijks de rechters die prive-vetes met journalisten uitvechten met geld uit een geheim staats potje geld, speciaal voor dit doel.

  2. stukje schreef ik, rechters moeten door burgers worden gekozen zoals in de VS,nu maken ze het onder elkaar uit.

  3. Politieke rechtspraak ? Dat nooit ! Het huidige systeem is nog het minst slechte dat denkbaar is. Maar het begint al wel behoorlijk te wankelen.

  4. tja, ik kan me nog goed herinneren dat hier in belgie een paar jaar geleden een rechter werd geschorst omdat hij sm deed met zijn vrouw(de vrouw was degene dat het wou). en nu willen ze dat een volk die het normaal vinden dat vrouwen "echt" mishandeld worden, dat eerwraak normaal vinden, dat die rechter worden. de hypocrytie van links grenst niet aan het ongeloofelijke, het gaat er gewoon voorbij.

  5. [3] Het huidige systeem is toch allang een verlengstuk van de politiek? Of lijkt dat maar zo… Hoe gaat het systeem bijvoorbeeld om met ‘collega’s’ die een scheve schaats hebben gereden? Bijvoorbeeld hunt vrouw aftuigen; zonder noodzaak met zwaailichten over de snelweg racen; een PC vol kinderporno? Of deze meneer http://www.telegraaf.nl/bin

Comments are closed.