In de NRC van zaterdag staat het trieste verhaal van de eerwraak /moord op Zeynep Boral (24), rechtenstudente die werd uitgehuwelijkt aan een neef uit een landelijk Turks gebied.

Ze kregen ruzie zij wilde van hem af. Hij kocht een pistool schoot haar en zichzelf dood.Zeynep zag het aankomen, werd bedreigd. Niemand deed iets en nu is het ineens een gewone moord.
Enfin, lees het artikel en wordt net zoals ik boos.
Wel een tekenaar het gevang in slepen voor een paar onnozele prentjes maar dit soort zaken zo maar even afdoen.

Kan het leger de macht niet overnemen in NL net zoals in Thailand (voor een jaar even), zaken op orde stellen echte boeven echt vangen en wel schoon schip maken!?

Mea Culpa voor mijn foute idee even, sorry.
Ik herpak mezelf maar vind wel dat Hirsch Ballin snel moet worden vervangen door een wel competente minister.

Ingezonden door Anno
—-
RED: Vervangen door een wel competente minister kan geen kwaad. Maar het vervangen van de poppetjes zal niet veel uithalen. Kijk maar naar de resultaten van veel voorgaande kabinetten in de verschillende samenstellingen.
Nodig is het systeem veranderen.
Zaken waarmee de regering zich mag bemoeien drastisch beperken en meer (alleen) laten zorgen voor de bescherming van de burgers

17 REACTIES

 1. Het is toch ook een gewone moord. Je kunt bij eerwraak wat doen in de straf en compensatie, en het zo laten meewegen. Maar wie moet je hier straffen? De dader heeft zichzelf al van kant gemaakt. Al met al een trieste zaak, van een triestig cultureel fenomeen.

  De overheid heeft hier part noch deel. En je opmerking over het leger en de minister van Justitie vind ik naast dommig nogal over-the-top. Ik snap dat je je inleeft in het gebeurde. Maar op deze punten praat je onzin Anno.

 2. Ik heb deze geschiedenis niet zelf gevolgd, maar wat ik uit dit artikeltje begrijp is dit helemaal geen "eerwraak".
  "Eerwraak" zou volgens mij zijn als nu de vader of de broer of de oom van de vermoorde vrouw wraak ging nemen op een of ander familielid van de moordenaar.

  Dit lijkt me gewoon "moord" en als je de krant leest, komen dit soort moorden helaas nog al eens voor. Heeft ook niet met een bepaalde cultuur te maken.

 3. quote:

  "Enfin, lees het artikel en wordt net zoals ik boos."

  Anno, waarom heb je geen link naar het NRC artikel? Dat was dus wel zo handig geweest en voorkomt dat iedereen het zelf maar moet uitzoeken.

  Anyway, voor de rest van de lezers:

  http://www.nrc.nl/binnenlan

 4. Citaat:Ik herpak mezelf maar vind wel dat Hirsch Ballin snel moet worden vervangen door een wel competente minister.

  Wat denk je daarmee te bereiken?
  Het gaat in deze niet om de poppetjes maar om het beleid.

  Vervangen komt er zoiets van "hetzelfde"

  Verder, eerwraak vind ik ook gewone moord. Lafhartig en laag.
  Uithuwelijken zonder toestemming van de betrokkene vind ik mensenhandel, daar moet een straf op komen.

  Het betreft waarschijnlijk ook alleen mannen met een minderwaardigheids komplex die niet op normale manier een vrouw het hof kunnen maken.

  Giteren in 2 vandaag reportage over India, ook zo’n zielig geval wat een meisje van 12 jaar had gekocht voor omgerekend 100 euro

 5. @Arno
  Wat is er fout aan het idee dat het leger wordt ingezet om de augiasstal Nederland te reinigen? Waarom dat mea culpa?
  Wees eens een flinke jongen en zeg ronduit dat het ingrijpen van het leger hard nodig is. Maar of het veel zal helpen dat Nederlandse leger van watjes en dubbele paspoorten?

 6. [5] Het is een foute gedachte omdat e.a een niet democratische gang van zaken zou zijn, maar soms .”jeuken mijn gedachten’ en in Thailand zag ik hoe goed het daar uitwerkte , bij ons zouden ze moord en brand schreeuwen , de wereld zou te klein zijn ……
  Beroeps werkelozen verplicht aan het werk , beroepsmisdadigers in werkkampen, en een generaal die zegt hoe het moet, parlement naar huis (ze doen toch niets) even pas op de plaats, maar goed het is zoals ik al schreef een verkeerde gedachte, hoe kan ik nu last hebben van dit soort foute bevliegingen, soms deug ik niet, gelukkig weet ik dat zelf, ken u zelve, als ik daar niet van doordrongen was………..
  Die moord was een eerwraak/jaloezie mooord, ik las wat er stond en kan niet anders vinden.

 7. VANMIDDAG IN DE NRC:
  Den Haag, 25 mei. Het Openbaar Ministerie (OM) kijkt opnieuw naar een schietpartij op het station in Alkmaar waarbij een man van Turkse komaf vorig jaar zijn 24-jarige ex-vrouw doodschoot.
  Cruciale vraag in de moordzaak is of het eerwraak betrof. De dader schoot zichzelf direct na de moord door het hoofd.
  Minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie zei dat het OM inmiddels een begin heeft gemaakt met het nieuwe onderzoek. Hij kon tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer nog niet aangeven wanneer het wordt afgerond.

  Nou en???
  Wat gaat er gebeuren als het eerwraak is?
  En wat als het het niet is?
  Krijgt de dode dader dan een andere straf?

 8. [6] "beroepsmisdadigers in werkkampen" en "parlement naar huis". Hmmm…
  Wat klopt hier niet? Waarom de ene groep beroepscriminelen wel in werkkampen en de andere niet?

  [8] "Krijgt de dode dader dan een andere straf?"
  Ja. Geen 72 maagden en zo. Maar inderdaad is er al een duidelijk afglijden van de moraal waar te nemen als het misdaden zijn op basis van een ‘geloof’.

  In Duitsland is al een moslim vrijgesproken van mishandeling van zijn vrouw omdat hij dat mocht volgens de sharia. In NL is besnijdenis bij babies inmiddels cultureel ingebed en derhalve niet strafbaar, terwijl het volgens alle geldende definities zware mishandeling met lichamelijk letsel is.

  Allemaal met dank aan Herbert Marcuse en de Grefo’s.

 9. [9]
  Het is juist de christelijke basis geweest die eerwraak op grond van Nieuwtestamentische uitspraken, uit de christelijke westerse wereld heeft doen verdwijnen.

 10. [1]
  In een libertarische samenleving zal helemaal niet opgetreden kunnen worden tegen eerwraak, of moord in het algemeen. Immers de moordenaars pakken betekent inbreuk maken op hun onvervreemdbare rechten; de rechten van het slachtoffer doen niet meer ter zake, immers het slachtoffer is dood.

  Waarbij wel vastgesteld moet worden dat de bescherming door de overheid, getuige de trieste en doodgezwegen moord op Zeyneb, afwezig is.

 11. [11] "Immers de moordenaars pakken betekent inbreuk maken op hun onvervreemdbare rechten;"

  Ehm nee. Misschien moet u nog eens zoiets als Rothbard’s Ethics of Liberty lezen. Of zuigt u het citaat bslechts uit uw duim? Zo ver ik kan zien slaat het nl. nergens op en volgt het niet uit het libertarisme. Verklaar u nader.

 12. [10] Dat moet je dan maar eens aan de Balkenbende duidelijk proberen te maken…

 13. Eerwraak doe je niet alleen, dat doe je in samnespraak met de rest van de familie. Kortom, als er sprake is van eerwraak dan heb je het over medeplichtigheid, en dus strafbaarheid van de betrokken familieleden.

  Of het een gewone moord is of eerwraak, is dus wel degelijk van belang.

 14. [14] Je hebt helemaal gelijk, maar die consequentie is 180% de andere kant op van wat de iNazi’s graag willen. Dus waar de tendens is dat we al blij mogen zijn als eerwraak als moord bestraft wordt in plaats van verontschuldigd is jouw benadering helemaal onrealistisch. Maar dus wel correct!

  M.i. is dit overigens wel een gevalletje eerwraak. De dame in kwestie was uitgehuwelijkt en dus ‘eigendom’ van haar ongewenste en haar mishandelende partner. Het zich onafhankelijk van hem verklaren door de vrouw was natuurlijk een islamitische doodzonde.

 15. Tegenwoordig geven ze nu de jeugd opdracht omdat hun minder straf sullen krijgen dan de vader of de ooms.

Comments are closed.