Rose Blumkin werd geboren in Rusland in 1893, vluchtte naar Amerika in 1906 en opende in 1937, op 44-jarige leeftijd, een meubelwinkel in Omaha, Nebraska met $ 500 die zij leende van haar broer.
Haar winkel, de Nebraska Furniture Market, bereikte in 1983 een omzet van 88,6 miljoen dollar en zette om $443 per vierkante voet.

In dat jaar verkocht zij 90 procent van haar zaak aan Warren Buffett voor de som van 60 miljoen dollar en bezegelde de transactie met een vingerafdruk, want zij bleef haar hele leven analfabeet.

Zij bleef als werkneemster verbonden aan de zaak, maar startte zes later, op 95-jarige leeftijd , een nieuwe zaak precies tegenover de ingang van de Nebraska Furnitire Market. Binnen drie maanden had zij $ 256,000 omgezet, nog voor de officiele opening van de zaak acher de rug was.

Twee dagen nadat zij haar 98-ste verjaardag vierde, wandelde Warren Buffett haar zaak binnen en en bood haar een vijfpondsdoos chocolade aan samen met een bos bloemen. Dit werd de prelude tot een nieuwe overname ten bedrage van 4,94 miljoen dollar.

Haar grootste bijdrage aan het kapitalisme is dat zij de pensioengerechtigde leeftijd optrok tot 104, want dat is de leeftijd waarop zij, kort voor haar overlijden, stopte met werken.

Rose Blumkin was een natuurtalent. Zij ontving een honorair doctoraat in de rechten van de UnIversteit van de Creighton Univeristy in Omaha en eveneens een honorair doctoraat in commericial science van de New York University.

Personen die bij haar stage liepen, verwierven alle kennis die nodig is om een bedrijf te voeren en weten meer dan de alumni van welke hogeschool of Universiteit dan ook.

Ik wens de wereld veel Rose Blumkins toe en hef ter gelegenheid van de Dag van het Kapitalisme die weer nadert, het glas op deze Moeder van het Kapitalisme.

Hugo van Reijen

1) Bron: “The Warren Buffett secrets from the Berkshire Jathway managers” van de hand van Robert P. Miles ( John Wiley @Sons)

7 REACTIES

  1. Warren Buffett laat anderen het werk doen, wat een stoute man -:)

  2. Hoe komt het toch dat dit soort mensen nooit in Nederland lijken voor te komen? Worden ze doodgezwegen of bestaan ze gewoon niet?

  3. [2] In nederland ben je loslopend wild als je als ondernemer je boterham wilt verdienen. De blauwe enveloppen maffia en de complete gekte rond wet- en regelgeving zorgt er voor dat de meeste mensen na pakweg twee jaar het voor gezien houden. Je wilt ondernemen, en niet werken voor uitzuigers.

  4. [3] Maar dat heet gewoon "natuurlijke selectie". In NL ligt de lat hoger zodat alleen de besten en de sterksten hier overleven, zakelijk gezien. Want de zogenaamde zwakeren komen voor de rest van hun leven aan de tiet te hangen van moedertje staat. En daar betalen jij en ik belasting voor. Vroeger kon je in NL gewoon een toko openen en waren regels simpele dingen…..tegenwoordig moet je een universitaire opleiding hebben afgerond om te begrijpen aan welke absurde regels je moet voldoen….of beter gezegd; om te begrijpen welke bloedzuigers geld van je krijgen. Je kan natuurlijk je ook van de domme houden en roepen; ik niet begrijpe, ik nie versjtaan…..Misschien krijg je dan ook nog een beetje soepsiedie….

  5. [2] Ik ken er wel een paar hoor, maar ze blijven liever anoniem en terrecht. Hoe meer mensen ervan weten hoe eerder ze "gepakt" worden.

  6. [4] "Ja maar" zei ik tegen de belastingdief "Ik heb nog geen inkomen". U heeft toch een BV sprak de dief. "Ja" antwoordde ik bedremmeld. "Dan heeft u dus het inkomen van een directeur en dat hebben wij voor u op 3350 eurios vastgesteld". "Ja, maar ik heb nog geen omzet en kan nog geen inkomstenbelasting betalen". herhaalde ik in ademnood. "U heeft vast wel iemand die dat voor u kan doen"
    Van pure wanhoop ben ik maar weer als loonslaaf aan de gang gegaan. Ik kreeg begin dit jaar de eindafrekening van de dieven. Uiteraard met de daarbij behorende dreigbrief dat als ik niet op tijd zou betalen er een deurwaarder en zo voort en zo voort en zo voort….
    En dan vraagt een staatsecretaris van EZ (!) zich af waarom er zo weinig hoog opgeleide ondernemers zijn. HAHAHHAHAHAHAHA

Comments are closed.