Het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis,
één van de zeldzame particuliere ziekenhuizen
in Nederland, heeft het boekjaar afgesloten met
6,5 miljoen euro winst.
In oktober 2006 was het ziekenhuis zo goed als
afgeschreven. 10 miljoen belastingschuld, een
bureaucratisch management en weglopend
personeel.
Aysel Erbudak en haar partner Jan Schram
namen de bijna failliete boedel over en
bewijzen dat privatisering van de zorg de
toekomst is.

In 2006 werd een verlies geleden van 4,6 miljoen euro maar via investeringsmaatschappij Meromi worden nu zwarte cijfers geschreven.
Aysel Erbudak en Jan Schram zitten achter investeringsmaatschappij Meromi Holding BV; een naam samengesteld uit de voornamen van haar drie kinderen: Merdan, Rowena en Michael. En daarmee: eigenaar, directeur én voorzitter van de raad van bestuur van het Slotervaart Ziekenhuis nieuwe stijl. Het ziekenhuis is van haar en van haar vriend en zakenpartner Jan Schram, ‘grootgrondbezitter’ van industrieterreinen en eigenaar van biotechbedrijven, multimiljonair en medeaandeelhouder van Meromi.

Meromi heeft het Slotervaart overgenomen met alle lusten en lasten, met circa 26 miljoen euro risicodragend kapitaal. Op die manier kon het dreigende faillissement van het noodlijdende hospitaal nipt worden afgewend.

Eerste maatregel: vrijwel het gehele management eruit! Besparing: 2 à 3 miljoen per jaar. Ander voordeel: “Snellere besluitvorming en grotere slagvaardigheid.” Aysel Erbudak leidt het ziekenhuis goeddeels in haar eentje, tot verbijstering van haar opponenten in de ziekenhuiswereld die, tot voor enkele maanden minzaam lachend, meenden dat ‘dat mens het geen half jaar zou volhouden’.
Verder haalde het bestuur de budgetverantwoordelijkheid weg bij de afdelingen waardoor er flink gesneden kon worden in het aantal externe adviseurs. Er kwam een akkoord met de zorgverzekeraars over slepende financiele conflicten en er werd een geschil met het OLVG en Jan van Goyen opgelost.

Het ziekteverzuim onder het personeel is gedaald van 6,1 naar 4,7 % en voor patienten is de toegangstijd verkort tot maximaal twee weken. De 6,5 miljoen euro winst van het ziekenhuis is toegevoegd aan de reserves.

Aysel Erdubak (1968, Damal – Turkije) over haar voorgangers: ‘dit pand is door de jaren heen doelbewust leeg getrokken. Vijfentwintig jaar lang. Door zittende directies, raden van bestuur en bouwbedrijven. Over de ruggen van patiënten en personeel. Om er zélf beter van te worden. Structureel was er een tekort van ¤ 4,5 miljoen per jaar. Dat was niet nodig geweest. Natuurlijk hadden die geldproblemen allang opgelost kunnen zijn. Maar het gebeurde niet.’

Inmiddels is Aysel achtereenvolgens oprichter en directeur van onder meer een aantal callcenters, eigenaar-directeur van een gloednieuw, nog in aanbouw zijnde ziekenhuis met twee torens aan de Egeïsche Zee, het Altinoluk Health Center, gelegen tussen de rotsen op Turks-Grieks grondgebied, en een vakantiepark in Turkije.

En in Nederland zal het hoogstwaarschijnlijk niet bij het Slotervaartziekenhuis blijven…

17 REACTIES

 1. Wat een geweldig verhaal! Een goed voorbeeld van privatisering.
  Ik vraag me af hoe zij nu onder de geldverslindende betutteling van overheidsvoorschriften en controles uit komen?

 2. Nu zitten de MSM met een dillema.
  Moeten ze nu uitpakken met een positief verhaal over een succesvolle allochtoon of toch maar niet omdat dit tevens de superioriteit van het toch o,zo verfoeielijke kapitalisme boven ons collectivistisch bestel zou belichten ?

 3. [2]
  Radio 1 heeft al een paar maanden geleden een reportage uitgezonden over dit ziekenhuis, waarbij niet zo kinderachtig werd gedaan als hierboven wordt gesuggereerd.

 4. Het bewijs is geleverd. Het kan en het moet. Dit is de toekomst. Wat een genot om te lezen.

 5. Prachtig om te lezen, dit doet me echt goed. Helaas zit Scrutinizer helemaal juist. Verwacht dit bericht niet in grote letters op de Telegraaf.

  Wellich dat Elsevier hier iets mee doet, maar dit is natuurlijk dramatisch nieuws voor alle staatliefhebbers.

 6. dit toont heel mooi het probleem met instellingen die door de staat worden beheerd. de verantwoordelijken hoeven nooit verantwoording af te leggen want ze zijn meestal politiek benoemt en de belastingbetaler betaalt toch.

 7. Mooi en inspirerend! Bijzonder ook dat een particuliere instelling zo kan floreren binnen zo’n bureaucratische wereld. Had ik stiekem niet verwacht…

  On a personal note: M’n moeder werkt al zo’n 25 jaar in de zorg. Ze is (dus) altijd links geweest. Ik begin haar steeds meer te overtuigen dat privatisering en vrijheid de enige oplossing is voor de enorme problemen binnen deze sector. Helaas maken gedrochten zoals de WMO (die de naam van marktwerking ernstig aantasten), dit telkens weer moeilijk.

 8. "En in Nederland zal het hoogstwaarschijnlijk niet bij het Slotervaartziekenhuis blijven…"

  Laten we het hopen. Maar ik ken de giftige invloeden van het staatsdenken goed genoeg om te twijfelen of zulks zal worden geaccepteerd. Men zal vast met een drogreden op de proppen komen om er tegen te zijn.

 9. Nog wel even een vraag: is de patientenzorg ook goed?
  Verder: De graaiers uit het verleden hebben dus nog wel wat gestolen geld terug te betalen.

 10. Call me paranoid…
  Ik hoop oprecht dat de positieve noot van het artikel en de jubelende reacties terecht zullen blijken. Johnny hierboven is de enige die iets verder vraagt. Zelf heb ik vooralsnog niet te veel vertrouwen in deze rooskleurige cijfers. Verleden en mentaliteit van Aysel Erbudak zijn daarvoor verantwoordelijk.

  Mevrouw is veroordeeld voor finaciële malversaties, net voordat ze directeur van dit ziekenhuis werd. Ze vond dat ze de haar opgelegde werkstraf prima kon uitvoeren middels haar directiewerk voor het ziekenhuis. Waarmee het dus geen straf meer zou zijn. Dit is nog niet zo lang geleden.

  Ik heb al eerder gezegd dat men niet steeds naar iemands verleden moet blijven kijken, maar als dit soort boekhoudkundige wonderen een zeer slecht bekendstaand ziekenhuis weer als uit het niets op de kaart meoetn zetten is enige scepsis op zijn plaats. Minimaal zou ik willen weten wie de boeken heeft goedgekeurd (zo dat gebeurd is) en dan kan ik alleen maar hopen dat dat niet Deloitte is…

 11. [11]
  Wat een brave overheids-Hendrik betoont Hartman zich nu plotseling.
  Wat voor financiele malversaties? Of zijn we weer ik het hoekje van de vage verdachtmakingen terecht gekomen?
  Altijd makkelijk.
  Ik meen dat haar malversaties te maken hadden met het aan het werk helpen van illegalen, waarbij zij de illegalen hielp aan valse nummers.
  Waar is de mens zonder zonde, Hartman?!
  De Mens die er was, zonder zonde, verwerpt deze meneer echter ook.

 12. [11] Veroordeeld door wie?
  Ach door de overheid. Ja, da’s echt een maatstaf voor verfoeielijk gedrag.
  Want zoals we allen weten is Justitie een onberispelijk instituut waarvan de reputatie boven elke twijfel verheven is.

  Ik ken de case niet, maar als het klopt wat Beek zegt [12] dan heeft het mens uit libertarisch oogpunt dus slechts het juiste gedaan.

  Ik neem immers aan dat je geen voorstander bent van het afschermen van onze arbeidsmarkt voor werkwillige immigranten teneinde de positie van "onze eigen vaklui" artificieel te beschermen waardoor ze hogere lonen kunnen vragen dan wanneer de markt WEL vrij was.

  Dus ALS Beeks opmerking klopt, dan slechts hulde voor deze dame.
  Dat ze de onterechte straf botweg naast zich neer legt en dit dan nog doet op een manier die inspeelt op de overheidspropaganda van weldoenerij, waardoor ze het wapen van de mafiosi tegen hen gebruikt, siert haar dit des te meer.

 13. [13]
  Ze schijnt tot de werkstraf veroordeeld te zijn wegens belastingontduiking, en het aan het werk helpen van illegalen in de schoonmaakbranche d.m.v. valse sofi-nummers, als directrice van een uitzendbureau.

 14. De overheid controleert niet eens of het geld echt gebruikt wordt waar het voor bedoeld is. Boekhoudkundig klopt het vast allemaal wel, maar hoe zit het nu echt met de zorg voor de patiënten? Nou, slecht!

 15. [11] de heer Hartman slaat de spijker op zijn kop. Ik ken mevrouw Erbudak persoonlijk. Ik vind haar de grootste manipulator die ik ooit ontmoet hebt. Een dictator van het ergste soort. Ziekenhuis is nu prestige zaak om de buiten wereld te laten zien, ik kan wel wat. Creatief boekhouden kan ze zeker mevr. Erbudak alias van Waveren . Er is veel mis in de zorg en als over vijf jaar nog steeds positieve verhalen komen over mevrouw Erbudak’s ziekenhuis(zen) zal het mij verbazen . Ik houd mijn hart vast.

Comments are closed.