Het lijkt allemaal doodvervelend verder te gaan.

Bij de democraten bevechten Clinton en Obama elkaar. Bij de republikeinen lijkt McCain zeker te zijn van de kandidatuur.

Dat betekent dat, hoe dan ook, de uitkomst zal neerkomen op “meer van hetzelfde”. Er zal niet veel in Amerika of de wereld veranderen.

Of zouden er toch nog leuke verrassingen kunnen optreden?Tussen Clinton en Obama zijn echt geen grote verschillen. Beiden beloven een veel grotere staatsinvloed, meer collectivisme. McCain doet hetzelfde via oorlogszuchtige uitspraken, wetende dat “oorlog is voedsel voor de staat”.
Wie van de drie er ook zou winnen, het zal voor onze vrijheid niets uitmaken. Politics as usual!

Er kunnen (minstens) nog twee interessante dingen gebeuren waarvan de invloed niet te overzien is.

Eerst Ron Paul. Het lijkt of zijn rol helemaal is uitgespeeld. Maar zijn aanhangers zijn nog druk bezig om gedelegeerden voor hem te winnen. Ron Paul zal niet achter McCain gaan staan, en dus zal er bij de republikeinen op hun Nationale conventie nog minimaal een debat McCain/Paul plaats vinden.
De kans dat Ron Paul daardoor de republikeinse nominatie krijgt, lijkt me ook minimaal. Maar je kunt het nooit weten.
Wel komt er dan toch weer op grote schaal publiciteit voor het (libertarische?) standpunt van Ron Paul.

En die winst kan voor de toekomstige vrijheid belangrijk zijn. Wie zei ook alweer dat de Ron Paul revolutie niet afgelopen was, maar pas begint?

<%image(20080517-Person_Barr_Bob.jpg|252|313|null)%>
De tweede leuke verrassing kan zitten in het optreden van de LP.
Ook daar moet je niet te grote verwachtingen van hebben. Wel ook weer publiciteit. Althans van datgene dat door de tegenwerking van de media heen kan breken.
Bob Barr schijnt wel kansen te hebben. Zelfs al is hij nog niet eens de officiële kandidaat van de LP. Dat wordt pas op 22 mei definitief bepaald.

Barr en Paul hebben veel dezelfde punten. Beiden Libertarisch. Dat zou straks in de landelijke verkiezingen kunnen betekenen dat Barr stemmen wegtrekt bij de republikeinen, waardoor de democraten winnen. Met het omgekeerde “gevaar” heeft de LP in voorgaande verkiezingen steeds minder stemmen gekregen dan ze eigenlijk had “verdiend”.

Vanaf hier gezien zou het een leuke klap kunnen worden als op het cruciale moment Ron Paul en Bob Barr samen tegen de rest zouden optrekken. Maar die hoop is waarschijnlijk te mooi om waar te worden.
We zullen het trachten verder te volgen en te analyseren, en er van te leren.

6 REACTIES

 1. Ik las dat Bob Barr heeft ingestemd met de Patriot Act. Iemand waar Ron Paul zich wellicht beter niet mee in kan laten.

 2. [1] Mee eens. Goed dat je er op wijst.
  We moeten ons ook realiseren dat zowel Barr als Paul beiden politici zijn!

  Mijn voorkeur voor LP-kandidaat zou dan ook alleen maar Mary Ruwart zijn.
  Al die andere kandidaten zijn (voor wat ik van hen weet) maar zozo!!

 3. [5]
  In zoverre heeft de ouwe gelijk dat de kandidatuur van die twee niets uithaalt.

  De meeste mensen zijn ontstellend dom; nog erger:het gemiddelde IQ in de VS ligt zo’n tien punten onder dat in Nederland.
  http://www.iqcomparisonsite
  Dus die stemmen liever op de kandidaat waar ze van de vakbond of de dominee op moeten stemmen. Dat is het probleem met democratie.

Comments are closed.