Zorg buiten het bereik van de BIBOB te blijven. U kunt anders enorme last krijgen.

De overheid is er achter gekomen dat, zoals het Ministerie van Justitie schrijft: “Vergunningen, subsidies en aanbestedingen kunnen worden gebruikt voor criminele doeleinden. Om misbruik te voorkomen is de Wet BIBOB ontworpen.”

De wet: “Bevordering IntegriteitBeoordelingen door het Openbaar Bestuur”

Alleen al de naam zorgt voor koude rillingen

In de Telegraaf stond zelfs een artikel dat pleit voor uitbreiding van die wet op allerlei terreinen.
Immers het is bijna onmogelijk om iets te bedenken wat NIET voor criminele doeleinden gebruikt kan worden.
Onderstaande ingezonden brief stuurden we als protest aan de Telegraaf:

Bibob (wet bevordering integriteitbeoordelingen door het openbaar bestuur).

In het artikel ‘Bibob-bezem vaker gebruiken’ in de Telegraaf van zondag 18 mei, stelt John v/d Heuvel:
– wie niets te verbergen heeft, heeft toch geen moeite met meer dan antecedentenonderzoek?
– En bij eventuele onduidelijke geldstromen, leg je toch gewoon even uit hoe of het zit
– Wat mij betreft mag Bibob worden verruimd, ook naar andere bedrijfstakken

Blijkbaar verwart hij doel en heiligt hij de middelen, terwijl hij de ongewenste gevolgen vergeet.

Bij Bibob kan een overheid ingrijpen bij een vermoeden.
Niet de overheid hoeft te bewijzen dat er ongewenste?? geldstromen zijn, u dient te bewijzen dat het netjes was. Dat is omgekeerde bewijslast. En daar klopt juridisch niets van.

Trouwens Bibob mag zich baseren op geheime informatie, dus daar kan men zich al helemaal niet tegen verweren. Je kunt gewoon niet uitleggen dat de lening die je 10 jaar geleden had, van oorsprong uit nette activiteiten was ontstaan. (trouwens hoe ver gaan we terug? De ABN zal ooit ook wel eens wat aan slavernij hebben verdiend, niet bepaald Bibob waardig als ik daar mijn hypotheek heb lopen).
Wanneer je dan vervolgens ook moet bewijzen dat je niet wist dat je huisbaas ‘fout’? was (in welke objectieve/subjectieve zin?) of dat je geen contact hebt met de boef die bij jou in de straat woont, hoef ik toch niet uit te leggen dat je met Bibob geen kans maakt tegen een onwillige ambtenarencommissie en dat het een juridisch wangedrocht is, leidend tot willekeur? In een wereld waar iedereen slechts 6 handshakes van wie ook op aarde is verwijderd, heb je altijd ‘dichtbij’ een boef zitten en kan dat volgens Bibob tegen je gebruikt worden..

En wees toch niet zo naïef dat alle Bibob ambtenaren, goed en netjes hun werk doen, in uw columns staan vaak genoeg blunders van het Openbaar Ministerie, waarom zouden de Bibob ambtenaren een haar beter zijn?
Pijnlijk wordt het dan helemaal wanneer, in de door Bibob vrijgekomen prostitutie panden, ateliers van blijkbaar overheidswelgezinde lieden, met overheidssubsidie!, gevestigd worden. Dat ruikt niet, dat stinkt!
Dat Bibob verruimd en naar andere bedrijfstakken moet worden toegepast is al helemaal de Telegraaf onwaardig: juist in de week waarin een cartoonist met 10 politieman wordt opgepakt, wordt duidelijk geïllustreerd waar overijverige ambtenaren toe kunnen leiden en hoe privacy- en grondrechten aan de laars worden gelapt.

Zullen we uw journalisten vergunning nu dus ook maar Bibob gaan toetsen? Of u wel altijd netjes aan uw informatie, uit betrouwbare? bron bent gekomen, of u dat maar wilt bewijzen en of u in het vervolg alleen maar Bibob welgevallige artikelen wilt schrijven?
Want anders gaan we extra toetsen en hangende die toets mag u uw functie niet uitoefenen.

4 REACTIES

 1. Bibob. Wordt dat uitgevoerd door de Jazz-politie? 😉

  Maar ik heb die flauwekul al van dichtbij mogen meemaken met vrienden van me. Echt schandalig.

 2. [2] Beste Ragnar, op Vrijspreker is al eerder iets verschenen over deze wet. De link: http://www.vrijspreker.nl/v
  Mocht deze link niet werken, gewoon bibop invullen bij zoeken, dit is de eerste hit.
  De Wet Bibop is de Nederlndse kleinburgerlijke en kleingeestelijke variant van de Patriot Act, maar heeft hetzelfde effect: willekeur van de overheid zonder rechtsbescherming van de burger. De Wet Bibop spreekt namelijk over ‘vermoedens’, die zijn al voldoende grond waarop men al iemand een vergunning kan weigeren. Ik heb het bij het vorige stuk uitgebreid beschreven.

 3. http://www.google.nl/search

  Arme Sakkie gaat op de bek en dat zinde meneer niet….als een zielepoot, en dat zijn de meeste overheidsbestuurders, trok deze links hond bij Hirsch aan het belletje…alsof die al niet genoeg problemen heeft…bijv. eerst krom liggen van het lachen om cartoons en vervolgens de maker even van bed lichten.

Comments are closed.