Balkenende heeft bij zijn bezoek in Suriname wel geen “excuses” gemaakt voor het Nederlandse slavernij verleden, maar wel gezegd dat die excuses al eerder gemaakt zijn en dat hij (Nederland??) daar nog steeds achter staat. Dus toch excuses.

Wie roept nu eindelijk Angela Merkel eens ter verantwoording voor al het leed dat “Duitsland” aan “Nederland” heeft berokkend?
Mijn onbezorgde jeugd hebben ze ruw verstoord; mijn padvinderij werd verboden en veel Nederlanders hebben de ellende van de hongerwinter meegemaakt.

Jan Peter heeft dat wel niet meebeleefd, hij is pas lang na de oorlog geboren, maar hij zit nu eenmaal in een functie waarin hij dat wel zou kunnen regelen. Hij moet dat gewoon van Angela eisen. Ik neem aan dat hij daar wat te eisen heeft? Hij levert Nederland toch uit aan de EU? En dat is toch een wens van Angela? Nou, gebruik dat dan.

En als we eenmaal die excuses hebben, een soort schuldbekentenis, dan gaan we eens fors schadevergoeding eisen. Want daar gaat het uiteindelijk om. De rest is politiek!

34 REACTIES

 1. Ik vind zelfs dat Balkenende op zijn knieën moet gaan zitten, maar schadevergoeding gaat me te ver.

 2. door de door hem aangehangen VOC mentaliteit om te draaien zijn de burgers nu slaaf van de overheid.

 3. ik biedt Angela Merkel bij deze vast mijn excuses aan wegens het feit dat we 70 jaar na dato nog steeds zeuren over 1940-45, er leeft bijna niemand meer meer die aan mei 1940 etc. mee deed, de lui die daar nu wonen kunnen er dus niets aan doen verder.

 4. vervolg: net zoals dat wij niets aan 600 jaar roof en moord door de staat der Nederlanden in den vreemnde toen kunnen doen,dus niemand hoeft van ons excuses meer te verwachten, we waren er niet bij in Paramaribo Atjeh Celebes en Borneo en aan West kust van Afrika toen.

 5. Het is een vreemde zaak. Zowel de slavenhandelaren als de slaven leven niet meer dus wat is het probleem? Hadden bepaalde Surinamers (ze stammen lang niet allemaal af van toenmalige slaven) nu liever in een hut in Liberia gewoond? Wat houdt ze tegen om daar naar toe te verhuizen?

  Als lafaard Balkenende zo graag met excuses goochelt laat hij ze dan ook maar gaan eisen aan Fransen, Spanjolen en Romeinen. Maar van mij hoeft het niet. De huidige inwoners van FR, ES en IT hebben niets mee te maken met de toenmalige bezetters en overheersers.

  Laat Balkie-boy liever zijn excuses aanbieden aan de NL bevolking vanwege zijn verraad rondom het EU referendum.

 6. [6] R. Hartman,
  Dergelijke juweeltjes zouden meer mensen eens moeten lezen, maar blijkbaar ziet men ze niet of wil men ze niet zien.

 7. ik verwacht dan ook snel excuses van Frankrijk ivm de overheersing door Napoleon en van Spanje ivm de bezetting van onze zuidelijke Nederlanden tijdens de 80 jarige oorlog. Iets langer teug hadden de romeinen hier iets, dus Italie kan zich ook klaar maken voor de excuses. misschien kunnen we een en ander verrekenen via de EU bijdragen?

 8. Balk hoeft geen enkel excuses te maken, hij begrijpt dat ook de slavernij hoorde bij gods hogere plan…..De Afrikanen moesten lijden en moesten naar Amerika worden gebracht….dat alles hoort bij gods masterplan en daar maak je geen excuses voor! Daarom zullen de Duitsers ook wel geen "Entschuldigung" hoeven te geven. Maar een vette schadevergoeding? Tja, warum eigentlich nicht!?

 9. [3] Anno Zijlstra schijnt een gelukkig man te zijn.Immers NA 1945 geboren betekend alles achter je laten.Maarja,ik ben wel een der gene die WEL bewust die oorlogsjaren EN hongerwinter meemaakte en DAARVOOR aan de lijven de crisisjaren!Jammer Anno,maar je profieerde en nog steeds,van juist zulke mensen zoals ik.Die konden niet meteen gaan studeren maar wel OPBOUWEN en niet tegen de thans geldenden inkomens en social voorzieningen.GEENWERK?GEEN GELD!Dat WAS toen.Maar excuses vragen aan MERKEL?NEEN!Haar generatie en daarna zoals ook met de Nederlandse generatie hadden geen schuld,maar vergeten doe ik het niet.Bedenkt dat wat ik hierboven aanhaalde over MIJN JEUGD jou leven NU leefbaarder maakte.Mag ook maar niet wat jij stelt dat is naief en dom!

 10. [10] "GEENWERK?GEEN GELD!"
  De enig juiste benadering. "In een werkelijk vrije markt is alle werkloosheid vrijwillig"
  Als ZZPer werk ik nu, in 2008, nog steeds op deze basis.
  Al zal ik de eerste zijn om toe te geven dat de omstandigheden onvergelijkbaar zijn. Toen was er geen keuze, nu wel, en is het een keuze van mijzelf om op deze basis te werken.

  Des te triester dat wat jij hebt helpen opbouwen nu door de iNazi’s weer wordt afgebroken.

 11. Volgens mij was de slavernij West-Indische Compagnie. Zo ver ik weet was dat geen privé-initiatief zoals de VOC (alhoewel die wel bol stond van de overheidsregulering), maar opgericht door de Oranjegezinden:

  "In June 1621 the States-General chartered the Dutch West
  India Company under Orange control with the aim of plundering and
  conquering the Spanish and Portuguese colonies and monopolizing the
  slave trade. Although modeled on the Dutch East India Company, the
  West India Company was a pure creation of the state to achieve military
  objectives; the state contributed half the capital and ships and forced the
  rest of the capital and ships from reluctant Dutch merchants." Rothbard, Conceived in Liberty, p. 296

  "The Dutch West India Company mostly concentrated on the Atlantic
  colonies of Portugal in Brazil and Angola, for Brazil was the major source
  of European sugar and Africa supplied the slaves who produced that sugar." Rothbard, Conceived in Liberty, p. 297

  Als rechtgeaarde republikein voel ik me dan ook aangesproken door het slavenverleden van Nederland noch geroepen excuses te maken.

 12. [12] Conceived in Liberty is overigens een zeer interessant boek voor mensen die geïnteresseerd zijn in het ontstaan van de VS van A vanuit de settlers die vooral vanuit het Oude (en achterlijke) Europa kwamen: http://mises.org/literature

 13. [8]
  Wat dacht je van een eis aan Denemarken voor schadevergoeding vanwege het tot drie keer toe platbranden van Dorestad door de Vikingen?

  En recenter, een schadevergoeding van de VS vanwege het platbombarderen van Nijmegen?

 14. [9]
  Heeft IIS wel eens van de Quakers (christelijk) gehoord en hun abolitionisme? Niet zo blind raaskallen, tenzij IIS hier voor zichzelf therapie bedrijft.

 15. Eén pot nat! Alleen al het feit dat er verschillende geloven zijn en dus diverse goden dienen te worden aanbeden maakt het geloof ongeloofwaardig.

  Mijn therapie is de vrijheid waar ik nu nog even van geniet. Dus laat mij even lekker raaskallen. De inquisitie van de diverse geloven zullen daar dra een eind aan maken… [15]

 16. Ik wil een schadevergoeding van de Nederlandse staat. Zij knechten mij en stelen geld van en noemen dat dan belasting. En ik word gedwongen om dat te betalen omdat er democratisch is besloten dat ik geld voor dingen moet betalen die ik niet wil. Ik reken op ongeveer 1,5 miljoen euro. Excuses kunnen achterwege blijven. De minten storten volstaat.

 17. Ook zo’n achterlijk geloof, maar "onze" (christelijke) jongens knokken voor vrede en veiligheid. Deze moderne kruistochten kennen alleen barmhartigheid….ze schenken leven, maar nemen doen en deden ze nimmer…amen! [18]

 18. [19]
  Zij opereren niet onder christelijke vlag, maar in NATO-verband, waar was afgsproken dat als 1 lid was aangevallen, alle leden zich als aangevallen zouden beschouwen, en de aangevallene te hulp zouden komen komen in zijn verzet tegen de aanvallers.
  In dat verband is de waarheid van 9/11, zoals officieel bevestigd, uitermate belangrijk. Die inhield een aanval van jihadisten op onschuldige Amerikaanse burgers.

 19. De waarheid kent niemand, want niemand is geïnteresseerd in DE waarheid. Gemakshalve nemen we alles voor lief…dat wat voorgeschoteld wordt is DE waarheid. Lekker makkelijk toch!
  [20]

 20. [21]
  Dit is een erg slecht antwoord. Een soort vage theologie, waar feiten worden verlangd m.b.t. 9/11.

 21. Denk je niet dat zelfs de beste en meest angst in fluisterende feiten gewoon als onwaar zullen worden afgedaan….alleen al het FEIT dat mensen die vragen hebben over 9/11 van de overheden geen antwoorden krijgen zegt al genoeg. En dan praat ik niet over de bagger die op internet circuleert…bagger die misschien door de heren zelf even wordt gedumpt. Voor ieder die van zwart/wit houdt, gelooft wat hij van de heren krijgt te zien.

  Wil je een bewijs? Kijk de leugenaars en moordenaars naar de koppen en je weet genoeg…het vieze en vuile gladde druipt ze van de koppen…meer bewijs heeft men niet nodig!
  [22]

 22. [23]
  Een kop zegt helemaal niets. Heeft IIS dan zo weinig levenservaring?
  En rest is ook wat vaag gebral, op grond waarvan niets kan worden vastgesteld.

 23. Een kop zegt meer dan je denkt…een kop kan fungeren als leugendetector…de leugenaar trekt een masker op zijn gezicht en gelaatstrekken verraden meer dan je denkt. Juist mijn levenservaring maakt dat ik naar de kop kijk. Het leuke is dat mensen met een hoger IQ alles met verstand beredeneren en het natuurlijke instinct verliezen, maar juist het natuurlijke en broodnodige instinct is nodig om te weten wat voor vlees men in de kuip heeft.

  Zakenman en tennispromotor René van den Berg was daar een mooi voorbeeld van.

  Als ik kijk naar al die fatsoensrakkers die gelovig zijn…..bleke, uitgestreken en nietszeggende smoelwerken zijn het of ze lopen te huppelkutten met de hoofd in de Jezuswolken….ook dat zegt weer genoeg…het uiterlijk zegt veel, heel veel! [24]

 24. [17] En wie betalen die munten dan? Overal op de wereld betaal je belasting. Hetzij veel (zoals hier) of weinig maar dan krijgt dat land waarschijnlijk ontwikkelingshulp. Het is en blijft rondpompen van geld.

 25. De Bijbel en andere bronnen van wijsheid citeren deze stelregel: kinderen zijn niet verantwoordelijk voor de misdaden van hun ouders.
  Dus zelfs als onze voorvaderen misdaden zouden gepleegd hebben (wat volgens de toen geldende normen uitdrukkelijk niet het geval was) dan nog zijn wij niet verantwoordelijk. Punt.

  een of andere politieker zou nu moeten opstaan en tegen die Surinamers zeggen dat hij namens Nederland de woorden van Balkenezel herroept, om bovenstaande reden, en er het Angela Merkel verhaal van Hub bijhalen.

 26. [25]
  Gezien de volstrekte karikaturen die IIS hier neerzet, ga ik vermoeden dat zijn ‘kennis’ vooral is ontleend aan films, televisieparodie-en, en dat soort zaken.
  Bezoek eens een gewone kerk, en dat beeld valt volledig in duigen.

 27. Er mag toch ook wel zoiets als loltrappen zijn. Moet het altijd kerkelijkstijf en houterig zijn!?

  Ik ben wel eens een gereformeerde kerk uitgevlucht….die gezichten, die beelden, daar heb ik jaren last van gehad….Dan vind ik persoonlijk een katholieke kerk leuker en de mensen iets minder erg, de katholieke kerk is eenvoudiger te betreden en de deuren staan vaker open…iets minder formeel en wat levendiger misschien. Maar ik hier moet ik bedanken.

  Btw. ik bezit geen enkele kennis, wel ervaring. Kennis is me te langdraadrig en te taai. Al die oude duffe boeken met hun verzinsels…[28]

 28. ….ik = ook… Bestaat aangeboren kennis ook? Dat zou pas makkelijk zijn. [29]

Comments are closed.