Balkenende heeft bij zijn bezoek in Suriname wel geen “excuses” gemaakt voor het Nederlandse slavernij verleden, maar wel gezegd dat die excuses al eerder gemaakt zijn en dat hij (Nederland??) daar nog steeds achter staat. Dus toch excuses.

Wie roept nu eindelijk Angela Merkel eens ter verantwoording voor al het leed dat “Duitsland” aan “Nederland” heeft berokkend?
Mijn onbezorgde jeugd hebben ze ruw verstoord; mijn padvinderij werd verboden en veel Nederlanders hebben de ellende van de hongerwinter meegemaakt.

Jan Peter heeft dat wel niet meebeleefd, hij is pas lang na de oorlog geboren, maar hij zit nu eenmaal in een functie waarin hij dat wel zou kunnen regelen. Hij moet dat gewoon van Angela eisen. Ik neem aan dat hij daar wat te eisen heeft? Hij levert Nederland toch uit aan de EU? En dat is toch een wens van Angela? Nou, gebruik dat dan.

En als we eenmaal die excuses hebben, een soort schuldbekentenis, dan gaan we eens fors schadevergoeding eisen. Want daar gaat het uiteindelijk om. De rest is politiek!

34 REACTIES

 1. [26] Ik wil geen belasting betalen voor dingen die ik niet gebruik. Ik wil geen geld uitgeven aan bijv. kunstsubsidie, aan culturele potjes, aan neuzelcommissies en ander gebroed dat politiek correct meent te moeten zijn over uw en mijn rug.
  Ik vind het prima om bijv. 10% belasting te betalen voor het algemeen belang (indien zoiets al bestaat). Maar hier in oo31 loopt het gewoon de spuigaten uit. WE staan op nr 2 van de lijst van landen waar de beladting het hoogst is. Alleen Frankrijk loopt op ons voor. Heeft u al gemerkt dat u MEER geld overhoudt sinds Balkie "nahetzuurkomthetzoet" aan de macht is? NEE dus. U houd namelijk steeds minder besteedbaar inkomen over. En daar Beste Dikke Leo krijg ik ondraaglijke jeuk van. U en IK werken ons te barsten en die dieven in Den Haag geven ONS geld uit. Ik vind dat schandalig. Zo ff lekker ongenuanceerd statement.

 2. [31] Kun je mij even uitleggen waar je precies ongenuanceerd was? Ik kan het namelijk niet vinden.

 3. [10] o.k. ik snap je pijn, maar ik vind echt niet dat we de Duitsers van nu wat kunnen aanrekenen net zo min als ons Nederlanders wat vanuit de hystorie (hysterie haha), kan worden aangerekend.
  Ik wens NERGENS excuses voor aan te bieden .

 4. [10] "Bedenkt dat wat ik hierboven aanhaalde over MIJN JEUGD jou leven NU leefbaarder maakte."
  (Ik weet dat er na het citaat nog een zin volgt waarmee u het citaat wat probeert te downplayen – iets met "mag ik niet vinden ofzo"- toch reageer ik er even op.)

  Volgens mij is het enige dat u aannemelijk kan maken dat mijn jeugd volgde op uw jeugd (even de Ausweisen naast elkaar leggen). Maar dat uw jeugd, specifiek die van u, mijn of Zijlstra’s jeugd leefbaarder heeft gemaakt waag ik zeer te betwijfelen. Als ik WOII had meegemaakt had ik vast ook een trauma gehad, maar argumenten die slechts gebaseerd zijn op emotie en een slachtofferrol kan ik toch echt niet serieus nemen. Wijs voor de crisisjaren dan beter de juiste daders aan, de Nederlandse overheid en andere staten. Is wat lastiger om dan individuen te gaan aanwijzen, dus veel verder kom je toch niet ter verzachting wat je is aangedaan. Maar een beetje impliciet collectieven in hoekjes gaan plaatsen (ik zeg niet dat u dat expliciet doet, maar indirect toch wel een beetje) is een teken des tijds van de barbaren uit de 20ste eeuw. Die glorietijd van het socialisme, fascisme en de sociaal-democratie. Dus dat u dat doet laat precies zien dat u een persoon van uw tijd bent, die in precies dezelfde categorieën denkt als degenen die u veracht.

Comments are closed.