Gisteren verbaasde me de titel van een artikel in de Volkskrant: “Langzaam wint privacy terrein terug”. Dat is namelijk helemaal niet zo.
Misschien “zeggen” politici wel mooie dingen. Ze moeten immers kiezers verleiden de volgende keer weer op hen te stemmen. Maar wat ze “doen” en de resultaten van hun besluiten, gaat naar steeds minder vrijheid.

Ze zeggen bij voorbeeld (zie Volkskrant artikel van Sheila Sitalsing)

—Ton Heerts (PvdA). ‘We trapten heel hard op de rem om de burgerlijke vrijheden te beschermen.
—Naïma Azough (GL): “Nederland is het West-Europese land geworden waar burgers het meest worden bespioneerd”

…….

En daarop komt een heel mooi citaat van:
Kamerlid Coskun Çörüz (CDA): ‘We moeten geen kunstmatige tegenstelling tussen privacy en veiligheid creëren. Veiligheidsmaatregelen zijn juist nodig om de privacy te borgen.’

Dit alles is een goed voorbeeld van hoe een principeloze, pragmatische overheid werkt. Welk standpunt, maatregel, levert op dit moment de meeste stemmen op? En tot hoever kun je gaan om de burgers te controleren? Vooral als die controles gegevens opleveren over hoeveel belasting je uit het volk kunt zuigen!

De titel van het artikel in de Volkskrant suggereert dat het beter wordt. Dat dit helemaal niet zo is, blijkt ook uit haar slotzin:” de praktijk op straat is allang mijlenver voortgeschreden. Daar fietsen inmiddels agenten rond met een camera op hun helm, waarmee personen kunnen worden herkend.

De burgers zouden daar niet in moeten trappen en leren wat Benjamin Franklin al meer dan 200 jaar geleden zei: “”They that can give up essential liberty to obtain a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.” en
En dan van de politici eisen dat ze ophouden met hun smoesjes en nu de verloren vrijheid en privacy gaan herstellen.
———————-
P.S. Dit artikel was al gereed en geprogrammeerd voor deze zaterdag, toen ik vrijdag het NOS (regerings) Nieuws zag. Daar werd een extra bevestiging van het verlies aan privacy aangeleverd:
Er zijn een stel Nigeriaanse bedriegers die vanuit Nederland via internet mensen proberen te bedriegen. Om die te kunnen vangen wil de overheid een verplichte identificatie invoeren voor IEDEREEN die een telefoonkaart koopt, een internetcafé gebruikt, en dergelijke.
Voor gaats liggen dan verplichte identificaties voor iedereen die in een café of restaurant iets gaat gebruiken, bij een supermarkt voor meer dan 20 euro inkoopt, of voor meer dan 30 (????) euro uitgeeft in een pretpark.
(Ik dacht dit nog even te moeten toevoegen!)

3 REACTIES

  1. Er is bijna wekelijks wel een nieuw voorstel om (een vorm van) vrijheid af te schaffen. Deze week viel op: legitimatieplicht voor personen die een prepaid telefoonkaart willen kopen. Je zou wel eens Osama Bin Laden kunnen zijn.

    Zo ongeveer het enige dat ontbreekt is een wet die de politie/-ci toestaat om je huis te doorzoeken zonder gerechtelijk bevel. Gewoon omdat het kan. Je zou misschien wel eens zegeltjes van de Appie in je keukenlade kunnen hebben die je niet hebt opgegeven aan de belastingdienst.

  2. Leuker kunnen we het niet maken MAAR wel nog slechter dan het al is.Privacy telt niet voor de gewone burger,behalve als je BOS heet(kiekje met kinderen)Maxima en Alexander(kiekje kinderen op internet)Maar hun mond opendoen en zorg dragen dat de 2 schavuiten vanuit Brazilie gevlucht via Buitenlandse Zaken achter de tralies komen gebeurt niet!Alex houd zijn mond dicht!Privacy telt allang niet meer voor de gewone man anders kunnen de dieven in Den Haag niet aan voldoende wegsmijtgelden komen.De woorden VRIJHEID en PRIVACY bestaan niet,allen voor criminelen en blauwbloedigen,incl.de bende van Balkenende!

Comments are closed.